Antena Meniu Search
x

Video Radiografia lui Ion I.C. Brătianu după atentat, declarată tezaur naţional, după ce a fost găsită întâmplător. "Este unicat"

Ne întoarcem în timp mai bine de o sută de ani în vremea primilor Brătieni şi a unei poveşti de film de epocă! Radiografia făcută lui Ion I.C. Brătianu, premier al României, după un atentat, a fost declarată obiect de tezaur naţional. Uitată într-un cufăr, din 1909 până acum, această piesă unicat a fost descoperită de un moştenitor al Brătienilor. 

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 12.02.2024, 19:49

Vezi și

Considerat unul din cei mai importanţi creatori ai României mari, Ion I.C. Brătianu, sau Ionel Brătianu, a fost primul fiu al celui care a contribuit decisiv la formarea României moderne, Ion C. Brătianu.

Ion Brătianu, împuşcat cu un revolver de 9,5 lei

Cristi Popovici, reporter Observator: Istoria spune ca la 8 decembrie 1909, premierul Ionel Brătianu a ieșit din sediul Senatului, care era în clădirea Palatului Universității de astazi și a luat-o, pe jos spre casa, aflata la câteva străzi depărtare.

Pe drum, agentul de securitate s-a îndepărtat de Brătianu, moment în care, în acest loc, premierul de atunci a fost atacat de un bărbat care l-a împușcat în spate de 3 ori.

Pe acelaşi subiect

Două gloanţe şi-au atins ţinta, al treilea a fost deviat de hainele groase de iarnă pe care le purta Ionel Brătianu. Revolverul cu care s-a tras era de calibrul 6 mm, cumpărat cu 9,50 lei de la un magazin din Calea Griviţei.

A trăit 18 ani cu glonţul în el

Dragoş Chistol, muzeograf Muzeul Naţional Brătianu: La operaţia care a avut loc după câteva zile, cel din omoplat a putut fi scos, însă nu şi cel de aici şi drept urmare a mai trăit încă 18 ani cu glonţul în el!

Radiografia făcută la acel moment premierului României a zăcut, peste un secol, într-un cufăr al descendenţilor lui Brătianu. În 2021, preotul Nicolae Brânzea, un moştenitor al familiei, a găsit-o şi a predat-o muzeului Naţional Brătianu, din judeţul Argeş.

Nicolae Brânzea, moştenitor al familiei Brătianu: Era într-o mapă de piele şi atunci m-am gândit că fiind vorba de un eveniment din viaţa lui Ionel Brătianu. Este inedit, nu oricine pastreaza o radiografie de la un atentat!

Radiografia a fost catalogată drept tezaur naţional

Dragoş Chistol, muzeograf Muzeul Naţional Brătianu: Este unicat, n-o să mai găsiţi o a două piesă asemănătoare in tara!

Radiografia poate fi vizitată la Vila Florica, unde este amenajat muzeul Brătianu. O locaţie de vis, în mijlocul pădurii, la câţiva kilometri depărtare de Piteşti. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 6 voturi
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Exclusiv Observator » Radiografia lui Ion I.C. Brătianu după atentat, declarată tezaur naţional, după ce a fost găsită întâmplător. "Este unicat"