Video Radiografia lui Ion I.C. Brătianu după atentat, declarată tezaur naţional, după ce a fost găsită întâmplător. "Este unicat"
Ne întoarcem în timp mai bine de o sută de ani în vremea primilor Brătieni şi a unei poveşti de film de epocă! Radiografia făcută lui Ion I.C. Brătianu, premier al României, după un atentat, a fost declarată obiect de tezaur naţional. Uitată într-un cufăr, din 1909 până acum, această piesă unicat a fost descoperită de un moştenitor al Brătienilor.
Considerat unul din cei mai importanţi creatori ai României mari, Ion I.C. Brătianu, sau Ionel Brătianu, a fost primul fiu al celui care a contribuit decisiv la formarea României moderne, Ion C. Brătianu.
Ion Brătianu, împuşcat cu un revolver de 9,5 lei
Cristi Popovici, reporter Observator: Istoria spune ca la 8 decembrie 1909, premierul Ionel Brătianu a ieșit din sediul Senatului, care era în clădirea Palatului Universității de astazi și a luat-o, pe jos spre casa, aflata la câteva străzi depărtare.
Pe drum, agentul de securitate s-a îndepărtat de Brătianu, moment în care, în acest loc, premierul de atunci a fost atacat de un bărbat care l-a împușcat în spate de 3 ori.
- Cea mai mare navă de croazieră din lume a pornit în voiaj. Cât costă un sejur pe "Icon of the Seas"
- Palatul CEC scoate secretele din seif. Ce poţi vedea dacă iei un bilet de 150 de lei
- Satul din România unde un sfert dintre localnici sunt profesori universitari. Este al doilea "record" greu de egalat
Două gloanţe şi-au atins ţinta, al treilea a fost deviat de hainele groase de iarnă pe care le purta Ionel Brătianu. Revolverul cu care s-a tras era de calibrul 6 mm, cumpărat cu 9,50 lei de la un magazin din Calea Griviţei.
A trăit 18 ani cu glonţul în el
Dragoş Chistol, muzeograf Muzeul Naţional Brătianu: La operaţia care a avut loc după câteva zile, cel din omoplat a putut fi scos, însă nu şi cel de aici şi drept urmare a mai trăit încă 18 ani cu glonţul în el!
Radiografia făcută la acel moment premierului României a zăcut, peste un secol, într-un cufăr al descendenţilor lui Brătianu. În 2021, preotul Nicolae Brânzea, un moştenitor al familiei, a găsit-o şi a predat-o muzeului Naţional Brătianu, din judeţul Argeş.
Nicolae Brânzea, moştenitor al familiei Brătianu: Era într-o mapă de piele şi atunci m-am gândit că fiind vorba de un eveniment din viaţa lui Ionel Brătianu. Este inedit, nu oricine pastreaza o radiografie de la un atentat!
Radiografia a fost catalogată drept tezaur naţional
Dragoş Chistol, muzeograf Muzeul Naţional Brătianu: Este unicat, n-o să mai găsiţi o a două piesă asemănătoare in tara!
Radiografia poate fi vizitată la Vila Florica, unde este amenajat muzeul Brătianu. O locaţie de vis, în mijlocul pădurii, la câţiva kilometri depărtare de Piteşti.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰