Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Românii plătesc de şase ori mai mult pentru gaze, comparativ cu începutul anului trecut. Furnizori mai puţini, facturi mai mari

Criza energetică a făcut curățenie în piața de gaze! Din 80 de furnizori au mai rămas într-un an doar 20. Scumpirile în lanţ i-au făcut fie să refuze clienţi, fie pur şi simplu să pună lacătul pe afaceri. Victime colaterale suntem ca întotdeauna noi, consumatorii. Când concurenţa scade, preţul creşte.

de Redactia Observator

la 06.01.2022 , 23:47

Facturile la utilităţi sunt marea provocare a iernii pentru români. Mai ales acum când preţurile au explodat. 

Client: Ne îngrijorează pe toţi, mai ales pe cei bătrâni și cu pensiile mici şi salariile la noi mai tineri la fel. Când vor veni facturile atunci descarc până la fundul buzunarului.

Gaz pe focul scumpirilor pun şi furnizorii, tot mai puţini la număr. În ultimul an, 60 de jucători au ieşit de pe piaţă. 

Vezi și

Adrian Vintilă, Asociaţia FEL România: Cei care au de pierdut în tot acest lanţ, după furnizori, sunt consumatorii finali. Suntem noi cei care plătim facturile.

Pe acelaşi subiect

Mai puţini furnizori înseamnă o presiune mai mare pe preţ. Dacă la finalul lunii decembrie 2021 oferta cea mai bună pentru consumatorii casnici era de 420 lei/MWh, cu TVA inclus, astăzi cea mai mică ofertă este de 640,68 lei/MWh, arată statisticile. Asta în condițiile în care anul trecut preţul nu depăşea 110 lei/MWh. 

Adrian Vintilă, Asociaţia FEL România:  De la 1 aprilie mă aștept ca la energie şi la gaze să vedem cel puţin dublarea facturilor, dacă nu chiar triplare în cazul gazelor naturale.

Şi asta pentru că de atunci dispar plafonarea şi compensarea. Iar tarifele din serviciul universal, pe care le plătesc zeci de mii de români după ce furnizorii lor au renunţat la afaceri, s-au dublat. 

Dumitru Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: Statul este un mare beneficiar al tot ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă, pentru că el încasează proporţional cu creşterea preţului la gaze și energie electrică taxa pe valoare adăugată. Pe măsură ce creşte prețul la gaze, creşte și acest cuantim al taxei pe valoare adăugată

Pe lângă scumpiri, 2022 vine şi cu modificări de legislaţie. Mai exact, furnizorul poate cere comision în cazul în care clientul reziliează contractul înainte de termen. Tocmai de aceea, cei care urmează să încheie noi contracte trebuie să fie foarte atenţi la ce semnează. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Exclusiv Observator » Românii plătesc de şase ori mai mult pentru gaze, comparativ cu începutul anului trecut. Furnizori mai puţini, facturi mai mari