Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Preţul gazelor a explodat din nou în Europa. Rușii au limitat iar livrările, o flotilă de cargouri americane aduce gaz lichefiat

Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au înregistrat marţi o creştere de peste 30%, în condiţiile în care livrările limitate din Rusia au relansat îngrijorările cu privire la o posibilă criză energetică. Luni, prețul gazelor a scăzut după ce au fost anunțate mai multe livrări de gaz lichefiat.

de Redactia Observator

la 04.01.2022 , 15:58

Preţul gazelor a explodat din nou în Europa. Rușii au limitat iar livrările, o flotilă de cargouri americane aduce gaz lichefiat Preţul gazelor a explodat din nou în Europa. Rușii au limitat iar livrările, o flotilă de cargouri americane aduce gaz lichefiat - Bloomberg

Potrivit traderilor, conducta Yamal, una din principalele conducte pentru livrarea de gaze naturale din Siberia în Europa, continua să funcţioneze marţi în sistem reverse, pentru a 15-a zi la rând, ceea ce înseamnă că în loc să trimită gaze naturale ruseşti spre Europa, livra gaze din Germania spre Polonia, relatează Agerpres, citând Reuters. În paralel, livrările de gaze ruseşti din Ucraina spre Slovacia erau şi ele la un nivel redus.

În acest condiţii, la bursa TTF de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze cu livrarea în luna următoare au urcat marţi cu 27,50 euro, ajungând în jurul orei 11.41 GMT până la valoarea de 99,50 euro pentru un Megawatt-oră, în timp ce cotaţiile la contractul pentru ziua următoare au crescut cu 30,50 euro până la 97 de euro pentru un Megawatt-oră.

Prognozele meteo referitoare la o scădere a temperaturilor în Europa au pus şi ele presiuni pentru creşterea preţurilor la gaze însă nivelul redus al livrărilor din Rusia a fost principalul factor care a stat la baza creşterii cotaţiilor, susţine un trader citat de Reuters. Înainte de Crăciun 24 de cargouri americane se îndreptau cu gaz natural lichefiat spre Europa, potrivit Bloomberg, încurajând o scădere a prețurilor. 

Articolul continuă după reclamă

De ce este criză energetică în Europa

Pe acelaşi subiect

Europa este epicentrul unei crize energetice începând de anul trecut, când eliminarea restricţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19 a generat o cerere mare de energie într-un moment în care stocurile de gaze naturale erau la un nivel redus. Preţurile de referinţă au crescut de cinci ori începând din luna ianuarie a anului trecut, ceea ce a pus presiuni asupra consumatorilor şi companiilor.

Unii parlamentari europeni au acuzat Rusia, care este responsabilă pentru 40% din gazele naturale consumate de blocul comunitar, că utilizează această criză ca un instrument pentru a obţine autorizaţia de funcţionare a gazoductului Nord Stream 2. Rusia dezminte acuzaţiile, dar subliniază că Nord Stream 2 va creşte exporturile de gaze ceea ce va duce la scăderea preţurilor în Europa. 

Luni, prețul gazelor a scăzut Europa după ce au fost anunțate mai multe livrări de gaz lichefiat

Preţurile gazelor naturale în Europa au început anul extinzând scăderea semnificativă înregistrată în ultima lună, pe fondul atenuării temerilor privind livrările în timpul iernii şi a vremii blânde, potrivit Bloomberg.

La hub-ul TTF din Amsterdam, cotaţiile la gazele naturale cu livrare pentru luna următoare au înregistrat luni un declin de 6,2%, la 66 de euro pentru un Megawatt-oră, aceasta fiind a noua zi consecutivă de scădere. Este cea mai îndelungată perioadă de declin din ultimii şapte ani.

Un număr crescut de nave care transportă gaze naturale lichefiate se îndreaptă spre Europa, ceea ce a crescut aşteptările că noile livrări vor ajuta la reechilibrarea pieţei, iar vremea blândă diminuează cererea pentru combustibil.

După volatilitatea ridicată din ultimele luni, preţurile gazelor naturale în Europa au scăzut cu 30% în decembrie. Pe plan global, exporturile de gaze naturale lichefiate au atins un nivel record luna trecută, arată datele Bloomberg. Principalii exportatori globali - Qatar, SUA şi Australia - şi-au majorat producţia în decembrie, faţă de perioada similară din 2020.

De asemenea, traderii urmăresc cu atenţie dacă Rusia este dispusă să rezerve capacităţi pe gazoducte pentru a livra mai multe gaze naturale Europei în luna ianuarie.

Exporturile de gaze naturale ale Gazprom către clienţii din afara fostei Uniuni Sovietice au crescut anul trecut cu 5,8 miliarde metri cubi (bcm), la 185,1 bcm. Exporturile de 185,1 bcm sunt sub nivelul din 2020 şi mai scăzute decât în 2018 şi în 2019, când s-au situat la aproximativ 200 miliarde metri cubi.

Exporturile de gaze ruseşti spre Europa sunt atent analizate, după ce preţurile au atins luna trecută un nivel record, unii politicieni şi experţi acuzând Gazprom că livrează o cantitate mai mică de gaze pentru a pune presiune pe autorităţi să certifice gazoductul Nord Stream 2.

Gazprom a dat asigurări că îşi îndeplineşte toate obligaţiile contractuale privind livrările spre Europa şi a informat că a majorat exporturile către Germania cu 10,5%, spre Turcia cu 63% şi în Italia cu 20,3%.

Gazprom nu furnizează cifre anuale privind exporturile către China, dar în primele nouă luni a raportat că a livrat statului asiatic 7,1 bcm. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi cumpărat carne de porc de la crescător sau preferaţi să faceţi cumpărăturile direct din magazin?
Observator » Ştiri economice » Preţul gazelor a explodat din nou în Europa. Rușii au limitat iar livrările, o flotilă de cargouri americane aduce gaz lichefiat