Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Videochatul, o industrie de sute de milioane care plăteşte taxe modice la stat. Fetele sunt trecute ca "operator PC"

Videochatul a apărut acum mai bine de 10 ani la noi, dar statul român încă se face că nu-l vede. Veniturile din industrie depăşesc 700 de milioane de euro, însă prea puţine studiouri plătesc taxe şi impozite. Cum majoritatea banilor vin din străinătate, e uşor să le pierzi urma. Şi deşi suntem liderii în lume şi la IT, şi la modele de videochat, statul e complet depăşit de noile tehnologii.

de Redactia Observator

la 26.10.2021 , 16:22

Acum 10 ani, când și-a deschis studioul de videochat, Adrian Florin mai mult s-a ascuns, de familie, de prieteni. Azi, face business în văzul lumii și se simte ca într-o corporație, cu reguli stricte și cifră de afaceri ca marile companii.

Industria de videochat, aproape invizibilă pentru autorităţile fiscale

Adrian Florin: Când ai o cifră de afaceri în 4-5 ani de zile de peste 3 milioane de dolari este o industrie. Putem spune că contribuim la PIB-ul României. În industria de videochat mondial, România generează 50% din totalul veniturilor. Vine din urmă Columbia, vine din urmă Ucraina, dar România este lidel mondial în generarea veniturilor din această activitate.

Vezi și

Şi totuşi, industria videochat, care a "agățat" una din fiecare 100 de femei din România, pare să nu existe pentru autorităţile fiscale.

Pe acelaşi subiect

Adrian Negrescu: E o piață nereglementată, e o piață în care activează foarte mulți jucători, câteva zeci de mii de jucători și sunt din ce în ce mai mulți pentru că oportunitatea de investiție și de profit este foarte foarte mare.

ANAF nu ştie exact câți bani se învârt în industria de videochat

Cifrele neoficiale ajung la 300 de milioane de euro, însă piața reală ar depăși 700 de milioane, cu tot cu studiourile care fac bani la negru.

Niki, model Timişoara: Cea mai bună zi a mea a fost, recordul meu, în 3 ore am câștigat 5500 de dolari.

Ca sa poată dormi liniștiți, unii manageri de videochat au venit cu propriile soluții. Declară la stat că fetele oferă servicii de recreere sau operare pe calculator. Doar aşa pot plăti taxe.

Maria Boroghină: Operator PC, doar că este foarte greu să explici ce face un model acolo ca operator PC. Trebuie să îi faci tot felul de acte adiționale pentru că ea nu are un salariu fix, ea luna asta poate să câștige o sută de mii de dolari, luna viitoare dacă nu vine la muncă și nu lucrează, are un venit de 0 lei.

Adrian Negrescu: Marea majoritate a studiourilor de videochat din România, având în vedere faptul că nu există un CAEN specializat pentru acest business, funcționează la limita extremă a legii

Economiștii avertizează însă că nu e suficient ca firmele să fie acoperite, printr-un nou cod CAEN. E nevoie ca profesia să fie inclusă în nomenclator, şi plăţile reglementate. Banii care ajung acum în România, de la clienţii străini, ocolesc de multe ori şi legea, şi băncile. Sumele transferate online, inclusiv prin criptomonede, nu sunt monitorizate de stat.

Adrian Negrescu: Taxele încasate de stat sunt la un nivel extrem de mic raportat la potențialul pieței estimez că undeva la 2-3% din încasările generate de această piață sunt realizate prin intermediul modalităților de plată, taxe și impozite pe care le plătesc statului. Noi din punct de vedere al legislației, noi suntem depășiți total de aceste noi tehnologii, de aceste noi modalități de a face bani la nivel internațional.

Miruna: Dacă o să ajung la 100.000 de euro, automat o să plătesc 10.000 taxele.

Aşadar, deşi româncele sunt lideri mondiali la banii făcuţi din videochat, România nu are nimic de câştigat din asta. Şi nici nu pare s-o intereseze.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Exclusiv Observator » Videochatul, o industrie de sute de milioane care plăteşte taxe modice la stat. Fetele sunt trecute ca "operator PC"