Antena Meniu Search
x

25 de ani de când a fost trimis primul mesaj SMS

Avea doar două cuvinte şi a fost expediat de pe un calculator, deoarece de pe telefon nu era, încă, posibil, la acea vreme.

Vezi și

Avea doar două cuvinte şi a fost expediat de pe un calculator, deoarece de pe telefon nu era, încă, posibil, la acea vreme. Extinderea acestei forme de comunicare ilustrează evoluţia spectaculoasă a tehnicii în ultimele decenii.

Toată lumea s-a obişnuit, astăzi, să trimită şi să primească mesaje SMS. Dar, acum 25 de ani, când încă se mai vorbea la telefoane fixe, cu disc, primul SMS a însemnat o adevărată revoluţie tehnologică.

Primul mesaj a fost "Merry Christmas", scris cu toate literele, nu "Xmas", ci "Christmas".

Pe atunci, telefoanele mobile puteau doar să primească mesaje, nu să le şi trimită, deci a trebuit să folosim o interfaţă, un "calculator SMS", dacă vreţi, ca să tastăm numărul de telefon şi mesajul. 

Abia după un an au ajuns pe piaţă telefoane pe care se putea scrie şi trimite un SMS. Dar noua formă de comunicare a devenit, rapid, una extrem de populară. Iar succesul a încurajat căutarea unor noi şi noi funcţii pentru micile telefoane mobile devenite, în zilele noastre, atât de inteligente. 

Putem vedea continuarea acestei evoluţii până astăzi, când avem sute de mii, dacă nu chiar milioane de aplicaţii pe telefon, aşa că SMS poate fi considerat primul pas spre telefonul inteligent modern. 

Sociologii spun că mesajele SMS au modificat normele sociale. Spre deosebire de telefoanele vocale, mesajele text nu-l deranjează pe destinatar şi nici nu-l obligă să răspundă. Iar acelaşi mesaj poate fi trimis, simultan, mai multor persoane. Dar schimbarea a adus şi pierderi.

Când îi trimiţi cuiva un SMS, adesea se pierde o mare parte din contextul unei conversaţii faţă în faţă, se pierde limbajul gesturilor, se pierde emoţie, iar aceasta este, fireşte, o mare provocare pentru noi, în noua eră. 

La nivelul lui 2010, în toată lumea s-au trimis peste şase mii de miliarde de SMS-uri. 

Dar, de atunci, popularele mesaje au început să piardă teren în faţa noilor aplicaţii de pe Internet. În 2015 s-au trimis deja, în medie, cu 50 la sută mai multe mesaje Whatsapp decât SMS. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » 25 de ani de când a fost trimis primul mesaj SMS