Antena Meniu Search
x

Curs valutar

36 de ani de la dezastrul de la Cernobîl. UE: Războiul Rusia - Ucraina pune din nou în pericol siguranţa nucleară pe continentul nostru

Uniunea Europeană (UE) avertizează marţi împotriva unei noi catastrofe nucleare în Ucraina, la exact 36 de ani de la explozia de la Cernobîl, din cauza ofensivei ruse, şi cere Moscovei să se abţină de la orice acţiune împotriva instalaţiilor nucleare ucrainene, relatează AFP.

de Redactia Observator

la 26.04.2022 , 17:20

36 de ani de la dezastrul de la Cernobîl. UE: Războiul Rusia - Ucraina pune din nou în pericol siguranţa nucleară pe continentul nostru 36 de ani de la dezastrul de la Cernobîl. UE: Războiul Rusia - Ucraina pune din nou în pericol siguranţa nucleară pe continentul nostru - Profimedia Images

Forţe ruse care au invadat Ucraina deţin controlul asupra Centralei Nucleare Zaporojie - cea mai mare din Europa -, vizată în timpul ofensivei lansate la 24 februarie de tiruri de artilerie care au cauzat un incendiu în clădiri anexe, alimentând temeri cu privire la o catastrofă nucleară.

”Agresiunea ilegală şi nejustificată a Rusiei în Ucraina pune din nou în pericol siguranţa nucleară pe continentul nostru”, avertizează într-o declaraţie comună şeful diplomaţiei europene Josep Borrell şi comisarul european însărcinat cu Energia Kadri Simson.

Cei doi oficiali europeni acuză forţe ruse de faptul că au ”avariat în mod imprudent instalaţii” nucleare în atacuri.

Articolul continuă după reclamă

”Ocupaţia ileglă şi întreruperea operaţiunilor normale prin împiedicarea turelor personalului compromit funcţionarea sigură şi securizată a centralelor nucleare în Ucraina şi cresc în mod considerabil riscul unor accidente”, denunţăei.

Pe acelaşi subiect

”Cu ocazia comemorării accidentului de la Cernobîl, în 1986, ne reiterăm cea mai mare îngrijorare faţă de siguranţa şi securtatea nucleare cauzate de acţiuni recente ale Rusiei în instalaţia de la Cernobîl”, subliniază ei.

4 centrale nucleare active, în Ucraina

Ucraina deţine 15 reactoare în patru centrale nucleare aflate în activitate, în afară de depozite de deşeuri ca cel de la Cernobîl.

”Salutăm şi susţinem deplin eforturile AIEA de furnizare a unei asistenţe la solictarea Guvernului ucrainean” dau asigurări cei doi oficialii europeni de rang înalt.

Directorul general al Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) Rafael Grossi efectuează marţi o vizită la Centrala Nucleară avariată de la Cernobîl, în cadrul ”intensificării unor eforturi vizând prevenirea pericolului unui accident nuclear”.

El este însoţit de către o echipă de experţi de la AIEA care livrează ”echipament vital”, între alte dozimetre şi combinezoane de protecţie, şi efectuează ”controale radiologice şi altele”.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?
Observator » Ştiri externe » 36 de ani de la dezastrul de la Cernobîl. UE: Războiul Rusia - Ucraina pune din nou în pericol siguranţa nucleară pe continentul nostru