Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ce au pățit soldații ruși după ce au răscolit praful radioactiv de la Cernobîl. 300 de militari au fost evacuați

Forţele ruse încep să se retragă de la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl, asupra căreia au preluat controlul în prima zi a invaziei Ucrainei la 24 februarie, a indicat miercuri un înalt responsabil al Pentagonului, scrie Agerpres. 300 de militari, detectați cu doze mari de radiații în organism după ce au trecut prin cea mai contaminată zonă de la Cernobîl, au fost evacuați cu autobuzele, potrivit El Mundo.

de Redactia Observator

la 31.03.2022 , 10:59

Imagine ilustrativă Imagine ilustrativă - Profimedia Images

Soldații diagnosticați cu sindromul iradierii acute au fost evacuați din zona Cernobîl cu șapte autobuze, potrivit unui oficial ucrainean, care a citat surse belaruse. În cursul acestei săptămâni au apărut informații despre un convoi rusesc care a traversat Pădurea Roșie, cea mai radioactivă zonă din jurul centralei nucleare. Angajații spun că blindatele rușilor au ridicat nori de praf radioactiv, iar praful inhalat le-ar putea provoca răni grave. 

Soldații evacuați au ajuns la Centrul de Medicină Radiologică cu simptome ale sindromului iradierii acute. În plus, aceleași surse asigură că nu sunt primii soldați cu astfel de probleme de sănătate. 

Rușii se retrag de la Cernobîl

Articolul continuă după reclamă

Vestea retragerii armatei ruse de la Cernobîl a fost confirmată și de un înalt oficial de la Pentagon, sub protecția anonimatului. "Credem că sunt pe punctul de a pleca, nu vă pot spune dacă au plecat cu toţii".

Pe acelaşi subiect

De asemenea, și purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a mai spus că "mai puţin de 20%" din forţele ruse a căror înaintare asupra Kievului a fost blocată de rezistenţa ucraineană "încep să se repoziţioneze" în direcţia Belarusului.

"Considerăm că se repoziţionează în Belarus. Nu avem un număr exact, dar aceasta este estimarea noastră preliminară", a spus John Kirby într-un briefing de presă, subliniind că niciuna dintre unităţi nu pare să părăsească vecinătatea Ucrainei. "Nu este un detaliu", a insistat el. "Dacă ruşii ar fi serioşi în privinţa unei detensionări, pentru că asta afirmă, i-ar trimite acasă. Dar nu asta fac", a mai spus purtătorul de cuvânt.

Pădurea Roșie, cea mai contaminată zonă de la Cernobîl

Pădurea Roșie și-a primit numele atunci când zeci de kilometri pătrați de pini au devenit roșii după ce au absorbit radiațiile de la explozia din 1986, unul dintre cele mai grave dezastre nucleare din lume. Accesul în jurul Cernobîlului este interzis pentru persoane neautorizate, dar Pădurea Roșie este atât de contaminată, încât nici angajații nu au voie să meargă acolo. 

"Nimeni nu merge acolo... pentru numele lui Dumnezeu. Nu este nimeni acolo", a declarat directorul interimar al centralei de la Cernobîl, Valery Seida, pentru Reuters.

Cea mai gravă catastrofă nucleară din istorie

Reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat în 1986, cauzând cea mai gravă catastrofă nucleară civilă din istorie. În prezent reactorul este acoperit cu un sarcofag dublu, unul construit de sovietici şi deja avariat, altul, mai modern, inaugurat în 2019. Celelalte trei reactoare ale centralei au fost închise progresiv după catastrofă, ultimul în anul 2000.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri externe » Ce au pățit soldații ruși după ce au răscolit praful radioactiv de la Cernobîl. 300 de militari au fost evacuați