Antena Meniu Search
x

Ce este stronțiu-90, substanța radioactivă găsită în fosta fabrică de țigări din Timișoara

Mihai Ritivoiu, prefectul de Timiş, a declarat că au fost descoperite trei surse radioactive de stronțiu 90 folosite pentru măsurarea densității țigaretelor în fosta fabrică de ţigări Săcălaz, Timişoara. La fața locului s-au deplasat şi reprezentanții CNCAN (Centrul Național pentru Controlul Activităților Nucleare), iar blocul emițător cu cele trei surse radioactive de stronțiu 90 a fost ridicat şi izolat. Aflaţi mai jos ce este Stronţiu-90 şi cât de periculos poate fi pentru populaţie.

de Redactia Observator

la 19.04.2022, 16:15

Stronțiu-90
Ce este stronțiu-90, substanța radioactivă găsită în fosta fabrică de țigări din Timișoara - Shutterstock

Ce este Stronţiu-90

Stronțiul (simbol chimic Sr) este un element foarte reactiv de consistență moale de culoare metalică, alb-argintie și galbenă în cazul în care acesta intră în contact cu aerul. Stronțiul natural nu este radioactiv. Denumirea acestuia a fost dată după orașul scoțian Strotian. Cea mai comună formă radioactivă de stronțiu creată de om este stronțiu-90 (Sr-90). Stronțiu-90 este produs comercial prin fisiune nucleară pentru utilizare în medicină și industrie.

În timp ce stronțiul natural este stabil (nu este radioactiv), izotopul sintetic al acestuia este radioactiv. Se găsește în mediu în urma testelor nucleare care au avut loc în anii 1950 și 1960, precum şi în deșeurile reactorului nuclear și are un timp de înjumătățire de 28,90 ani.

Stronțiul este păstrat sub o hidrocarbură lichidă cum ar fi kerosenul sau uleiul mineral pentru a preveni oxidarea. Stronţiul metalic fin, sub formă de pulbere este foarte piroforic. Se poate aprinde spontan în aer la temperatura camerei. Sărurile de stronțiu dau o culoare de roșu aprins, motiv pentru care sunt utilizate în pirotehnie și în producția de rachete de semnalizare.

Pe acelaşi subiect

Cât de periculos este pentru mediu Stronţiu-90

Stronțiu-90 este dispersat pe scară largă în mediul înconjurător și în lanțul alimentar de la testarea atmosferică a armelor nucleare în anii 1950 și 1960. Dezintegrarea radioactivă este singura modalitate de a reduce cantitatea de Sr-90 din mediu. De atunci s-a degradat încet, nivelurile actuale de la aceste teste fiind foarte scăzute. Plantele sau culturile care cresc în sau în apropierea solului contaminat pot prelua cantități mici de Sr-90 din sol. Animalele pot ingera Sr-90 atunci când mănâncă plante.

Toată lumea este expusă la cantități mici de Sr-90, deoarece este larg dispersat în mediu și în lanțul trofic. Stronțiu-90 se găsește și în deșeurile din reactoarele nucleare. Accidentul de la centrala nucleară de la Cernobîl a introdus o cantitate mare de Sr-90 în mediu. Stronțiu-90 a fost, de asemenea, eliberat în timpul incidentului nuclear japonez din 2011 de la centrala nucleară Fukushima Daiichi. Nicio cantitate semnificativă de Sr-90 nu a ajuns în Statele Unite de la niciunul dintre incidente.

Stronţiu-90 poate fi inhalat, dar ingerarea în alimente și apă este cea mai mare problemă de sănătate. Odată ajuns în organism, Sr-90 acționează ca calciul și este ușor încorporat în oase și dinți, unde poate provoca cancer osos, al măduvei osoase și țesuturilor moi din jurul osului. Stronţiu-90 se descompune la Ytriu 90 (Y-90), care, la rândul său, se descompune prin radiație beta, astfel încât oriunde este prezent Sr-90, Y-90 este și el prezent. Din cauza radiației beta, Y-90 prezintă un risc de arsuri la ochi și pe piele în urma expunerii externe.

3 surse radioactive de Stronţiu-90, găsite în urma icnendiului la fosta fabrică de ţigări din Timișoara

În perimetrul incendiului care a avut loc săptămâna trecută la o fostă fabrică de ţigări din comuna Săcălaz au fost descoperite trei surse radioactive de Stronţiu-90. Cu toate acestea, nu au fost constatate creşteri ale nivelului de radiaţie în atmosferă, transmite AGERPRES

"În perimetrul incendiului au fost descoperite trei surse radioactive de Stronţiu-90, folosite pentru măsurarea densităţii ţigaretelor. A fost măsurată radioactivitatea şi nu au fost constatate creşteri ale nivelului de radiaţie. La faţa locului s-au deplasat şi reprezentanţii Centrului Naţional pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), iar blocul emiţător cu cele trei surse radioactive de Stronţiu-90 a fost ridicat şi izolat. Abia acum, după soluţionarea incidentului cu sursele radioactive, pot demara restul investigaţiilor, aşa că de marţi vor începe cercetările Poliţiei şi ale ISU, precum şi controlul privind respectarea normelor de prevenire şi protecţie la incendiu. Important este că nu avem creşteri ale nivelului de radiaţii", a anunţat prefectul Mihai Ritivoiu, într-o postare pe Facebook.

Mihai Ritivoiu a declarat, vineri, că depozitul în care a izbucnit focul, cu puternice degajări de fum, nu avea autorizaţie de securitate la incendiu şi erau lucrări neautorizate de compartimentare a clădirii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Ce este stronțiu-90, substanța radioactivă găsită în fosta fabrică de țigări din Timișoara