Antena Meniu Search
x

Franţa zguduită de proteste. 40.000 de poliţişti trimişi pe străzi după ce un tânăr de 17 ani a fost ucis de un agent

Cel puţin 40.000 de poliţişti vor fi trimişi pe străzile Franţei pentru a interveni în timpul protestelor violente declanşate după ce un tânăr de 17 ani a fost împuşcat mortal de un agent de poliţie, în timpul unui control rutier.

de Redactia Observator

la 29.06.2023, 14:28

40.000 de poliţişti, dislocaţi pe teritoriul Franţei pentru a interveni în timpul protestelor violente declanşate de moartea unui adolescent
40.000 de poliţişti, dislocaţi pe teritoriul Franţei pentru a interveni în timpul protestelor violente declanşate de moartea unui adolescent - Profimedia Images

În total, 150 de persoane au fost arestate în noaptea de miercuri spre joi şi mai multe clădiri publice au fost "incendiate sau atacate", anunţase anterior ministrul de Interne Gérald Darmanin. Violenţele au continuat, miercuri seară, în toată Franţa, în special în regiunea pariziană, unde Nahel, în vârstă de 17 ani, a fost ucis de un poliţist după ce a refuzat să se supună. 

Situaţia a început să devină tensionată după ora 23.00 la Nanterre, la aproximativ 15 km vest de Paris, în departamentul Hauts-de-Seine, unde adolescentul a fost împuşcat mortal marţi.

Mai mult de o duzină de maşini şi coşuri de gunoi au fost incendiate şi bariere au fost amplasate pe şosea, potrivit jurnaliştilor AFP aflaţi la faţa locului. Cuvintele "Justiţie pentru Nahel" şi "Poliţia ucide" au fost inscripţionate cu spray pe faţada unei clădiri. 

Confruntările cu poliţia au avut loc în jurul orei 01.00 într-un cartier din oraş, care fusese deja scena unor confruntări între locuitori şi poliţie în ziua precedentă. Au fost trase gaze lacrimogene ca răspuns la aruncarea de pavele. 

Pe acelaşi subiect

Franţa a fost în mai multe rânduri teatrul unor violenţe urbane declanşate de moartea unor tineri, adesea proveniţi din rândul imigraţiei maghrebiene şi din alte ţări de pe continentul african, în urma intervenţiilor poliţiei. În 2015, decesul a doi adolescenţi urmăriţi de forţele de ordine a provocat revolte care au durat trei săptămâni.

Cum s-a petrecut tragedia din Franţa

Evenimentul declanşator al noilor violenţe s-a petrecut marţi, când Nahel M. a fost împuşcat mortal de la mică distanţă de un poliţist pe motocicletă la Nanterre, în departamentul Hauts-de-Seine, la 15 km vest de Paris.

Versiunea poliţiei conform căreia tânărul l-ar fi lovit cu maşina pe poliţist a fost infirmată de un video în care se aud cuvintele 'o să-ţi iei un glonte în cap', fără ca autorul lor să poată fi identificat, scrie Agerpres. Poliţistul suspectat că a tras, aflat acum în arest preventiv, urma să fie prezentat în faţa unui judecător în vederea unei eventuale inculpări.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Franţa zguduită de proteste. 40.000 de poliţişti trimişi pe străzi după ce un tânăr de 17 ani a fost ucis de un agent