Antena Meniu Search
x

A decapitat sau nu Hamas copii şi bebeluşi în Israel? Ce se ştie despre povestea care a îngrozit planeta

Război Israel - Hamas. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a declarat că oficialii americani nu au văzut  imagini şi nu confirmă atrocitățile comise de Hamas în Israel. Spune totodată că Joe Biden s-a bazat pe declarații ale israelienilor și pe rapoartele din media când a vorbit despre copii decapitaţi de Hamas. Un oficial israelian a declarat pentru CNN că guvernul din Israel nu poate confirma povestea bebeluşilor decapitaţi.

de Redactia Observator

la 12.10.2023, 23:28

A decapitat sau nu Hamas copii şi bebeluşi în Israel? Ce se ştie despre povestea care a îngrozit planeta
A decapitat sau nu Hamas copii şi bebeluşi în Israel? Ce se ştie despre povestea care a îngrozit planeta - Profimedia

Guvernul israelian nu a confirmat afirmația conform căreia atacatorii Hamas au tăiat capetele copiilor în timpul atacului de sâmbătă, a declarat un oficial israelian pentru CNN. Acesta a contrazis o declarație făcută public anterior de cabinetul primului ministru, Benjamin Netanyahu. "Au existat cazuri în care militanții Hamas au efectuat decapitări și alte atrocități în stil ISIS. Cu toate acestea, nu putem confirma dacă victimele au fost bărbați sau femei, soldați sau civili, adulți sau copii", a spus oficialul. 

De unde a plecat informaţia despre copiii decapitaţi de Hamas

Acuzațiile grave conform cărora copii ar fi fost decapitați în kibuţul Kfar Aza, o comunitate israeliană de la graniţa cu Gaza, au apărut marți, în a patra zi de război între Israel şi Hamas, în presa israeliană. Un jurnalist de la canalul de știri i24 din Tel Aviv a relatat că un soldat i-a spus că "a fost martor la... cadavre de bebeluși cu capul tăiat" în kibuţ-ul Kfar Aza.

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au descris ulterior într-o declarație pentru CNN scenele din Kfar Aza drept un "masacru". Femei, copiii mici și bătrânii au fost "măcelăriți cu brutalitate după metodele ISIS" a spus IDF. Tal Heinrich, purtătoarea de cuvânt a premierului Benjamin Netanyahu, a declarat miercuri că bebeluși și copii mici au fost găsiți cu "capetele tăiate" în Kfar Aza, situat între Netivot și Sderot - la aproximativ 5 km de graniță. 

Pe acelaşi subiect

Un purtător de cuvânt al IDF a declarat ulterior tot miercuri că teroriştii au efectuat decapitări. "Știm că au fost copii morți. Există dovezi că a avut loc decapitare. Nu știu cum să verific date sau cum au fost uciși", a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, maiorul Nir Dinar.

Casa Albă nu a văzut fotografii cu copiii decapitaţi de Hamas şi nici nu a verificat informaţiile din presă

Președintele Joe Biden a transmis miercuri liderilor israelieni:"Este important ca americanii să vadă ce se întâmplă. Adică, fac asta de mult timp, dar nu m-am gândit niciodată că voi vedea, voi avea confirmate imagini cu copii decapitaţi de terorişti".  Preşedintele american s-a bazat pe afirmaţiile unui purtător de cuvânt al premierului israelian Benjamin Netanyahu. 

Un oficial al administrației de la Casa Albă a clarificat ulterior pentru CNN că nici Joe Biden, nici administrația sa nu au primit fotografii sau informaţii confirmate despre copii sau bebeluşi decapitaţi de Hamas. CNN nu a putut verifica în mod independent această informaţie, iar Hamas a declarat că ştirile din presă despre acest atac sunt false. Gruparea islamistă Hamas a negat miercuri că "a ucis copii" şi că "a decapitat şi atacat civili" în timpul ofensivei lansate sâmbătă.

Jurnaliştii de la BBC şi New The York Times au primit acces în kibuţul Kfar Aza şi au confirmat că mai mulţi oameni au fost ucişi acolo sâmbătă, inclusiv copii, dar nu confirmă bebeluşi decapitaţi. Şi agenţia de presă de stat a Turciei, Anadolu, relatează că armata israeliană i-a transmis prin telefon că nu deține informații care să confirme acuzațiile că "Hamas a decapitat bebeluși". "Am văzut știrile, dar nu avem detalii sau confirmare pentru asta."

Ce s-a întâmplat în kibuţ

Jurnaliştii de la Reuters care au primit acces au descris şi ei ceea ce pare a fi un masacru, dar nu vorbesc de bebeluşi decapitaţi. "Pătuțul zdrobit al unui copil zace în afara unei case arse. Cadavre împrăștiate pe străzi. Saci de cadavre aliniaţi pe un teren de baschet în aer liber. Peste tot este o duhoare de moarte. Cu doar câteva zile în urmă, acesta a fost kibuţul liniştit și pitoresc Kfar Aza, o comunitate agricolă israeliană de aproximativ 750 de oameni, printre care familii cu copii mici. Acum a devenit a criptă după ce sâmbătă, oamenii înarmați Hamas au ieșit din Fâșia Gaza și au devastat satul", sunt scenele descrise. 

Kfar Aza a fost printre comunitățile cele mai afectate de atacul Hamas. Un supraviețuitor al atacului din Kfar Aza, Avidor Schwartzman, a povestit că s-a ascuns împreună cu soția și fiica sa de un an într-o cameră din casă timp de mai bine de 20 de ore, înainte de a fi salvat de soldații israelieni. Când a ieșit afară la lumină a văzut "iadul curat". "Erau cadavre peste tot. Cadavre peste tot", a relatat bărbatul de 38 de ani. "Am văzut micuța noastră bucată de paradis, micuța noastră bucată de rai, arsă complet, arsă și cu sânge peste tot." 

Un purtător de cuvânt al armatei a spus că cel puțin zeci de oameni au fost uciși în atac. Armata încă nu a pus cap la cap lanțul precis al evenimentelor, luptele s-au încheiat luni noapte. Oameni înarmați ai Hamas au rupt gardul kibuţului cel mai probabil cu buldozere pentru a face loc altor zeci de luptători înarmați să intre prin breșă.

Militanții au sosit şi cu motociclete, și cu un deltaplan, a adăugat purtătorul de cuvânt al armatei. Numărul total de bărbați înarmați care au intrat în kibuţ ar fi fost de aproximativ 70.  Valuri de atacatori, înarmați cu puști Kalaşnikov, aruncătoare de grenade și grenade de mână, au luat cu asalt satul, a declarat un soldat în rezervă pentru Reuters. Cadavrele militanților încă mai puteau fi văzute întinse pe drumurile din jur.

Schwartzman a declarat pentru Reuters că a fost trezit sâmbătă în jurul orei 6.30 de zgomote puternice. "Am auzit împușcături și am stat practic baricadați timp de 21 de ore până când armata ne-a salvat", a spus soția lui, Keren Flash. "Am tot auzit împușcături și focuri de armă, bombe și alarme. Şi pur și simplu nu știam ce se întâmplă. Cele mai negre coșmaruri ale noastre".  Un soldat le-a strigat jurnaliştilor: "Spuneţi lumii ce aţi văzut aici!"

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi vaccinat sau urmează să vă vaccinaţi împotriva rujeolei?

Observator » Stiri externe » A decapitat sau nu Hamas copii şi bebeluşi în Israel? Ce se ştie despre povestea care a îngrozit planeta