Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video A fost închisă Genesis Market, piața considerată "Amazonul" hackerilor. Cum au rămas sute de oameni fără bani în conturi

Genesis Market, una dintre cele mai mari platforme din lume folosite de hackeri pentru a cumpăra datele victimelor, a fost închisă. Operaţiunea complexă a fost coordonată de FBI, în parteneriat cu autorităţile din 17 ţări printre care şi ofiţeri DIICOT. Peste două milioane de date au fost furate de hackeri din întreaga lume. Patru români au fost reţinuţi pentru că ar fi cumpărat date de pe această platformă şi ar fi lăsat mai multe persoane cu conturile goale. 

de Cosmina Balint

la 09.04.2023 , 08:42

Genesis Market, una dintre cele mai periculoase platforme de cybercrime din lume, a fost închisă după o amplă operaţiune internaţională condusă de FBI, la care a participat şi DIICOT. Piaţa neagră oferea hacker-ilor informaţii furate a peste două milioane de oameni, prin care se conectau la conturi bancare şi siteuri de shopping în peste 17 țări printre care şi România.

Cosmina Balint, reporter Observator: Hackerii puteau accesa această platformă doar pe baza unei invitații. Plăteau între 70 de cenţi şi sute de dolari în funcţie de numărul de date pe care voiau să le cumpere. Iar apoi accesau dispozitivele victimelor și le lăsau fără bani in conturi.

Dan Patterson, jurnalist: Genesis este cumva Amazonul pieţelor de hackeri. Piaţa cumpărătorilor şi vânzătorilor este destul de limitată pe pieţele dark web. Genesis face să fie foarte uşor de accesat. Ce este cu adevărat interesant despre acest site este faptul că nu au existat greşeli. Trebuie să aibă un protocol de securitate strict şi angajaţii lor, operatorii site-ului, respectă protocolul cu stricteţe.

Vezi și

Sute de oameni au rămas cu conturile bancare goale

Pe acelaşi subiect

După ce le-au virusat dispozitivele, 513 persoane printre care şi români au rămas cu conturile goale. 119 infractori cibernetici au fost prinşi de poliţişti la nivel global. Patru dintre ei sunt români care de mai bine de doi ani se îmbogăţeau pe seama victimelor.

Ofiţer Direcţia de Combaterea Criminalităţii Organizate: Această piață ar fi oferit spre vânzare ceea ce proprietarii pieței au numit "boți", care ar fi infectat dispozitivul persoanelor vătămate, prin atacuri de malware sau de preluare de conturi. În urma perchezițiilor domiciliare, au fost ridicate numeroase sisteme informatice, 883.600 de lei și 18.600 de euro, dar și 9,150 kilograme de aur pur în lingouri. 

Poliţia din Ţările de Jos a lansat o campanie pe siteul www.politie.nl/checkyourhack - prin care oamenii pot verifica dacă au picat în plasa atacatorilor.

Deşi platforma Genesis Market a fost închisă, hackerii găsesc rapid noi metode a a face victime. Recent, în România atacatorii online s-au folosit de numele ANAF pentru a transmite mailuri frauduloase în care le cereau oamenilor bani în schimbul încetării urmăririi penale fictive a ofiţerilor antifraudă.

Cosmina Balint Like

Curioasă fiind de fel și cu multe întrebări la care îmi doresc să aflu răspunsurile, munca de reporter mi-a adus satisfacție încă din prima zi.

Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Ştiri externe » A fost închisă Genesis Market, piața considerată "Amazonul" hackerilor. Cum au rămas sute de oameni fără bani în conturi