Antena Meniu Search
x

A murit unul dintre cei mai mari disidenţi din istoria Chinei, laureat al Premiului Nobel pentru pace

Disidentul chinez Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2010, a murit, au anunţat joi autorităţile locale, potrivit AFP şi Reuters.

Disidentul chinez Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2010, a murit, au anunţat joi autorităţile locale, potrivit AFP şi Reuters.

Miercuri, spitalul în care Liu Xiaobo era internat a anunţat că acesta a suferit o insuficienţă respiratorie şi este 'pe moarte'.

Disidentul era tratat de cancer de ficat în fază terminală.

Familia disidentului a fost informată cu privire la starea lui de sănătate, dar a refuzat intubarea şi trecerea lui pe respiraţie artificială, a susţinut miercuri spitalul.

Opozantul de 61 de ani a fost eliberat condiţionat şi spitalizat după ce a fost diagnosticat în mai cu un cancer de ficat în fază terminală. Înainte de aceasta, el a stat opt ani în detenţie, condamnat pentru 'subversiune'.

Beijingul s-a opus plecării sale în străinătate pentru tratament şi a afirmat că starea lui interzice orice deplasare, contrar a ceea ce spuseseră doi medici occidentali care au primit permisiunea de a-l vizita.

Liu Xiaobo este primul laureat al Premiului Nobel pentru Pace care moare privat de libertate, după pacifistul german Carl von Ossietzky, decedat în 1938 într-un spital în timp ce era închis de nazişti.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » A murit unul dintre cei mai mari disidenţi din istoria Chinei, laureat al Premiului Nobel pentru pace