Antena Meniu Search
x

A treia ţară implicată în Qatargate. Schema Panzeri, în inima anchetei de corupţie

Şi Mauritania ar fi implicată în scandalul de corupţie din Parlamentul European, devenit cunoscut drept Qatargate, relatează ziarul belgian Le Soir. Audierile îl au în centru pe fostul europarlamentar italian Pier Antonio Panzeri iar schemă înființată în favoarea Marocului și Qatarului devine din ce în ce mai clară.

de Redactia Observator

la 28.12.2022, 20:17

Vezi și

Schema de mită din jurul Parlamentului European şi care până acum era legată de Qatar şi Maroc a funcţionat cel puţin din 2018 şi a inclus şi Mauritania, relatează ziarul belgian Le Soir, citat de Agerpres. Presupusul lider al grupării, aflat în prezent în arest, fostul deputat socialist italian Pier Antonio Panzeri, a primit 25.000 de euro din această ţară, potrivit unor fragmente din declaraţia făcută în faţa autorităţilor de către un alt inculpat, Francesco Giorgi, aflat şi el în arest preventiv.

Panzeri ar fi recunoscut că ar fi făcut lobby pentru Qatar pe lângă Maroc 

Pe lângă banii pentru Panzeri, ambasadorul Mauritaniei la Bruxelles i-a plătit chiria unui apartament la Bruxelles lui Giorgi - partenerul sentimental al eurodeputatei socialiste elene Eva Kaili, fostă vicepreşedintă a PE - care era totodată angajatul lui Panzeri în calitate de asistent parlamentar, până când Panzeri şi-a încheiat mandatul în 2019.

Panzeri, care conform mărturisirilor ajunse în presă ar fi recunoscut că ar fi făcut lobby pentru Qatar pe lângă Maroc în schimbul banilor, a declarat că a făcut acest lucru doar de la sfârşitul lui 2019, adică de când nu mai era europarlamentar, şi că ar fi primit doar 50.000 de euro. Totuşi, conform mărturiei lui Giorgi, citată de Le Soir, Panzeri s-ar fi angajat să acţioneze în favoarea Qatarului încă din 2018, iar plăţile pentru serviciile sale au fost făcute de la începutul lui 2019, în numerar.

Pe acelaşi subiect

Eva Kaili și-a recunoscut parțial vina

Contactul din Qatar era preşedintele de atunci al Comitetului Naţional pentru Drepturile Omului şi actualul ministru al muncii, Ali bin Samikh Al Marri, care pe 14 noiembrie, înaintea începerii Cupei Mondiale de Fotbal, a participat la o dezbatere la Comisia pentru Drepturile Omului din legislativul european prezidată de europarlamentara socialistă belgiană Maria Arena, o apropiată a lui Panzeri.

Cu câteva zile înainte, politicianul qatarian a postat pe Twitter un comentariu şi o fotografie, acum celebră, a unei întâlniri la Doha cu Eva Kaili, inculpată şi ea în dosarul de corupţie privind presupuse sume de bani oferite de Qatar şi Maroc unor oficiali şi funcţionari europeni şi aflată în prezent în arest.

În cadrul anchetei legate de presupuse sume de bani oferite de Qatar şi Maroc unor oficiali europeni pentru a influenţa decizii ale instituţiilor UE, au fost efectuate circa 20 de percheziţii şi au fost confiscate sume de bani cash de peste 1,5 milioane de euro, echipamente informatice şi telefoane. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Declaraţii controversate de la BNR: "Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai". Credeţi că noi, statul sau împreună ar trebui să găsim soluţii pentru un trai mai bun?

Observator » Stiri externe » A treia ţară implicată în Qatargate. Schema Panzeri, în inima anchetei de corupţie