Antena Meniu Search
x

Activiştii ecologişti din Oslo au încercat să îşi lipească mâinile de faimosul tablou "Ţipătul", de Edvard Munch

Câţiva activişti ecologişti din Oslo au încercat vineri - fără succes - să îşi lipească mâinile cu o substanţă adezivă de tabloul "Ţipătul", capodopera emblematică a pictorului norvegian Edvard Munch, pentru a denunţa practicile industriei petrolului din Norvegia, a anunţat Poliţia locală, citată de AFP.

de Redactia Observator

la 11.11.2022, 17:11

Protest "Ţipătul"
"Eu ţip când oamenii mor!", a fost mesajul unei protestatare - Profimedia

Paznicii Muzeului Naţional din Oslo au intervenit, iar tabloul, protejat printr-un geam, nu a fost avariat, a anunţat Poliţia din capitala Norvegiei pe contul său de Twitter, potrivit Agerpres.

"Eu ţip când oamenii mor!", a strigat una dintre cele două persoane arestate în timpul acestei acţiuni de protest, potrivit mass-media norvegiene. "Eu ţip când politicienii ignoră ştiinţa", a adăugat celălalt protestatar.

Incidentul, care s-a produs în jurul orei 10:30 GMT, este cel mai recent dintr-o serie lungă de acţiuni întreprinse de activiştii pentru climă în mai multe muzee mari din lumea întreagă, cu scopul de a denunţa lipsa de atenţie de care ar suferi, conform convingerilor lor, criza climatică.

"Ne aflăm la Muzeul Naţional după un apel al paznicilor. Ei au reţinut trei persoane, din care două au încercat să se lipească de tablou. Nu au reuşit, dar există urme de substanţă adezivă pe geam. Nu a fost semnalată nicio distrugere la nivelul tabloului", a precizat Poliţia din Oslo.

Pe acelaşi subiect

O organizaţie denumită Stop Exploatării Petroliere a revendicat acest protest, potrivit revistei culturale norvegiene Tidens And. Organizaţia afirmă că acţiunea a avut scopul de "a-i trezi pe oameni din apatia lor" pentru "a ajunge la dezbaterea pe care noi vrem să o purtăm".

Marile muzee spun că activiştii "subestimează grav" pagubele

Ministrul norvegian al Culturii, Anette Trettebergstuen, a spus că acţiunea de vineri este "inacceptabilă". Norvegia este de departe primul producător de petrol din Europa Occidentală şi se confruntă cu critici tot mai mari legate de exploatările sale petroliere.

Realizată în 1893, capodopera pictorului Edvard Munch a devenit un simbol al angoasei existenţiale. Pictura prezintă o siluetă cu trăsături umane, ţinându-şi capul între mâini şi exprimându-şi oroarea, pe fundalul unui cer portocaliu.

Aproape 100 de mari muzee ale lumii au dat publicităţii o declaraţie comună joi în care au spus că activiştii pentru climă care vizează prin protestele lor opere de artă "subestimează grav" pagubele pe care pot să le provoace.

În ultimele săptămâni, militanţi ecologişti şi-au lipit mâinile cu substanţe adezive de o pictură a lui Goya expusă la Madrid şi de celebra serigrafie "Campbell's Soup" a americanului Andy Warhol expusă în Australia, au aruncat cu supă de roşii la Londra spre "Floarea soarelui" lui Van Gogh şi au întins piure de cartofi peste o capodoperă a lui Claude Monet, expusă în oraşul german Potsdam.

Protestul din Oslo a avut loc într-o perioadă în care are loc în Egipt Conferinţa anuală a Naţiunilor Unite privind schimbările climatice, COP27.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Activiştii ecologişti din Oslo au încercat să îşi lipească mâinile de faimosul tablou "Ţipătul", de Edvard Munch