Antena Meniu Search
x

Video Afacere de succes pe timp de pandemie: vaccinurile. Firmele farmaceutice au vândut cu 80% mai multe acțiuni în 2020

Vaccinul anti-COVID e o mină de aur, și nu doar pentru salvarea din pandemie. E și o fabrică de miliardari. Firmele farmaceutice au vândut cu 80 la sută mai multe acțiuni în 2020 decât în 2019. Și și-au triplat încasările. Cursa vaccinării va rămâne o afacere extrem de profitabilă și în 2021.

de Redactia Observator

la 21.02.2021, 22:04

Vezi și
  • Vaccinurile anti-Covid reprezintă o adevărată afacere pentru companiile farmaceutice
  • La bursă, eficiența serului s-a tradus în profit

Albert Bourla, directorul Pfizer: Este o zi importantă pentru ştiinţă! Este o zi importantă pentru umanitate, când realizezi că vaccinul tău are o eficacitate de 95%. 

Cea mai de succes afacere a pandemiei. Vaccinurile. Iar la bursă, eficiența serului s-a tradus în profit. În ziua în care compania a anunțat rata de eficiență a vaccinului, directorul Pfizer, Albert Bourla, și-a vândut 60 la sută din pachetul de acțiuni, cu profit de 5,5 milioane de dolari. 13 companii, inclusiv Pfizer și Moderna au vândut, împreună, anul trecut acțiuni în valoare de  jumătate de miliard de dolari.

În 2021 va fi la fel. Companiile ar trebui să livreze miliarde de doze. Sunt așteptate şi formule noi, inclusiv pentru copii.

Andrew Pollard, director Oxford vaccine group: Știm că în primele zile după vaccin oamenii se pot simți puțin rău, așa că trebuie să stabilim acest profil și în cazul copiilor. 

Contractele încheiate de UE cu producătorii de vaccin 

Uniunea Europeană a încheiat contracte cu 6 producători.

Prețul estimat pentru vaccinul BioNTech-Pfizer este de 15,5 euro per doză. Pentru cel de la Moderna, 18 dolari. Cel mai ieftin, dar și cel mai controversat vaccin e cel de la AstraZeneca, 1,78 euro. La fel ca Johnson and Johnson, britanicii au promis că vor vinde doar ca să-și acopere cheltuielile. În spatele succesului uriaș al vaccinurilor stau și investițiile făcute de guverne și donatori privați.

7,5 miliarde de euro de la guverne şi 1,7 miliarde de la organizațiile non-profit. Printre cei mai mari finanțatori este Fundația Bill Gates. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Afacere de succes pe timp de pandemie: vaccinurile. Firmele farmaceutice au vândut cu 80% mai multe acțiuni în 2020