Antena Meniu Search
x

Afganistanul, în pragul unei catastrofe umanitare: zeci de mii de oameni fug din calea talibanilor. ONU cere vecinilor să lase refugiaţii să treacă

Talibanii își continuă ofensiva rapidă în Afganistan, cucerind tot mai multe teritorii și capturând orașe cheie. Kandahar, al doilea oraș ca mărime al țării și un centru comercial important, a căzut în mâinile insurgenților. Grupul controlează acum cea mai mare parte a nordului Afganistanului și mai mult de o treime din capitalele sale regionale.

de Redactia Observator

la 13.08.2021, 16:38

Afganistanul este în pragul unei catastrofe umanitare: zeci de mii de oameni fug din calea talibanilor. ONU cere vecinilor să lase refugiaţii să treacă
Afganistanul este în pragul unei catastrofe umanitare: zeci de mii de oameni fug din calea talibanilor. ONU cere vecinilor să lase refugiaţii să treacă - Profimedia

Zeci de mii de civili au fugit din calea talibanilor. Aproximativ 1.000 de civili au fost uciși de talibani doar în ultima lună, spune ONU. Mulți dintre refugiați au călătorit spre Kabul și dorm în tabere improvizate sau pe străzi. Ei riscă să rămână blocați aici pentru că militanții izolează tot mai tare capitala de restul țării. Talibanii au preluat controlul asupra celui de-al doilea și al treilea oraș ca mărime din Afganistan, iar ambasadele occidentale trimit trupe pentru a ajuta la evacuarea personalului, dar Organizația Națiunilor Unite a declarat că cei 320 de membri ai săi vor rămâne la Kabul. Trimiterea a mii de militari americani în Afganistan pentru a evacua personalul de la Kabul reaprinde în Statele Unite amintirea dureroasă a căderii Saigonului.

ONU: Marea foamete se apropie cu pași repezi

"Ne temem că ce este mai rău va veni de abia de acum și marea foamete se apropie cu pași repezi ... Situația are toate caracteristicile unei catastrofe umanitare", a declarat Thomson Phiri, reprezentant ONU pentru programul alimentar mondial. Peste 250.000 de persoane au fost forțate să-și părăsească locuințele în ultimele 4-5 luni, 80% dintre acestea fiind femei și copii, a declarat Shabia Mantoo, de la agenția ONU pentru refugiați. Oamenii au povestit cum au avut de înfruntat amenințări din partea grupurilor armate după ce și-au abandonat locuințele sau cum au fost nevoiți să se ferească de dispozitive explozive improvizate de-a lungul drumurilor importante. 

Mii de oameni fug din zonele rurale spre capitala Kabul și alte centre urbane în căutare de adăpost, a spus un alt oficial al ONU. „Dorm în aer liber, în parcuri și spații publice”, a declarat Jens Laerke, purtătorul de cuvânt al Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare. „O preocupare majoră în acest moment este pur și simplu găsirea unui adăpost pentru ei”.

Pe acelaşi subiect

ONU cere vecinilor Afganistanului să lase refugiaţii să treacă

ONU a îndemnat vecinii Afganistanului să-și păstreze granițele deschise. Vineri, Pakistanul a redeschis un punct de trecere a frontierei, permițând oamenilor să treacă. Evenimentele se petrec în contextul în care armata SUA și alte trupe străine se retrag după 20 de ani de operațiuni militare în Afganistan.

Dintre marile orașe ale Afganistanului, sub control guvernamental se află în continuare Mazar-i-Sharif în nord și Jalalabad, lângă granița pakistaneză în est, în afară de capitala Kabul. Conform datelor recente ale ONU, 400.000 de persoane au fugit din casele lor din Afganistan de la începutul anului iar 250.000 dintre ei au fugit din luna mai încoace.  Marea majoritate dintre aceștia se află încă în țară, spune ONU, dar mulți încearcă să plece din Afganistan. Nu se ştie încă câţi.  ONU spune că doar 200 au trecut granița cu Iranul în weekendul trecut, dar îi numără doar pe cei care sunt înregistrați oficial ca refugiați.

Progresele rapide ale talibanilor au atras avertismente și din partea turcilor, în special a opoziției, anti-migranți. Aceştia se tem că se apropie o nouă criză a refugiaților asemănătoare cu cea din 2015 în Europa. Liderul opoziției Kemal Kilicdaroglu a spus că ar putea veni până la un milion de afgani.

Frontex, agenția UE pentru migrație, a declarat miercuri că migrația prin Balcani aproape s-a dublat în prima jumătate a acestui an comparativ cu ultima, determinată în principal de o creștere a migranților afgani și sirieni. Acest lucru l-a determinat pe ministrul grec al migrației, Notis Mitarachi, să avertizeze UE că „nu este pregătită” pentru o altă criză a refugiaților.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Afganistanul, în pragul unei catastrofe umanitare: zeci de mii de oameni fug din calea talibanilor. ONU cere vecinilor să lase refugiaţii să treacă