Antena Meniu Search
x

Alegeri generale Spania. Victorie pentru socialiști, extrema dreapta a intrat în Congres

Au fost alegeri generale în Spania, ţara cu una dintre cele mai mari comunităţi de români. Peste trei sferturi dintre spaniolii cu drept de vot s-au prezentat la urne şi au ales acelaşi partid care a guvernat şi până acum. Partidul Socialist a obţinut victoria, dar nu şi majoritatea.

De Redactia Observator la 29.04.2019, 09:16
Vezi și

Au fost alegeri generale în Spania, ţara cu una dintre cele mai mari comunităţi de români. Peste trei sferturi dintre spaniolii cu drept de vot s-au prezentat la urne şi au ales acelaşi partid care a guvernat şi până acum. Partidul Socialist a obţinut victoria, dar nu şi majoritatea. Acum, premierul Pedro Sanchez are misiunea de a forma o coaliţie de guvernare. Un rezultat istoric a fost obţinut şi de către formaţiunea de extremă-dreapta, Vox, care a strâns peste 10% din sufragii.

Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol a câştigat alegerile cu 28,7% din sufragii şi a obţinut 121 de locuri în parlament, cu 36 mai multe comparat cu scrutinul precedent.

La Madrid, sute de simpatizanţi ai actualului premier au ieşit pe străzi, să sărbătorească, în timp ce la sediul partidului actualul prim-ministru îşi anunţa victoria.

Milioane şi milioane de spanioli au participat în alegeri să apere democraţia, să îşi apere viitorul, să îşi apere drepturile şi libertăţile pe care le-am cucerit în aceşti 40 de ani de democraţie - Pedro Sanchez, premierul Spaniei

Munca nu se încheie însă aici pentru Pedro Sanchez, care acum trebuie să îşi găsească viitorii parteneri de guvernare. Liderul Partidului Podemos, de extremă-stânga, care a obţinut 35 de locuri în parlament, a anunţat că este gata să i se alăture.

Alegeri Spania. Rezultat istoric pentru partidul de extremă dreapta VOX

Sărbatoare a fost şi la sediul Partidului de extremă-dreapta, Vox, după ce gruparea nou înfiinţată a obţinut peste 10% din voturi. De la moartea dictatorului Franco, este pentru prima dată când o formaţiune cu o astfel de ideologie obţine mai mult de un loc în Congres.

Ni s-a spus că va fi imposibil să ajungem aici, imposibil să facem asta fără resurse, dar iată că am reuşit - Rocio Monasterio, candidat partidul VOX

Peste 73% din spaniolii cu drept de vot s-au prezentat la urne, mai mult cu 7 procente faţă de alegerile precedente, din 2016.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Alegeri generale Spania. Victorie pentru socialiști, extrema dreapta a intrat în Congres