Antena Meniu Search
x

Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok la hotel. Urme ale agentului neurotoxic, descoperite pe o sticlă cu apă

Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok la un hotel din Tomsk, Siberia, cu ajutorul unei sticle de apă, pe care laboratorul militar german a găsit urme ale agentului neurotoxic, a anunțat, joi, echipa sa.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 17.09.2020, 15:28

Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok la hotel, cu o sticlă cu apă
Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok la hotel, cu o sticlă cu apă - Profimedia Images
  • Opozantul numărul unu al lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, s-a simţit rău la 20 august, la bordul unui avion către Moscova.
  • Medicii de la Berlin au descoperit că Navalnîi a fost otrăvit cu o neurotoxină din clasa Noviciok.

Echipa sa a anunţat joi, într-un mesaj postat pe Instagram, că urme ale unui agent neurotoxic de tip noviciok au fost găsite pe o ”sticlă de apă din plastic obişnuită”, pe care membrii echipei au luat-o din camera de hotel în care Navalnîi a stat la Tomsk.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ea precizează că aceste urme au fost identificate ”două săptămâni mai târziu” de către un laborator militar german.

Mesajul este însoţit de o înregistrare video în care susţinători ai lui Navalnîi caută minuţios într-o cameră de hotel şi adună posibile indicii, înainte ca poliţia să viziteze locul.

Înregistrarea a fost filmată imediat după ce echipa opozantului a aflat că lui Navalnîi i s-a făcut rău.

Cum era absolut clar că Navalnîi nu era «uşor bolnav» (...), noi am decis să adunăm tot ceea ce putea fi util şi să trimitem medicilor în Germania”, afirmă echipa lui Navalnîi, potrivit news.ro.

”Era de asemenea evident că nu se va face vreo anchetă în Rusia. Acum înţelegem că (otrăvirea sa) a a avut loc înainte să plece din cameră pentru a se duce la aeroport”, continuă ea.

Anterior, echipa lui Navalnîi susţinea că acesta a fost otrăvit pe aeroportul din Tomsk.

Potrivit site-ului de investigaţii Proekt, care l-a intervievat pe unul dintre dezvoltatorii noviciok în epoca sovietică, otrava nu se afla în apă, ci probabil pe sticlă, scrie Reuters.

Contaminarea ar fi avut loc pe cale cutanată şi într-o doză mică, ceea ce ar explica faptul că opozantului i s-a făcut rău mai târziu.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok la hotel. Urme ale agentului neurotoxic, descoperite pe o sticlă cu apă