Antena Meniu Search
x

Alertă în Suedia. Trei dintre centralele sale nucleare au fost survolate de drone necunoscute de mari dimensiuni

Apariţia mai multor drone deasupra unor instituţii importante din Suedia, inclusiv mai multe centrale nucleare au determinat serviciul de securitate al ţării să demareze o investigaţie pentru a putea identifica provenienţa obiectelor zburătoare.

Ovidiu Cojocaru
de Ovidiu Cojocaru

la 18.01.2022, 15:54

Drone militare
Drone militare - Shutterstock

Trei site-uri nucleare au fost vizate de apariţia dronelor şi de asemenea au fost identificate astfel de echipamente deasupra aeroporturilor, dar şi a palatului regal. Până în acest moment, autorităţile nu au putut spune cine se află în spatele apariţiei dronelor. Poliţia şi paza de coastă desfăşoară investigaţii şi pe insulele din jurul capitalei Stockholm, scrie BBC.

Ultimele apariţii, care au avut loc luni seara au implicat o dronă deasupra centralelor nucleare Forsmark, Ringhals şi Oskarshamn. Poliţiştii fac apel la cetăţeni să prezinte informaţii despre posibile viitoare apariţii ale dronelor. Agenţia de securitate Sapo a transmis că dronele ar putea fi suspectate de "tratare gravă neautorizată a informaţiilor secrete". "Serviciul de securitate desfășoară ancheta cu privire la zborurile cu drone deasupra centralelor noastre nucleare. În ceea ce privește alte observații cu drone, până acum este o chestiune ce ţine de poliție", a declarat oficialul Sapo Fredrik Hultgren pentru presa străină.

El a refuzat să dea detalii despre tipul de dronă, dar acestea au fost descrise pe scară largă ca fiind în stil militar și ca având aripi mari. Televiziunea suedeză a raportat că un elicopter de poliție urmărea o dronă care zbura deasupra ei la o înălțime de până la 1.000 m la sud-vest și nord-vest de capitala Stockholm.

Potrivit site-ului de știri Aftonbladet, o dronă a fost văzută în weekend înconjurând clădirile parlamentului și guvernului, precum și reședința regală Palatul Drottningholm. Dronele au fost observate anterior în apropierea aeroporturilor Kiruna și Lulea. Procurorii păstrează mintea deschisă asupra cine se află în spatele zborurilor cu drone. Aceștia vin într-un moment de alertă militară sporită în Suedia din cauza tensiunilor dintre Rusia și Occident din cauza formării armatei ruse în apropierea granițelor cu Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Alertă în Suedia. Trei dintre centralele sale nucleare au fost survolate de drone necunoscute de mari dimensiuni