Antena Meniu Search
x

Alertă la nivel european: o serie de chei ce generează certificatele verzi ar fi fost furate. Documentele au fost declarate imediat nule

O serie de chei care permit generarea Certificatului Verde European ar fi fost furate, anunţă agenţia de presă italiană ANSA care citează surse guvernamentale. Cheile ar fi fost folosite pentru a crea programe care să genereze certificate verzi false.

de Redactia Observator

la 28.10.2021, 15:36

Alertă la nivel european: o serie de chei ce generează certificatele verzi ar fi fost furate. Documentele au fost declarate imediat nule
- Shutterstock

Chiar dacă informaţia a apărut în presa italiană, nu se ştie deocamdată dacă a fost atacată o firmă italiană sau o alta din Uniunea Europeană. Joi, 28 octombrie, au fost programate o serie de întâlniri la nivel european cu toate firmele de software care sunt implicate în generarea de certificatelor verzi pentru a se stabili cu exactitate de unde provine scurgerea de informaţii, dar şi câte astfel de coduri au fost furate.

Un centru din Franţa şi altul din Polonia, locurile în care au fost descoperite nereguli

Pentru moment, cheile furate au fost dezactivate astfel încât şi certificate verzi generate cu aceste chei au devenit nule. Până acum au fost identificate două centre cu probleme: unul în Franţa şi altul în Polonia. Din aceste centre au fost eliberate certificate verzi ce aveau pe ele datele de naştere 1 ianuarie 1900, respectiv 1 ianuarie 1930.

"La o primă analiză se pare că ar fi fost substrase cheile private folosite la semnarea permiselor verzi, un fel de ștampilă utilizată pentru validarea documentelor. Soluția ar fi o anulare a acelor chei, care ar invalida toate permisele generate, și reștampilarea lor. Chiar dacă deocamdată cazurile privesc doar Franța și Polonia, nu putem ști amploarea fenomenului, deoarece fiecare națiune își păstrează propriile chei, în plus, trebuie luat în considerare şi faptul că acestei chei ar fi putut fi furate acum câteva luni", a declarat pentru ANSA, Stefano Zanero, profesor de securitate informatică și criminalistică informatică la Institutul Politehnic din Milano.

Acesta a mai precizat că în asemenea cazuri nu este întotdeauna justificată prezumţia că ar fi vorba despre un atac al hackerilor. Expertul italian spune că, la fel de bine, un angajat neatent ar fi putut tasta greşit, ceea ce ar duce la invalidarea întregului proces.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Alertă la nivel european: o serie de chei ce generează certificatele verzi ar fi fost furate. Documentele au fost declarate imediat nule