Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Alpinisti romani, blocati pe munte din cauza unui atac terorist

Momente tensionate in Himalaya. Cinci alpinisti romani au ramas singuri pe un varf din Pakistan. Acolo unde militantii talibani au ucis deja 11 oameni, acum cateva zile

de Redactia Observator

la 28.06.2013 , 16:35

Chiar si asa alpinistii romani isi continua ascensiunea. Sotia unuia dintre ei a stat de vorba cu reporterii Observator. "Toata zona se pare ca e inchisa, deci toata zona muntelui. Expeditiile celelalte au fost toate evacuate. Doar ei mai sunt pe munte acum", a declarat Minerva Torok, sotia lui Zsolt Torok. Singuri, pe unul dintre cele mai inalte varfuri din lume, la patru mii de kilometri distanta de casa, la sase mii de metri inaltime. Inconjurati de amenintarea talibanilor, care au ucis, fara mila.

Sotul ei, Zsolt Torok, alpinist cu ani de urcat pe munte, este in fruntea expeditiei romanesti. Isi conduce si cei patru colegi, in catararea de peste opt mii de metri. Vor sa cucereasca Varful Nanga Parbat, parte a lantului Himalaya, din Pakistan. "Au reusit sa ajunga pana in ultima tabara pe traseu inainte sa afle de ce are loc acolo", a mai spus femeia.

Duminica au aflat ca 10 alpinisti dintr-o alta expeditie internationala au fost impuscati mortal. Si ei, si ghidul lor pakistanez. Talibanii i-au urmarit, pe munte. Un singur chinez a mai scapat cu viata. A fost dus cu un avion, pana in Islamabad. Impreuna cu sicriele victimelor. "E o zona de conflict acum si inclusiv pakistanezii care sunt in tabara cu el si aceia se tem pentru viata lor".

Vezi și

Dar alpinistii romani nu vor sa renunte. "Autoritatile pakistaneze i-au asigurat ca zona este sigura acum. e munte, daca sunt la altitudine, acolo sunt cel mai siguri", explica Minerva Zsolt.

Si totusi, Ministerul Afacerilor Externe le-a recomandat alpinistilor sa nu continue ascensiunea si sa accepte sa fie evacuati. In ultimii ani in Pakistan au pierit aproape 6.000 de suflete in atentatele teroriste.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri externe » Alpinisti romani, blocati pe munte din cauza unui atac terorist