Antena Meniu Search
x

Video Amal, soţia lui George Clooney, consilier special în ancheta preliminară a CPI în cazul lui Netanyahu. O româncă va decide dacă va fi emis mandat de arestare

Război Israel - Hamas. O judecătoare din România decide soarta lui Benjamin Netanyahu. Iulia Motoc va prezida o comisie care analizează cererea Curţii Penale Internaţionale de emitere a unui mandat de arestare pentru premierul israelian. Benjamin Netanyahu a fost acuzat de crime de război în Gaza. Dacă mandatul va fi emis, liderul israelian riscă să fie arestat atunci când va călători în străinătate. Avocata Amal Clooney, soţia lui George Clooney, a fost consilier special în ancheta preliminară a Curţii.

de Redactia Observator

la 21.05.2024 , 21:42

Iulia Motoc este prima româncă aleasă judecător al Curții Penale Internaționale. Acum, pe masa ei ajunge dosarul războiului dintre Israel şi Hamas. Magistratul român şi alţi doi colegi, unul din Mexic şi altul din Belize, trebuie să decidă dacă există "motive rezonabile" de a crede că au fost comise crime de război sau crime împotriva umanităţii. Vizaţi de acuzaţii sunt Benjamin Netanyahu şi ministrul Apărării, Yoav Gallant.

La Ierusalim, mii de oameni au ieşit pe străzi şi i-au cerut demisia lui Netanyahu

"Crimele includ înfometarea civililor ca metodă de război. Ucidere sau omor intenționat și direcționarea intenționată a atacurilor împotriva unei populații civile", a declarat Karim Khan, procuror Curtea Penală Internaţională. Dosarul se bazează pe mărturiile palestinienilor, dar şi pe numărul imens de victime din Gaza. O cerere pentru un mandat de arestare a fost emisă şi pe numele liderilor Hamas, lucru care a înfuriat şi mai mult Israelul.

Vezi și

"Resping cu dezgust comparația făcută de procurorul de la Haga între Israelul democratic și ucigașii în masă ai Hamas. Aceasta este o denaturare completă a realității! Exact așa arată noul antisemitism", a declarat Benjamin Netanyahu, premierul Israelului. Soţia actorului George Clooney, Amal, o cunoscută avocată pentru drepturle omului a fost consilier special în această anchetă. Pe de altă parte, cererea procurorului născut în Marea Britanie a provocat consternare la Casa Albă. "Respingem cererea Curţii Penale Internaţionale. Ceea ce se întâmplă acolo nu este un genocid, respingem această acuzaţie", a declarat Joe Biden, preşedintele SUA.

Anunţul privind mandatele de arestare a venit în ziua în care echipa procurorului şef al Curţii trebuia să ajungă în Israel pentru o anchetă la faţa locului. "În alte situații, procurorul a acceptat investigațiile naționale și a lucrat cu statele pentru a le acorda timp să investigheze. Procurorul nu a oferit în acest caz aceeași oportunitate Israelului, care are în desfășurare investigații cu privire la acuzațiile aduse personalului său", a declarat Matthew Miller, purtător de cuvânt Departamentul de Stat al SUA.

La Ierusalim, mii de oameni au ieşit pe străzi şi i-au cerut demisia lui Netanyahu pentru că nu reuşeşte să salveze prizonierii israelieni ai Hamas. În acest timp, trupele israeliene continuă operaţiunea în Rafah. Aproape un milion de oameni au fost nevoiţi să plece din oraş, acolo unde rămân totuşi 300.000 de persoane.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Credeţi că sunt pregătite autorităţile să facă faţă codului roșu de caniculă?
Observator » Stiri externe » Amal, soţia lui George Clooney, consilier special în ancheta preliminară a CPI în cazul lui Netanyahu. O româncă va decide dacă va fi emis mandat de arestare