Antena Meniu Search
x

Amazon a raportat încasări record de 44 de mld. € în Europa, în 2020, însă a plătit zero taxă de corporație

Divizia din Europa a gigantului Amazon, care este localizată în Luxemburg, a raportat pierderi de 1.2 miliarde de dolari, în pofida creșterii vânzătorilor pe fondul pandemiei de coronavirus, și astfel nu a plătit niciun euro taxă de corporație, scrie The Guardian.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 04.05.2021, 14:44

Amazon Europa a raportat pierderi pe anul 2020
Amazon - Shutterstock
  • Amazon este cea mai mare companie de comerț online cu amănuntul

Ultimele raportări fiscale ale Amazon EU Europe S.à r.l. (Société à responsabilité limitée) arată încasări record de 44 de miliarde de euro în anul 2020, însă zero taxă de corporație plătită autorităților din Marele Ducat. Deși gigantul a vândut produse pentru milioane de gospodării din Marea Britanie și Europa continentală, în cele din urmă unitatea din Luxemburg a ieșit pe minus cu 1.2 miliarde de euro și astfel nu a fost nevoită să plătească taxe, informează publicația The Guardian.

De fapt, unității i s-a acordat 56 milioane de euro în credite fiscale pe care le poate utiliza pentru a compensa orice facturi fiscale viitoare în cazul în care va obține profit. Compania din Luxemburg - ce gestionează vânzările pentru Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Spania și Suedia - are doar 5.262 de angajați, ceea ce înseamnă că venitul pe angajat se ridică la 8,4 milioane de euro.

Compania Amazon Europa, acuzată că mută profiturile în "paradisuri fiscale"

"Se pare că campania neîncetată de evitare îngrozitoare a plății taxelor continuă. Încasările au explodat sub pandemie în timp ce strada se chinuie, însă ei continuă să mute profiturile în paradiuri fiscale precum Luxemburg pentru a evita să plătească partea lor de taxă. Aceste companii mari din digital se bazează pe serviciile noastre publice, infrastructura noastră, forța de muncă educată și sănătoasă. Dar, spre deosebire de afacerile mici și plătitorii de taxe, gigantul nu reușește să plătească așa cum o face toată lumea", a declarat Margaret Hodge, parlamentar al Partidului laburist din Marea Britanie, politician cunoscut pentru atitudinea fermă față de companiile ce nu plătesc taxe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Amazon a raportat încasări record de 44 de mld. € în Europa, în 2020, însă a plătit zero taxă de corporație