Antena Meniu Search
x

Amazon, proces de un miliard de dolari în Regatul Unit pentru că ar fi abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţă

Amazon se confruntă cu un proces colectiv de 1 miliard de dolari în Regatul Unit, unde compania este acuzată că a folosit un algoritm ”secret” pentru a abuza de poziţia sa dominantă în comerţul electronic, transmite CNBC, potrivit News.ro.

de Redactia Observator

la 21.10.2022, 08:18

Hausfeld estimează daunele totale din litigiul din regiune la un miliard de dolari
Amazon, proces de un miliard de dolari în Regatul Unit pentru că ar fi abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţă - Shutterstock

Amazon dăunează clienţilor săi, îndreptându-i către ”o ofertă recomandată”, ceea ce duce la ascunderea ofertelor cu o valoare mai bună, iar consumatorii ajung să plătească mai mult pentru produse, potrivit procesului, care urmeazză să fie înregistrat în octombrie la Tribunalul de Apel pentru Concurenţă din Marea Britanie.

Procesul susţine că Amazon exploatează aşa-numita ”Cutie de cumpărături” (Buy Box) pentru a-şi orienta cumpărătorii către propriile produse şi articole de la vânzători terţi care folosesc serviciile sale de onorare şi livrare a comenzilor.

Daunele totale sunt estimate la un milion de dolari

Caseta de cumpărături este o zonă de pe paginile produselor Amazon care oferă clienţilor o opţiune cu un singur clic pentru ”Cumpără acum” sau ”Adaugă în coş”.

Pe acelaşi subiect

Amazon stabileşte anumite criterii pentru ca vânzătorii să devină eligibili pentru Buy Box şi, dacă sunt acceptaţi, aceştia obţin avantaje de plasare pentru înregistrările lor. Amazon mai este acuzată că foloseşte ”un algoritm secret şi de auto-favorizare, pentru a se asigura că Buy Box conţine aproape întotdeauna bunuri vândute direct de Amazon însăşi sau de către comercianţii cu amănuntul terţi care plătesc taxe mari de depozitare şi livrare către Amazon”.

Litigiul este condus de Hausfeld, o firmă de avocatură specializată. Între 80% şi 92% din achiziţiile Amazon sunt efectuate cu instrumentul său Buy Box, potrivit Hausfeld.

Oricine locuieşte în Regatul Unit şi a făcut o achiziţie pe Amazon din octombrie 2016 se încadrează în procesul colectiv al reclamantului, a adăugat Hausfeld. Hausfeld estimează daunele totale din litigiul din regiune la 900 de milioane de lire sterline (1 miliard de dolari), dacă va avea câştig de cauză.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Amazon, proces de un miliard de dolari în Regatul Unit pentru că ar fi abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţă