Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ambasada SUA în Israel, inaugurată oficial în Ierusalim. O mie de poliţişti şi agenţi sub acoperire vor securiza zona

Statele Unite i-au îndeplinit lui Donald Trump încă o dorinţă controversată. Astăzi, ambasada SUA în Israel a fost inaugurată oficial în Ierusalim, oraş revendicat atât de statul israelian, cât şi de palestinieni.

de Redactia Observator

la 14.05.2018 , 23:33

Statele Unite i-au îndeplinit lui Donald Trump încă o dorinţă controversată. Astăzi, ambasada SUA în Israel a fost inaugurată oficial în Ierusalim, oraş revendicat atât de statul israelian, cât şi de palestinieni. Este o mişcare ce a făcut să explodeze furia palestinienilor. Zeci de persoane au murit după ce au lansat un protest masiv la graniţă.

America a renunţat astăzi la neutralitatea relativă în Orientul Mijlociu, pe care a păstrat-o decenii la rând. Un motiv de bucurie pentru israelieni, mutarea ambasadei americane în Ierusalim va aduce stabilitate în regiune, consideră Washingtonul. Criticii susţin exact contrariul. Donald Trump nu a fost prezent la eveniment, dar şi-a trimis fiica, ginerele şi pe cei mai importanţi consilieri. El a transmis un mesaj video.

Donald Trump, preşedintele SUA:

Vezi și

Israelul este o naţiune suverană care are dreptul, la fel ca oricare alta, să îşi aleagă capitala. Dar timp de mulţi ani nu am reuşit să recunoaştem ceea ce este evident. 

În timp ce israelienii sărbătoreau mutarea ambasadei, în Fâşia Gaza aveau loc unele dintre cele mai violente proteste. Zeci de palestinieni au murit, iar în jur de două mii de oameni au fost răniţi de militarii israelieni care au încercat să-i împiedice să se apropie de gardul aflat la graniţă.

Decizia lui Donald Trump a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de numeroase ţări musulmane, dar şi de Uniunea Europeană şi Rusia. UE consideră că Ierusalimul ar trebui să fie capitala a două state - Israel şi Palestina. Dar Israelul insistă că oraşul nu poate divizat. În timp ce palestinienii susţin că partea de est a Ierusalimului, ocupată de Israel în 1967, trebuie să fie capitala viitorului lor stat. Subiectul este cu atât mai sensibil cu cât Ierusalimul este Cetatea Sfântă pentru musulmani, evrei şi creştini.

Ibrahim Shomali, cancelarul Patriarhiei Latine din Ierusalim:

Acesta este mesajul nostru pentru preşedintele Trump: nu este capitala unui singur popor sau a unei singure religii. Este capitala tuturor.  

Aseară, ministrul israelian de Externe a organizat o recepţie la care au participat diplomaţi din ţările care au misiuni diplomatice în Israel. Evenimentul a fost boicotat de cei mai mulţi dintre invitaţi. Nu şi de România. La inaugurarea ambasadei, ţara noastră nu a fost, însă, invitată. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Ştiri externe » Ambasada SUA în Israel, inaugurată oficial în Ierusalim. O mie de poliţişti şi agenţi sub acoperire vor securiza zona