Antena Meniu Search
x

Americanii, furioşi, vor să sancţioneze Curtea Penală Internaţională: "Dacă face asta cu Israelul, noi suntem următorii"

Furie în Statele Unite după cererea procurorului general al Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, de emitere a unor mandate de arestare pentru premierului israelian Benjamin Netanyahu şi a ministrului Apărării Yoav Gallant. Administrația Joe Biden a semnalat că va colabora cu Congresul pentru a sancţiona Curtea Penală Internațională, scrie Financial Times. 

de Redactia Observator

la 24.05.2024 , 13:34

Americanii, furioşi, vor să sancţioneze Curtea Penală Internaţională: "Dacă face asta cu Israelul, noi suntem următorii"
Americanii, furioşi, vor să sancţioneze Curtea Penală Internaţională: "Dacă face asta cu Israelul, noi suntem următorii" - Profimedia

Republicanii din Congresul SUA intenționează să supună la vot o lege prin care să sancţioneze Tribunalul Penal Internaţional iar administrația Joe Biden a dat semne că va susţine măsura, relatează Financial Times (FT).

Karim Khan a cerut luni mandate de arestare împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu, ministrul apărării Yoav Gallant, şi a trei lideri principali ai grupării islamiste palestiniene Hamas, pentru presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în Fâşia Gaza şi în Israel.

"CPI își bagă nasul în treburile țărilor care au un sistem judiciar democratic și independent"

Articolul continuă după reclamă

James Risch, principalul republican din Comisia de Relații Externe a Senatului, l-a întrebat în cadrul unei audieri pe secretarul de stat Antony Blinken dacă va sprijini o lege pentru a contracara "Curtea Penală Internaţională care își bagă nasul în treburile țărilor care au un sistem judiciar democratic și independent".

Pe acelaşi subiect

Blinken a răspuns că "diavolul este în detalii" iar administrația Biden va lua în considerare propunerile republicanilor și "vom vedea în continuare".  "Vrem să lucrăm cu dumneavoastră pe o bază bipartizană pentru a găsi un răspuns adecvat", a spus Blinken.

Faptul că Antony Blinken este dispus la o cooperare bipartizană (democraţi şi republicani) cu privire la CPI arată nivelul de furie de la Washington față de solicitarea mandatelor de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant, remarcă FT.

În 2020, administrația Donald Trump a sancționat oficiali de rang înalt ai CPI în urma eforturilor acestora de a investiga presupuse crime de război comise de SUA din Afganistan. Sancțiunile au fost ridicate de administrația Biden în 2021, deși a spus atunci că se opune acțiunilor instanței referitoare la Afganistan și teritoriile palestiniene.

Blinken a spus că administrația Biden a ridicat sancțiunile "pentru a găsi o modalitate mai bună de a proteja personalul militar care a servit în Afganistan", dar că după solicitarea mandatelor de arestare pentru oficialii israelieni și-a schimbat calculele. "Având în vedere evenimentele de ieri, cred că trebuie să căutăm pași corespunzători pentru a face față ... unei decizii profund greșite", a spus Blinken la audieri în Congres.

Republicanii sunt uniți în intenția lor de a cenzura Tribunalul de la Haga, explică FT. Președintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, ar urma să dea undă verde pentru un vot privind sancțiunile chiar de săptămâna aceasta.

Dar democrații au păreri împărţite. Deşi liderii partidului, inclusiv liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, și liderul minorității din Camera Reprezentanţilor, Hakeem Jeffries, au criticat CPI, ei nu au spus clar dacă vor sprijini eventuale sancțiuni. Iar progresiștii din partid ​​precum senatorul Bernie Sanders au transmis că susțin pe deplin CPI și deciziile curţii. 

Lindsey Graham: Dacă CPI face asta cu Israelul, noi suntem următorii

Senatorul republican Lindsey Graham și-a exprimat marți îngrijorarea cu privire la acţiunile Curții Penale Internaționale de a obține mandate de arestare pentru înalții oficiali israelieni, spunând că dacă face asta cu Israelul, următorii sunt americanii. 

"Sperăm că, împreună, vom găsi o modalitate de a liniști nemulțumirea față de CPI, deoarece dacă ei fac asta cu Israelul, noi suntem următorii", a spus Graham la audierea din Senat. 

Într-un interviu acordat marți pentru MSNBC, Netanyahu a spus că procurorul-şef al Curţii Penale Internaţionale este "un procuror necinstit care vrea să demonizeze statul evreu".

Procurorul-şef al CPI, Karim Khan, ameninţat: Acest tribunal este pentru Africa şi bandiţi ca Putin, nu pentru Occident

Într-un interviu oferit acum 2 zile celebrei jurnaliste de la CNN, Christiane Amanpour, procurorul general Karim Khan a declarat că a primit amenințări în timp ce a condus investigațiile împotriva oficialilor israelieni. A povestit chiar că un oficial de rang înalt l-a avertizat că tribunalul a fost "construit pentru Africa și bandiţi ca Putin", sugerând că nu are menirea de a investiga Occidentul și pe aliații acestuia. 

"Câțiva lideri au vorbit cu mine și au fost foarte clari. "Această instanță este construită pentru Africa și pentru bătăuși precum Putin", mi-a spus un oficial de rang înalt", a povestit Karim Khan.  "Noi nu considerăm că e aşa. Această instanță ar trebui să fie triumful legii asupra puterii și a forței brute" a spus Khan la CNN.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei
Ascultaţi manele?
Observator » Stiri externe » Americanii, furioşi, vor să sancţioneze Curtea Penală Internaţională: "Dacă face asta cu Israelul, noi suntem următorii"