Foto Amnesty International acuză Israelul de ”crime de război” în Fâșia Gaza. ”Familii întregi au fost îngropate sub dărâmături”
Atacurile forțelor israeliene asupra caselor rezidențiale din Fâșia Gaza ar trebui investigate drept „crime de război”, a anunțat luni Amnesty International.
![Amnesty International acuză Israelul de crime de război în Fâșia Gaza Un băiat palestinian stă lângă rămășițele unei clădiri după ce a fost distrusă în atacurile aeriene israeliene](https://img.observatornews.ro/0/2021/5/18/420790/1621339869dc0d6bc6.webp?w=430&f=2&v=2)
Numind atacurile „crime împotriva umanității”, organismul pentru drepturile omului a spus că Israelul manifestă o „desconsiderare șocantă” în ceea ce privește viața civililor palestinieni.
Amnesty International a făcut un apel la Curtea Penală Internațională (CPI) pentru a investiga „atacurile mortale” ale Israelului asupra caselor rezidențiale din Gaza, „fără un avertisment prealabil”.
Peste 200 de morți în bombardamentele din Gaza
Numărul de morți în Gaza este acum de peste 200. Totodată, mai mult de 1200 de persoane au fost rănite în ultimele zile de violență. În Israel, 10 oameni și-au pierdut viața, scrie The Independent.
- Reporteri fără Frontiere cere ca atacurile israeliene din Gaza să fie investigate: ”Este o crimă de război”....
- Imagini halucinante din infernul din Gaza. Copiii se joacă în stradă în timp ce bombele cad peste oraș. VIDEO
- Zi de foc pentru trupele ucrainene. Peste 260 de atacuri ruseşti, din toate direcţiile, la Pokrovsk
- Cel mai ambiţios proiect al omenirii. Un milionar anonim finanţează crearea primei aşezări umane subacvatice
- Proiectul lui Zelenski, distrus din faşă. Polonia anunţă că UE nu va înfiinţa o armată a Europei
Saleh Higazi, directorul adjunct al Amnesty International pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, a declarat: ”Există un tipar oribil în care Israelul lansează atacuri aeriene în Gaza care vizează clădiri rezidențiale și case familiale - în unele cazuri, familii întregi au fost îngropate sub dărâmături atunci când clădirile în care trăiau s-au prăbușit”.
El a adăugat că, în unele cazuri, nu s-a dat niciun avertisment prealabil rezidenților civili pentru a le permite să scape.
”Conform dreptului internațional umanitar, toate părțile trebuie să facă distincția între ținte militare și obiective civile și să-și direcționeze atacurile numai către obiective militare. Atunci când efectuează atacuri, părțile trebuie să ia toate măsurile de precauție fezabile pentru a minimiza daunele aduse civililor”, a mai spus el.
Amnesty International condamnă ”atacurile mortale” din Gaza
„Atacurile mortale” ale Israelului asupra Fâșiei Gaza, a spus Amnesty International, demonstrează o „nesocotire” pentru viața civililor palestinieni „care suferă deja pedeapsa colectivă a blocadei ilegale a Israelului asupra Gaza din 2007”.
Ministerul Palestinian al Lucrărilor Publice și Locuințelor din Gaza a declarat: ”Rachetele israeliene au distrus 94 de clădiri, cuprinzând 461 de locuințe și unități comerciale, în timp ce 285 de unități de locuințe au fost grav avariate și au devenit nelocuibile”.
Peste 2.500 de persoane au rămas fără adăpost din cauza distrugerii caselor lor și peste 38.000 de persoane au fost strămutate și au căutat adăpost în 48 de școli UNRWA (Agenția de Ajutor și Lucrări pentru Refugiații Palestinei) din Gaza.
Între timp, președintele SUA, Joe Biden, și-a exprimat sprijinul pentru încetarea focului într-un apel telefonic cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, luni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰