Antena Meniu Search
x

Analiști: Efectele crizei din Grecia nu ne vor afecta prea curând buzunarele

Iese Grecia din zona euro? Ce face ţara în câteva zile când nu mai are bani? Şi ce face Europa în faţa celui mai hotărât NU la care a asistat? Sunt ore cruciale pentru soarta Greciei şi pentru cea a Uniunii

Vezi și

Iese Grecia din zona euro? Ce face ţara în câteva zile când nu mai are bani? Şi ce face Europa în faţa celui mai hotărât NU la care a asistat? Sunt ore cruciale pentru soarta Greciei şi pentru cea a Uniunii

În febra celebrărilor, premierul Alexis Tsipras a promis că le va prezenta creditorilor un plan eficient de creştere economică, doar că povara va fi susţinută de cei bogaţi. A adus vorba şi despre o nouă reducere a datoriei. Nu e însă sigur că creditorii mai sunt însă dispuşi la noi compromisuri, iar timp nu prea mai e.

Băncile rămân în câteva zile şi fără puţinele lichidităţi de acum. Iar premierul elen nu renunţă la TVA-ul redus şi nici la compensaţiile pensionarilor. Însă acceptarea condiţiilor lui Tsipras e scenariul cu cele mai mici şanse de reuşită.

Aflată la margine zonei euro, România e, deocamdată, în afara pericolului.

Deja de dimineaţă, a fost alertă roşie pe pieţele financiare din lume. Principala undă de şoc s-a resimţit la burse, dar şi la bănci. Euro s-a depreciat iniţial în faţa dolarului, înainte de a se redresa până la nivelul înregistrat vineri.

Următorul moment crucial pentru soarta Greciei e 20 iulie. Cu o datorie de 320 de miliarde de euro, ţara trebuie să plătească atunci 3,5 Băncii Centrale Europene. Dacă plata nu va fi onorată, Grecia rămâne şi fără ajutorul financiar de urgenţă, iar asta înseamnă dezastrul.

Angela Merkel se întâlneşte în această seară cu preşedintele Francois Hollande, dar soarta elenă depinde de reacţia coordonată a celor 18 parteneri europeni care se vor reuni mâine.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Analiști: Efectele crizei din Grecia nu ne vor afecta prea curând buzunarele