Antena Meniu Search
x

Angela Merkel: Ne asumăm responsabilitatea crimelor comise de naţional-socialişti în Grecia

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, în cadrul primei sale vizite la Atena din 2014, că Germania "îşi asumă întru totul responsabilitatea crimelor" comise de naziști în Grecia. 

Angela Merkel și Alexis Tsipras
Angela Merkel și Alexis Tsipras, conferință de presă comună - DPA Images via Hepta

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, în cadrul primei sale vizite la Atena din 2014, că Germania "îşi asumă întru totul responsabilitatea crimelor" comise de naziști în Grecia. 

Revendicarea unor reparaţii financiare germane drept o compensaţie a crimelor comise în timpul ocupaţiei Greciei de către nazişti, în perioada 1941-1954, este o veche dezbatere în această ţară, relansată de criza datoriilor în ultimii ani.

Un raport întocmit în trecut de către Contabilitatea naţională greacă evalua suma reparaţiilor la 162 de miliarde de euro.

”Noi ne asumăm întru totul responsabilitatea crimelor comise de naţional-socialişti în Grecia (...)”, iar o susţinere a Greciei de către Berlin are loc ”în beneficiul ambelor ţări, Grecia şi Germania”, a subliniat Angela Merkel, potrivit traducerii în greacă într-o transmisie în direct a postului public ERT.

În cadrul întâlnirii sale cu premierul elen Alexis Tsipras, Angela Merkel a lăudat, joi seara, sacrificiile grecilor în timpul crizei şi a recunoscut curajul Guvernului grec în problema crucială a noului nume al Macedoniei.

În mod oficial, pentru Berlin, problema reparaţiilor şi despăgubirilor de război a fost definitiv soluţionată prin tratate internaţionale, însă unii lideri sunt mai puţin categorici.

În 2014, fostul preşedinte german Joachim Gauck a cerut în mod public ”scuze, în numele Germaniei”, familiilor victimelor unui masacru comis de către armata germană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în munţi, în nordul Greciei.

sursa: news.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Stiri externe » Angela Merkel: Ne asumăm responsabilitatea crimelor comise de naţional-socialişti în Grecia