Antena Meniu Search
x

Implozia submersibilului Titan. James Cameron, regizorul filmului Titanic, a prezis tragedia: "E o ironie groaznică. OceanGate au fost avertizaţi"

Implozia submersibilului care ducea turişti la Titanic. Cei 5 pasageri au fost declaraţi morţi, după ce mai multe resturi ale submarinului au fost găsite în zona în care a dispărut, sugerând că a avut loc o implozie catastrofală. Regizorul filmului "Titanic", James Cameron, a declarat pentru BBC că a presimțit pierderea submersibilului Titan. Acesta a mai coborât de 33 ori să vadă el însuşi epava scufundată şi a mărturisit că odată ce submersibilul nu a mai putut fi contactat, scenariul unei catastrofe a fost clar pentru el.

de Redactia Observator

la 23.06.2023, 10:54

Implozia submersibilului Titan. James Cameron, regizorul filmului Titanic, a prezis tragedia: "E o ironie groaznică. OceanGate au fost avertizaţi"
Implozia submersibilului Titan. James Cameron, regizorul filmului Titanic, a prezis tragedia: "E o ironie groaznică. OceanGate au fost avertizaţi" - Getty Images

Regizorul a participat şi el la 33 de scufundări la epava Titanicului. El a spus că era pe o navă duminică, atunci când submarinul a dispărut și nu a aflat despre acesta până luni. Când a aflat că submarinul și-a pierdut atât navigația, cât și comunicarea în același timp, a spus că a suspectat imediat un dezastru.

"Am simțit în oase ce s-a întâmplat. Pentru ca electronicele submarinului să se defecteze, odată cu sistemul şi transponderul său de urmărire, însemna că submarinul a dispărut". Directorul a continuat: "Am luat imediat legătura telefonică cu cineva dintre contactele mele din comunitate. În aproximativ o oră am avut următoarele fapte. Erau în coborâre. Erau la 3500 de metri, se îndreptau spre 3800 metri. Comunicațiile lor s-au pierdut, la fel şi navigația, și am spus instantaneu, nu puteți pierde comunicațiile și navigația împreună fără un eveniment catastrofal extrem sau un eveniment catastrofal de mare putere. Și primul lucru care mi-a venit în minte a fost o implozie."

Marina SUA a identificat încă de duminică nişte semnale acustice similare unei implozii

Joi, un oficial al Marinei SUA a declarat că marina a detectat "o anomalie acustică compatibilă cu o implozie" la scurt timp după ce Titanul a pierdut contactul cu suprafața. Oficialul a spus că informațiile au fost transmise echipei Gărzii de Coastă din SUA, care le-a folosit pentru a restrânge raza zonei de căutare.

Pe acelaşi subiect

Cameron a declarat în ultima săptămână că "totul s-a simțit ca o șaradă prelungită și de coșmar în care oamenii aleargă vorbind despre zgomote și despre oxigen și toate celelalte chestii. Știam că submarinul stă exact sub ultima sa adâncime și poziția cunoscută. Exact acolo l-au găsit", a continuat el.

Cameron a sugerat că a existat o "ironie teribilă" în pierderea lui Titan și a echipajului său, asemănându-l cu pierderea Titanicului însuși în 1912. "Acum avem o altă epavă care se bazează, din păcate, pe aceleași principii, de a nu ține cont de avertismente. OceanGate au fost avertizați", a spus el. Într-un alt interviu oferit anterior canalului TV ABC News, James Cameron a spus despre "implozia catastrofală" a submersibilului Titan că "este surprins de asemănarea cu dezastrul de pe Titanic al cărui căpitan a fost avertizat în mod repetat despre gheţarul aflat în faţa navei și totuși a înaintat cu viteză maximă"

Probleme legate de siguranţa submersibilului au fost ridicate în repetate rânduri

El a spus că în companie au fost oameni care au renunțat să mai lucreze, dar nu a precizat de ce. El a continuat spunând că unii din comunitatea de scufundare, fără a se include direct pe el însuși, au scris o scrisoare către OceanGate spunând "mergeţi pe calea catastrofei".

Cameron nu este primul care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la operațiunile companiei de turism. O scrisoare trimisă lui OceanGate de Marine Technology Society în martie 2018 și obținută de New York Times, a afirmat că "actuala abordare „experimentală” adoptată de OceanGate ar putea duce la rezultate negative (de la minore la catastrofale)".

Separat, documentele instanței americane arată că un fost angajat al OceanGate a avertizat despre potențiale probleme de siguranță cu nava încă din 2018. Documentele arată că David Lochridge, directorul de operațiuni maritime al companiei, a exprimat îngrijorări într-un raport de inspecție.

Un purtător de cuvânt al OceanGate a refuzat să comenteze despre problemele de siguranță ridicate.

Cauza imploziei Titanului nu a fost determinată, dar Cameron presupune că cei care au criticat proiectul au avut dreptate când au avertizat că o cocă din fibră de carbon şi titan ar permite delaminarea şi infilitrarea microscopică a apei, ducând la defecţiuni progresive în timp.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Implozia submersibilului Titan. James Cameron, regizorul filmului Titanic, a prezis tragedia: "E o ironie groaznică. OceanGate au fost avertizaţi"