Antena Meniu Search
x

Șanse la viață trase la imprimantă

300 de oameni mor zilnic în lume, după îndelungi aşteptări pe listele de transplant. 200.000 de oameni au nevoie în fiecare an de un rinichi, dar numai 30.000 primesc unul.

Vezi și

300 de oameni mor zilnic în lume, după îndelungi aşteptări pe listele de transplant. 200.000 de oameni au nevoie în fiecare an de un rinichi, dar numai 30.000 primesc unul.

Toţi ar putea avea însă o şansă în viitorul apropiat datorită unei descoperiri revoluţionare: imprimanta 3D. Medicii americani au reuşit deja câteva transpanturi de succes cu organe printate, chinezii au realizat un ficat în miniatură cu toate funcţiile lui, iar românii s-ar putea afla şi ei în rând cu elita medicinei mondiale dacă şi guvernele României ar investi în cercetare. Urmăriţi un material realizat de echipa În premieră.

Într-un spital din Statele Unite, Anthony Atala, un doctor peruan, care şi-a petrecut ultimii 25 de ani căutând răspunsul la o singură întrebare: cum s-ar putea rezolva problema transplanturilor, astfel încât oricine să poată avea acces la organul de care are nevoie, iar rata de respingere a organismului să fie zero.

Iar în urmă cu zece ani, lucrând la spitalul Wake Forest din statul american Carolina de Nord, i-a venit ideea: o imprimantă la care să poata fi printate organele. Vreme de 7 ani, secretul acestei descoperiri a fost păstrat cu sfinţenie. Cât să aibă timp oamenii lui Atala să găsească tehnica de printare a unor organe care, într-o zi, să poată ajunge - şi funcţiona- în corpul unui om.

Au luat deci o imprimantă 3D obişnuită, i-au înlocuit cerneală cu un amestec secret de celule, sânge şi hidrogel şi au printat, în premieră mondială, un rinichi identic cu cel uman.

7 ore durează printarea unui rinichi. În condiţiile în care astăzi, pacienţii aşteapta ani de zile pentru un organ de care nu sânt siguri nici ca va veni la timp, nici că nu va fi respins.

Acum, se fac teste de compatibilitate cu alte părţi ale corpului, care vor putea fi folosite în transplant. Deja s-au realizat cu succes înlocuirea, cu copii scoase la imprimantă, a unor cartilaje şi oase, la animale. Iar una dintre cele mai spectaculoase reuşite a fost printarea de piele artificială, direct pe pacienţii afectaţi de arsuri.

România ar putea fi şi ea în rând cu lumea, doar ca guvernele noastre nu par interesate de cercetare şi nu finanţează proiectele doctorilor autohtoni. Aşa că o mână de romani din Cluj şi-au folosit experienţa căpătată în străinătate şi banii proprii ca să introducă şi la noi această tehnica de vârf.

Mai multe despre medicina viitorului şi accesul românilor la ea aflaţi în această seară de la ora 21, la emisiunea În premieră, la Antena 3.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Șanse la viață trase la imprimantă