AP: Țările europene plănuiesc în secret să trimită trupe în Ucraina pentru menținerea păcii după război
Un grup de țări europene, condus de Marea Britanie și Franța, elaborează discret un plan de trimitere a trupelor în Ucraina pentru a sprijini aplicarea unui viitor acord de pace cu Rusia, în contextul schimbării priorităților de securitate ale SUA, potrivit AP.
![AP: Țările europene plănuiesc în secret să trimită trupe în Ucraina pentru menținerea păcii după război AP: Țările europene plănuiesc în secret să trimită trupe în Ucraina pentru menținerea păcii după război](https://img.observatornews.ro/0/2025/2/15/610177/profimedia-0964282439-3d8baf25.webp?w=430&f=2&v=2)
Război în Ucraina. Președintele Zelenski ar avea nevoie de o garanție că securitatea țării sale va fi asigurată până la instaurarea păcii. Cea mai bună protecție ar fi aderarea la NATO, promisă de mult timp Ucrainei, dar SUA au eliminat această opțiune. Premierul britanic Keir Starmer a confirmat că Regatul Unit își va juca rolul, iar europenii analizează posibile forțe de menținere a păcii, pe fondul temerilor că Donald Trump ar putea negocia direct cu Vladimir Putin.
În decembrie, lideri europeni s-au întâlnit cu Zelenski pentru a discuta ideea lansată de președintele francez Emmanuel Macron privind trimiterea de trupe. Deși inițial controversată, inițiativa a stârnit interes. Totuși, desfășurarea unei astfel de forțe depinde de condițiile viitorului acord de pace.
Trupe europene pentru Ucraina?
Țări precum Italia, Germania și Țările de Jos ar avea nevoie de aprobări legislative. Polonia este precaută, având în vedere animozitățile persistente cu Ucraina, care datează din al Doilea Război Mondial.
- Bloomberg: Întâlnirea Putin-Trump ar putea avea loc până pe 28 februarie
- Cum a vândut Trump Ucraina. The Guardian: "Nu-i pasă cine controlează pământurile îmbibate de sânge atât timp...
- Zelenski s-a întâlnit cu JD Vance. Președintele Ucrainei vrea "garanţii de securitate" înaintea oricăror...
- Zelenski spune că Ucraina are "şanse reduse" de supravieţuire fără sprijinul SUA
- Zelenski: Nu plănuiesc să mă întâlnesc cu niciun alt rus, cu excepția lui Putin
„Suntem într-un stadiu foarte incipient”, a declarat Hanno Pevklur, ministrul estonian al apărării, pentru The Associated Press. Deși există diverse discuții și zvonuri în curs, este „esențial” ca aliații europeni să înțeleagă cum va arăta linia de contact din Ucraina înainte de a veni cu un plan, a spus Pevkur. Dacă Rusia și Ucraina își reduc forțele de-a lungul liniei de front la „câteva mii” de ambele părți, atunci „nu este o problemă pentru Europa să fie, de asemenea, acolo”, a spus Pevkur, subliniind că ar fi mult mai greu dacă există încă un „conflict în fierbere”.
Ce rol ar putea avea SUA
Fostul comandant al Armatei SUA în Europa, Ben Hodges, a avertizat că orice forță europeană trebuie să fie robustă, dotată cu putere aeriană și apărare antirachetă pentru a evita un eșec. Generalul francez Dominique Trinquand a subliniat că o misiune ONU ar fi ineficientă în acest context. De asemenea, este nevoie de instruirea soldaților ucraineni și de investiții în industria de apărare a Ucrainei, a declarat ministrul leton al apărării Andris Sprūds pentru AP.
Ucraina cere un contingent de 100.000-150.000 de soldați, însă estimările variază între 30.000 și 40.000. Sprijinul aerian este, de asemenea, o cerință esențială. Președintele Macron a pledat pentru o abordare „realistă”, în timp ce secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a subliniat importanța unei „supravegheri internaționale solide”.
Europenii recunosc că o astfel de forță ar fi dificil de format fără sprijin logistic și militar din partea SUA. Cu toate acestea, orice desfășurare trebuie să fie non-NATO, pentru a evita escaladarea conflictului cu Rusia. Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sybiha, a avertizat că garanțiile de securitate sunt imposibile fără implicarea directă a SUA.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰