Antena Meniu Search
x

Video Arestarea jurnalistului american, cel mai grav incident între Rusia şi SUA de la Războiul Rece încoace. Premoniţia tânărului înainte de a fi prins de FSB

Tensiune enormă între Statele Unite şi Rusia. Un jurnalist american de la Wall Street Journal a fost arestat în Rusia de serviciile secrete şi acuzat de spionaj. Celebra publicaţie a cerut imediat eliberarea reporterului, iar Statele Unite au respins vehement acuzaţiile. Dacă va fi găsit vinovat, tânărul riscă o condamnare de 20 de ani în temutele închisori din Rusia.

de Redactia Observator

la 30.03.2023, 21:34

Vezi și

Evan Gherşkovici a fost reţinut în Ekaterinburg, în Munţii Ural, de agenţii FSB, fostul KGB. Spionii ruşi spun că l-au prins în flagrant când încerca să strângă informaţii despre una dintre companiile complexului militar-industrial rus. Nu au prezentat, însă, dovezi, şi i-au refuzat dreptul la apărare. "Sunt convins că a făcut doar activități legale. Nu am avut voie la audiere. M-am adresat biroului pentru dosare penale, dar mi-au spus că nu au acest caz. Au făcut acest truc de multe ori", a declarat Daniil Berman, avocatul jurnalistului american.

Tânărul de 31 de ani presimţea ceva rău, spun colegii lui

"Reiterez, nu este vorba despre acuzații, el a fost prins în flagrant", a declarat Dimitri Peskov, reprezentant Kremlin. Reporterul arestat de serviciile secrete are cetăţenie americană, dar este de origine rusă, şi trăieşte cu familia în Statele Unite. În ziua în care a fost reţinut, Gherşkovici a publicat în Wall Street Journal un articol despre efectele negative ale care sancţiunilor occidentale asupra economiei ruse, un subiect incomod pentru Kremlin. Între timp, lucra la un material despre mercenarii Wagner şi cum sunt priviţi de ruşi. Tânărul de 31 de ani presimţea ceva rău, spun colegii lui.

"A spus cu regret că a simțit că ar putea fi dat afară din Rusia. Și, în general, în legătură cu evenimentele recente, a devenit periculos uneori să vorbești cu accent american chiar și pe străzile Moscovei", a declarat Yaroslav Shirshikov, strateg politic. Arestarea jurnalistului american nu este singura ştire cu care Kremlinul a ţinut prima pagină în presa internaţională. Patru bancheri, foștii directori ai sucursalei din Zurich a băncii ruseşti Gazprombank, au fost condamnaţi la șapte luni de închisoare cu suspendare. Sunt acuzaţi că l-au ajutat pe muzicianul Serghei Roldugin, naşul uneia dintre fiicele lui Putin şi poreclit "portofelul lui Putin", să depună 50 de milioane de dolari în băncile elveţiene fără să verifice proveninenţa banilor.

Imaginea Rusiei primeşte lovituri şi pe front. Armata Moscovei pierde sute de militari pe zi, potrivit Kievului, şi nu izbuteşte victorii majore. Ucraina susţine că nu a pierdut controlul Bahmutului, deşi trupele invadatoare au avut mici avansuri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Arestarea jurnalistului american, cel mai grav incident între Rusia şi SUA de la Războiul Rece încoace. Premoniţia tânărului înainte de a fi prins de FSB