Armata Germaniei, într-o stare deplorabilă. Războiul din Ucraina a scos la iveală slăbiciunile nemților
"Bundeswehr, armata pe care mi se permite să o conduc, este mai mult sau mai puțin epuizată", a scris generalul Alfons Mais, șeful armatei germane, în urmă cu aproape un an, în ziua în care Rusia a atacat Ucraina. O analiză The Economist arată că situația se menține în continuare disperată. Stocurile de muniție ar dura doar câteva zile, în loc de cele 30 recomandate de NATO. Echipamentul radio folosit de trupe este vechi de 40 de ani și analog și, prin urmare, ușor de interceptat. Din cele 350 de vehicule de luptă Puma, doar 150 sunt operaționale.
Pentru experți și personal militar, starea sumbră a Bundeswehr-ului nu este o noutate, dar până la atacul Rusiei asupra Ucrainei, liderilor Germaniei nu le-a păsat suficient pentru a face ceva în această privință. Războiul din Europa părea de neconceput. Liderii politici au urmărit cum Bundeswehr-ul s-a ridicat la nivelul unei forțe care ar putea desfășura câteva sute de oameni pentru a ajuta la lupta în zone cu probleme internaționale, cum ar fi Afganistan sau Mali, dar și-a pierdut capacitatea de a apăra Germania și de a-și îndeplini obligațiile în cadrul NATO.
Cu un an în urmă, se părea că șocul invaziei Rusiei va forța o schimbare radicală și rapidă asupra Bundeswehr-ului. La trei zile după atac, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a semnalat lumii că țara sa este hotărâtă să aibă o armată puternică, modernă, atunci când a anunțat înființarea unui fond suplimentar de 100 miliarde de euro pentru forțele armate, de două ori bugetul anual al apărării. El a promis, de asemenea, că va îndeplini obiectivul NATO de cheltuieli pentru apărare de 2% din PIB.
După o serie de gafe, Christine Lambrecht, ministrul apărării, a demisionat pe 16 ianuarie. Ea ar fi trebuit să gestioneze o reformă profundă a forțelor armate, dar a preferat să facă pași mici. "Am pierdut un an decisiv", spune Christian Mölling de la Consiliul German pentru Relații Externe, un think-tank.
O moștenire complicată pentru noul ministru
Noul ministru al apărării moștenește o situație extrem de complicată. El trebuie să reconstruiască Bundeswehr-ul și să continue să ajute Ucraina, în timp ce îndeplinește angajamentele guvernului său în cadrul alianței nord-atlantice, explică experții. Pe 1 ianuarie, Germania a preluat conducerea Grupului operativ comun al NATO, format din 11.500 de soldați, dintre care mai mult de jumătate sunt germani. Cu toate acestea, dacă grupul ar fi fost dislocat, contingentul german ar fi trebuit să ceară echipamente de la alte unități. Din această cauză, este greu de crezut că Berlinul este pregătit să-și pregătească trupele de luptă în intervalul de 48-72 de ore cerut de standardele NATO.
Germania a promis, de asemenea, să pună la dispoziția NATO 30.000 de trupe până în 2025. Experții se îndoiesc că poate face acest lucru, întreaga sa armată este formată din aproximativ 183.000 de soldați, comparativ cu cei aproape 500.000 la sfârșitul Războiului Rece, când Germania de Vest a cheltuit aproape 3% din PIB pentru apărare. Trei decenii de subfinanțare și o birocrație din ce în ce mai umflată au avut un impact puternic. Dar mai mult decât bani sunt necesari pentru a repara Bundeswehr-ul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰