Antena Meniu Search
x

Armata israeliană a aprobat planuri pentru o ofensivă în Liban. SUA vor să evite un război pe scară largă

Război Israel - Hamas. Armata israeliană a aprobat planurile operaționale pentru o ofensivă în Liban și a luat decizii privind accelerarea pregătirilor pe teren, dar nu a oferit alte detalii. Emisarul special al preşedintelui american, Amos Hochstein, aflat în vizită la Beirut, a cerut marţi o dezescaladare "urgentă" a conflictului dintre mişcarea islamistă libaneză Hezbollah şi armata israeliană la graniţa dintre Liban şi Israel.

de Redactia Observator

la 19.06.2024 , 13:28

Armata israeliană a aprobat planuri pentru o ofensivă în Liban. SUA vor să evite un război pe scară largă
Armata israeliană a aprobat planuri pentru o ofensivă în Liban. SUA vor să evite un război pe scară largă - Profimedia

Armata israeliană a anunţat marţi seară că a aprobat planuri operaţionale în vederea unei "ofensive în Liban", după zile de escaladare cu Hezbollah în zona de frontieră, în paralel cu războiul din Fâşia Gaza, scrie AFP, citată de Agerpres.

Armata israeliană anunţă că a ''aprobat'' planuri pentru o ofensivă în Liban

Schimburi de foc au loc aproape zilnic la frontiera de nord a Israelului cu Libanul de la atacul mişcării islamiste Hamas, aliat al Hezbollahului libanez, împotriva Israelului pe 7 octombrie, care a declanşat războiul în teritoriul palestinian.

Articolul continuă după reclamă

Marţi, armata israeliană a anunţat că "planurile operaţionale pentru o ofensivă în Liban" au fost "aprobate şi validate", în cursul unei întâlniri între generali dedicată unei "evaluări a situaţiei", potrivit unui comunicat.

Pe acelaşi subiect

Israelul a ameninţat Hezbollah cu distrugerea în urma unui "război total"

Şeful diplomaţiei israeliene, Israel Katz, ameninţase mai devreme Hezbollah cu distrugerea în urma unui "război total".

În acelaşi timp, emisarul preşedintelui american Joe Biden, Amos Hochstein, se afla la Beirut unde a apreciat drept "urgentă" o detensionare între Israel şi Hezbollah, vorbind despre o "situaţie gravă".

Statele Unite doresc să evite un război pe scară largă

Statele Unite doresc să evite "un război pe scară largă", a spus el, după o vizită la Ierusalim.

Războiul a izbucnit pe 7 octombrie după ce luptători ai Hamas infiltraţi din Fâşia Gaza au lansat un atac fără precedent împotriva Israelului, omorând 1.194 de persoane, majoritatea civili. Tot atunci, 251 de persoane au fost răpite, iar 116 sunt în continuare captive în Gaza, iar 41 au murit, potrivit armatei israeliene.

Ca ripostă, Israelul a lansat o ofensivă care s-a soldat până în prezent cu 37.372 de morţi, potrivit Ministerului Sănătăţii din Fâşia Gaza, condusă de Hamas. 

Israel şi Hezbollah, un aliat al Hamas, au făcut schimburi de focuri transfrontaliere aproape zilnic

Hezbollah, care a susţinut că a efectuat peste 2.100 de operaţiuni militare împotriva Israelului începând cu 8 octombrie, şi-a intensificat atacurile asupra ţintelor militare din nordul Israelului săptămâna trecută, după moartea unuia dintre comandanţii săi într-un atac israelian. În timpul vizitei lui Hochstein, mişcarea libaneză a anunţat un atac cu drone împotriva unui tanc israelian în zona de graniţă.

Israelul, la rândul său, a lansat în ultimele zile mai multe lovituri în sudul Libanului, la graniţa cu nordul Israelului, dintre care una a ucis luni un luptător Hezbollah.

Pe 31 mai, Joe Biden a anunţat un plan de încetare a focului în Gaza, prezentat ca venind din partea Israelului. "O încetare a focului în Gaza sau o soluţie diplomatică alternativă ar putea pune capăt şi conflictului de cealaltă parte a Liniei Albastre", a mai spus Hochstein, referindu-se la linia de demarcaţie stabilită de ONU între Liban şi Israel.

De asemenea, ar permite "întoarcerea civililor strămutaţi" de ambele părţi ale graniţei, a mai spus Amos Hochstein, care s-a întâlnit şi cu şeful armatei libaneze, Joseph Aoun, precum şi cu premierul libanez, Najib Mikati.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cât de uşor vă este să operaţi în sistemul e-Factura?
Observator » Stiri externe » Armata israeliană a aprobat planuri pentru o ofensivă în Liban. SUA vor să evite un război pe scară largă