Antena Meniu Search
x

Plângere la Curtea Penală Internaţională cu privire la crime de război comise la adresa jurnaliştilor de Israel şi Hamas

Război Israel - Hamas. Reporteri Fără Frontiere depune plângere la Curtea Penală Internaţională cu privire la crime de război comise la adresa jurnaliştilor în Palestina şi Israel. Plângerea prezintă cazurile a nouă jurnalişti ucişi şi a altor doi răniţi.

de Redactia Observator

la 01.11.2023, 14:09

Plângere la Curtea Penală Internaţională cu privire la crime de război comise la adresa jurnaliştilor de Israel şi Hamas
Plângere la Curtea Penală Internaţională cu privire la crime de război comise la adresa jurnaliştilor de Israel şi Hamas - Profimedia

Organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF) a anunţat miercuri că a sesizat Curtea Penală Internaţională (CPI) pentru "crime de război comise împotriva jurnaliştilor" în teritoriile palestiniene şi în Israel, relatează AFP, citat de Agerpres.  "RSF a depus o plângere pentru crime de război la biroul procurorului CPI pe 31 octombrie 2023. Aceasta detaliază cazurile a 9 jurnalişti ucişi din 7 octombrie şi a doi jurnalişti răniţi în exerciţiul funcţiunii", a afirmat RSF într-un comunicat.

Şi Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la "crimele de război" care au fost şi sunt în continuare comise în conflictul dintre Israel şi mişcarea islamistă Hamas: s-a referit la "pedeapsa colectivă aplicată de Israel asupra întregii populaţii din Gaza". Totodată, procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan a declarat că împiedicarea accesului ajutorului umanitar în Fâşia Gaza ar putea constitui o "crimă".

Război Israel-Hamas. Reporteri fără Frontiere a sesizat CPI pentru ''crime de război'' comise împotriva jurnaliştilor

Această plângere se referă la "opt jurnalişti palestinieni, ucişi în bombardamentele împotriva zonelor civile din Gaza de către Israel, şi la un jurnalist israelian, ucis pe 7 octombrie în timp ce transmitea în legătură cu atacul asupra kibbutz-ului său de către Hamas".

Pe acelaşi subiect

Ea menţionează, de asemenea, "distrugerea intenţionată, totală sau parţială, a sediilor a peste 50 de instituţii media din Gaza".

"Amploarea, gravitatea şi recurenţa crimelor internaţionale care vizează jurnaliştii, în special în Gaza, necesită o investigaţie cu prioritate de către procurorul CPI. Facem apel la el din 2018. Evenimentele tragice actuale demonstrează urgenţa extremă a mobilizării sale", a subliniat Christophe Deloire, secretar general al ONG-ului.

Război Israel-Hamas. 31 de jurnalişti au fost ucişi: 26 de palestinieni, patru israelieni şi un libanez

Curtea Penală Internaţională, care poate fi sesizată de către state, de către Consiliul de Securitate al ONU şi de însuşi procurorul CPI, nu are obligaţia să se sesizeze în legătură cu această plângere. Potrivit RSF, 34 de jurnalişti au fost ucişi de la începutul conflictului dintre Israel şi Hamas, dintre care cel puţin doisprezece au murit în timpul exercitării atribuţiilor lor (zece în Gaza, unul în Israel şi unul în Liban).

În ceea ce priveşte Libanul, care nu este stat membru al CPI, "RSF studiază posibilităţile de a aduce aceste cazuri în faţa altor jurisdicţii competente", potrivit comunicatului. Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), cu sediul în Statele Unite, a anunţat luni că cel puţin 31 de jurnalişti au fost ucişi din 7 octombrie, între care 26 de palestinieni, patru israelieni şi un libanez.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Război Israel-Hamas. Armata israeliană, acuzată că a folosit muniţii cu fosfor alb în sudul Libanului

Organizaţia Amnesty International a denunţat marţi că Israelul a folosit proiectile cu fosfor alb în bombardamentele pe care le-a efectuat în sudul Libanului în ultimele săptămâni, iar unul dintre acesta atacuri, cel împotriva oraşului Dhayra, trebuie investigat drept "crimă de război", întrucât este vorba despre "folosirea nediscriminatorie" a unei arme interzise asupra obiectivelor civile, a relatat marţi agenţia EFE.

Organizaţia de apărare a drepturilor omului semnalează într-un comunicat că experţii săi au analizat imagini video şi fotografii ale atacului, au intervievat martori şi membri ai personalului sanitar care au acordat primul ajutor răniţilor şi au constatat folosirea acestui tip de muniţii într-un bombardament din 16 octombrie împotriva populaţiei libaneze.

"Armata israeliană a lansat proiectile de artilerie care conţin fosfor alb, o armă incendiară, în operaţiuni la frontiera sudică a Libanului, între 10 şi 16 octombrie (...) Un atac asupra oraşului Dhayra pe 16 octombrie trebuie investigat drept crimă de război, întrucât a fost un atac nediscriminatoriu care a rănit cel puţin nouă civili şi a afectat obiective civile, prin urmare a fost ilegal".

În plus, Amnesty International afirmă că a strâns probe ce relevă folosirea acestui tip ce muniţii de către Israel în cel puţin alte trei situaţii în sudul Libanului, zonă unde armata israeliană se confruntă cu gruparea pro-iraniană Hezbollah după atacul grupării islamiste Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

Fosforul alb este o substanţă chimică folosită ca muniţie în bombe, proiectile de artilerie şi rachete şi care se aprinde de îndată ce este expusă la oxigen, reacţia chimică rezultată generând o temperatură de 815 grade Celsius. Aceste muniţii incendiare produc de asemenea un fum dens şi toxic. Pe 12 octombrie, ONG-ul Human Rights Watch (HRW) a denunţat de asemenea folosirea fosforului alb de către armata israeliană atât în Fâşia Gaza, cât şi în Liban.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Plângere la Curtea Penală Internaţională cu privire la crime de război comise la adresa jurnaliştilor de Israel şi Hamas