Antena Meniu Search
x

Armata rusă avansează pe toată linia frontului: A tăiat în două Avdiivka. Oleksandr Sîrski: "Situaţia este dificilă. Vrem să epuizăm inamicul"

Război în Ucraina. Ruşii avansează pe toată linia frontului, în Doneţk pe direcţia Ceasiv Iar, oraşul Avdiivka a fost tăiat în două, şi spre Bilohorivka, ultima parte a regiunii Lugansk. Oleksandr Sîrski, noul comandant al Armatei Ucrainene spune că situația este dificilă și că soldații săi încearcă să-i epuizeze pe inamici din defensivă. 

de Redactia Observator

la 14.02.2024, 18:01

Armata rusă avansează pe toată linia frontului: A tăiat în două Avdiivka. Oleksandr Sîrski: "Situaţia este dificilă. Vrem să epuizăm inamicul"
Armata rusă avansează pe toată linia frontului: A tăiat în două Avdiivka. Oleksandr Sîrski: "Situaţia este dificilă. Vrem să epuizăm inamicul" - Profimedia

Noul comandant-şef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a anunţat miercuri că s-a deplasat în zonele cele mai fierbinţi ale frontului de est, împreună cu ministrul apărării Rustem Umerov, şi a estimat situaţia pe teren drept "extrem de complexă şi tensionată".

Noul comandant al Armatei Ucrainene spune că situația este dificilă

"Ocupanţii ruşi continuă să-şi intensifice eforturile şi ne depăşesc ca număr" a declarat Sîrski pe Telegram. Ucraina se străduieşte să îşi reconsolideze rândurile armatei, iar ajutorul militar american de care ţara are nevoie pentru a face faţă ruşilor rămâne blocat. "Facem tot ce ne stă în putinţă pentru a împiedica inamicul să avanseze pe teritoriul nostru şi pentru a ne menţine poziţiile", a subliniat Sîrski. "Luăm toate măsurile posibile pentru a ne minimiza pierderile şi a salva viaţa soldaţilor noştri", a adăugat el.

"Situaţia este dificilă. Inamicul avansează de-a lungul întregii linii a frontului, iar noi am trecut de la operațiuni ofensive la desfășurarea unei operațiuni defensive, cu obiectivul de a epuiza forțele inamicului, de a provoca pierderi cât mai mari, folosind fortificațiile noastre, avantajele noastre în ceea ce privește tehnologia, în ceea ce privește dronele și mijloacele de război electronic" a explicat Sîrski separat într-un interviu pentru postul german de televiziune ZDF

Pe acelaşi subiect

Propaganda rusă vorbeşte despre o "lovitură puternică" suferită de ucraineni la Selidovo, o bază de antrenament situată la 30 km vest de Avdiivka. Aici s-ar fi aflat militari ucraineni care urmau să întărească frontul din Doneţk. Forţele ruse au lansat asupra poligonului rachetele Iskander-M cu focoase cu muniţie cu dispersie şi vorbesc de pierderi grele. Ucrainenii confirmă lovituri ruseşti, dar nu au dezvăluit dacă au suferit pagube. 

"Forțele Armate ucrainene au suferit pierderi enorme în poligonul Selidovo, la 30 km vest de Avdiivka. Un val de atacuri ale Forțelor Armate Ruse au ucis și rănit un număr necunoscut de militari ucraineni care se pregăteau să fie trimişi la luptă în Avdiivka", a relatat popularul canal rusesc de Telegram Rîbar urmărit de peste 1,1 milioane de abonați şi condus de Mikhail Zvinchuk, un fost ataşat de presă al Ministerului rus al Apărării. Potrivit ruşilor, până la 1.500 de militari uraineni s-ar fi aflat acolo. 

 Armata Rusă avansează pe toată linia frontului

Între timp,situația devine din ce în ce mai critică pentru armata ucraineană în orașul semi-asediat Avdiivka. "Una dintre cele două căi de aprovizionare a fost tăiată fizic, cealaltă este sub control de focul al armatei ruse" a confirmat expertul militar german Julian Röpcke. Potrivit acestuia, "Avdiivka este tăiată în două de ruși" iar armata rusă "bombardează neîntrerupt" satul Robotîne în regiunea Zaporojie. "Apărarea aeriană ucraineană pare inexistentă în multe zone de-a lungul frontului", comentează el pe platforma X. Ruşii au avansat şi la est de oraşul Bilohorivka, din regiunea Lugansk, pe direcţia Siversk. Forțele ruse au avansat pe 13 februarie şi pe frontul de nord, în Harkov, spre Kupiansk. 

Armata Ucraineană anunță distrugerea navei rusești în Marea Neagra în urma unui atac cu drone maritime

Armata ucraineană a afirmat miercuri că a distrus o navă de război rusă în largul coastei de sud a peninsulei Crimeea din Marea Neagră, peninsulă anexată de Rusia în 2014. "Forţele armate ucrainene, împreună cu unităţi ale serviciilor de informaţii militare, au distrus o mare navă de debarcare, Ţezar Kunikov, a anunţat statul major al armatei ucrainene pe Telegram.

Serviciul de informaţii al armatei ucrainene (GUR) a anunţat la rândul său că a utilizat drone navele ucrainene Magura V5 pentru a lovi nava ce se afla lângă oraşul de coastă Alupka şi a-i cauza "găuri critice" pe partea sa stângă, după care nava "a început să se scufunde". Potrivit GUR, este vorba de una dintre navele ruse "cele mai recente", ce poate găzdui 87 de membri ai echipajului şi care fusese utilizată de Rusia în timpul războaielor sale împotriva Georgiei în 2008 şi a Siriei ceva mai recent.

Ministerul rus al Apărării nu a comunicat asupra acestui subiect, însă a afirmat că a doborât şase drone ucrainene "deasupra apelor Mării Negre". Canalul Telegram Rîbar, apropiat de armata rusă şi urmărit de peste un milion de persoane, a declarat că lovitura ucraineană a fost efectuată cu ajutorul unor drone navale. "Anvergura pagubelor nu este cunoscută", a adăugat canalul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Armata rusă avansează pe toată linia frontului: A tăiat în două Avdiivka. Oleksandr Sîrski: "Situaţia este dificilă. Vrem să epuizăm inamicul"