Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Armata siriană a primit ajutoare de la Iran după ce rebelii au preluat oraşul Alep

Siria este la un pas de reluarea războiului civil care a provocat moartea a 600.000 de oameni în ultimii 13 ani. De câteva zile, rebelii au reluat ofensiva militară şi au cucerit Alep, cel mai populat oraş. Pe de altă parte, trupele fidele preşedintelui Bashar al-Assad au primit ajutoare de la aliaţi externi. Sute de luptători din miliţii finanţate de Iran au intrat ilegal în ţară în ultimele ore. În acelaşi timp, avioanele ruse au bombardat poziţiile adverse şi au ucis cel puţin 16 oameni. 

de Redactia Observator

la 03.12.2024 , 09:08

Cei 13 ani de război civil au divizat populaţia Siriei, iar cei aflaţi în cele mai periculoase zone au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele şi să trăiască în tabere de refugiaţi sau chiar să-şi părăsească ţara. De această dată, însă regimul al-Assad s-a dovedit a fi mai vulnerabil decât de obicei.

"Această revoluție s-a produs pentru a ne recâştiga drepturile legale, constituționale și pe cele ale omului. S-a produs pentru dreptate, libertate și democrație. S-a produs pentru ca poporul sirian să-și aleagă conducerea politică prin alegeri libere și corecte și ca această conducere să fie trasă la răspundere", spune Hadi al-Bahra, președintele Coaliției de opoziție din Siria.

Cum au reuşit rebelii să preia oraşul Alep 

Vezi și

În realitate, totul a fost posibil pentru că marii aliaţi ai regimului din Damasc se confruntă cu propriile probleme majore. Gruparea Hezbollah a rămas fără lideri şi a suferit pierderi semnificative în Liban, Rusia are propriile probleme cu războiul din Ucraina, în timp ce Iranul are o relaţie foarte tensionată nu doar cu Israelul, ci şi cu Statele Unite.

Pe acelaşi subiect

"Pe baza informațiilor pe care le avem, grupurile teroriste active în Siria sunt în strânsă legătură și coordonare cu SUA și regimul sionist", a declarat Abbas Araghchi, ministrul de externe al Iranului.

Regimul lui Bashar al-Assad speră să primească ajutor din partea celorlalte ţări din regiune, mai ales că preşedintele sirian a reuşit să restabilească relaţii amicale cu statele care, anterior, rupseseră orice legătură cu el din cauza stilului dictatorial de conducere a ţării.

Turcii văd ofensiva ca pe un act de patriotism

Preşedintele Turciei nu vede revoluţia miliţiilor islamiste drept un act de terorism, ci unul de patriotism. 

"Cea mai mare dorință a noastră este ca integritatea teritorială și unitatea națională a Siriei să fie protejate și ca instabilitatea de 13 ani să se încheie cu un consens în conformitate cu cererile legitime ale poporului sirian", spune Recep Tayyip Erdogan, Președintele Turciei.

Condamnată de oficialii din Damasc, insurecţia islamiştilor le-a permis strămutaţilor să revină în localităţile lor, multe dintre ele reduse la mormane de ruine.

Între timp, Israelul şi Hezbollah se acuză reciproc că au încălcat armistiţiul de încetare a focului. Armata lui Netanyahu a lovit mai multe ţinte teroriste în sudul Libanului, după ce Hezbollah a lansat rachete asupra statului evreu. În schimb, Statele Unite ale Americii dau asigurări că armistiţiul se menţine.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi observat deja scumpiri la cumpărăturile sau activităţile legate de Crăciun?
Observator » Ştiri externe » Armata siriană a primit ajutoare de la Iran după ce rebelii au preluat oraşul Alep