Antena Meniu Search
x

Gruparea jihadistă Statul Islamic revendică atentatele din Yemen soldate cu 142 de morți

Gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat atentatele care s-au soldat vineri cu 142 de morți în Yemen, conform unui comunicat publicat pe internet și semnat de ramura SI din Yemen

Gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat atentatele care s-au soldat vineri cu 142 de morți în Yemen, conform unui comunicat publicat pe internet și semnat de ramura SI din Yemen

UPDATE 18:30 În capitala Sana'a au avut loc trei atentate sinucigașe care au vizat două moschei în care se rugau membri ai miliției șiite Houthi, care a preluat puterea la Sanaa la începutul anului.

Un al patrulea atac sinucigaș a avut loc în fața unei moschei din Saada, din nordul țării, regiunea din care provin rebelii Houthi. Conform Xinhua, un alt atac a avizat o clădire guvernamentală din orașul Saada.

Sunt primele atacuri revendicate de gruparea SI în Yemen, unde organizația cea mai bine implantată este Al-Qaida, care comite atacuri frecvente asupra Houthi și a forțelor de securitate.

În comunicat, 'provincia Sana'a' a SI dă asigurări că aceste atacuri nu sunt decât 'partea vizibilă a icebergului' și că în curând vor urma și altele împotriva Houthi.

Gruparea jihadistă susține că cinci kamikaze au fost implicați în comiterea atentatelor. Patru dintre ei s-au aruncat în aer în atentatele de la Sana'a și unul în cel de la Saada.

UPDATE 16:35 Doi atacatori sinucigași au detonat explozibilii pe care îi aveau asupra lor în capitala Sanaa, provocând moartea a 55 de persoane, în timp ce alte 33 au fost ucise în două atacuri cu bombă asupra unei clădiri guvernamentale și respectiv a unei moschei din provincia Saada.

În Sanaa, exploziile s-au produs la două moschei controlate de șiiții Houthi, a declarat un oficial de securitate sub protecția anonimatului, cele mai multe victime fiind din această etnie.

Primul atac s-a produs la moscheea Badr, din sud-estul Sanaa, provocând moartea a 35 de oameni, în timp ce al doilea a vizat moscheea Hashoush din nord-estul capitalei, provocând moartea a încă 20 de persoane.

Este cel de al doilea atac cu bombă din Sanaa din acest an, după ce un atentat cu bombă comis de Al-Qaida asupra academiei de poliție a provocat moartea a cel puțin 50 de studenți la 7 ianuarie.

Atacurile sângeroase au vizat monscheea Badr şi moscheea Hashush, din centrul capitalei yemenite şi au avut loc când enoriaşii participau la Rugăciunea de Vineri. Cele două lăcaşuri de cult sunt frecventate în special de către şiiţii musulmani, susţinători ai grupului Houthi.

Cel puțin 15 combatanți din rândul rebelilor Houthi au murit vineri după-amiază în atacul asupra unei clădiri guvernamentale din orașul Saada, capitala provinciei cu același nume din nordul Yemenului, relatează Xinhua, potrivit Jurnalul.ro. Alte 18 persoane, majoritatea șiiți Houthi, au fost ucise în timpul rugăciunii de vineri când un atacator sinucigaș s-a aruncat în aer într-o moschee din orașul Saada, a adăugat sursa citată. Aceasta a mai precizat că zeci de oameni au fost răniți în cele două atacuri.

Rebelii șiiți Houthi au preluat controlul asupra capitalei Sanaa în septembrie anul trecut și s-au confruntat cu o rezistență puternică în regiunea centrală și sudică din partea triburilor sunnite și a rețelei Al-Qaida, dominată de sunniți.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Gruparea jihadistă Statul Islamic revendică atentatele din Yemen soldate cu 142 de morți