Video "Au intrat în casă. Dar nu au putut să intre în adăpost." Cruzimea atacului asupra kibuţului Nirim, surprinsă chiar de camerele militanţilor Hamas
Război Israel - Hamas. Străzile miros a sânge în Israel şi Gaza. Civilii, printre care mulţi români, fug disperaţi - Tel Aviv anunţă marea ofensivă. Bombardamentele au continuat toată ziua în Israel şi Gaza, iar numărul victimelor a crescut şi mai mult. Între timp, Naţiunile Unite avertizează - mii de oameni ar putea muri în Gaza, unde spitalele rămân fără medicamente şi electricitate. Premierul Netanyahu nu cedează. Vom demola Hamas, a ameninţat el astăzi, după ce armata a făcut publice imagini dure, care justifică o intervenţie în Gaza.
Sunt imagini filmate de camere montate pe căştile membrilor Hamas, în primele zile ale războiului. Filmările arată cum teroriştii merg din casă în casă şi trag în fiecare civil pe care îl văd în faţa ochilor. În setea de a ucide, trag și printre colegi de-ai lor.
Armata isrealiană a recuperat imaginile şi le-a făcut publice pentru a arăta cruzimea atacurilor. Eldad era în casă cu cei trei copii când mascați înarmați au intrat peste ei. S-au refugiat în buncăr, unde islamiştii au încercat să intre să îi ucidă. Acum, a povestit reporterilor Observator cum a scăpat.
Eldad Hess, locuitor din kibuţul Nirim: "Au intrat în casă. Dar nu au putut să intre în adăpost. Nu am putut să liniştim copiii. Cum să linişteşti un băiat de doi ani, când ţipă "Vreau să ies de aici". Nu ne-am gândit nicio secundă să îi astupăm gura. Nu puteam să îi facem asta copilului nostru!"
Alţii nu au scăpat de furia Hamas. Într-o casă, printre saltele pline de sânge, haine aruncate și jucării, pe un pat... stă un câine. Pare că își așteaptă stăpânii. Nu știe că este singurul supraviețuitor al atacului care a avut loc acolo. Din alte locuri, zeci de copiii au fost răpiţi de membrii Hamas. Familiile imploră să fie aduși înapoi.
- Război Israel - Hamas LIVE TEXT. Antony Blinken se întoarce luni la Tel Aviv. Armata israeliană îi îndeamnă din...
- "Spune-mi că ești în viață". Ultimele mesaje pe care doi îndrăgostiţi şi le-au trimis înainte de a fi...
- Liderii Iranului și Hamas, discuții pentru consolidarea ''axei de rezistenţă'' împotriva israelienilor....
Armata israeliană se pregăteşte să intre în Fâşia Gaza
După expirarea celui de-al treilea ultimatum, Armata Israelului se pregăteşte acum de ofensiva decisivă din Gaza. Nu înainte ca cetățenii străini să fie evacuați, susțin surse Observator.
Bianca Iacob, reporter Observator: "300.000 de militari israelieni aşteaptă ordinul de intrare în Fâşia Gaza. Israelul trebuie să distrugă tunelurile în care se ascund teroriştii, să-i anihileze pe liderii Hamas şi să elibereze peste 100 de ostateci."
Pentru a limita victimele în rândul civilor, israelienii trebuie să folosească şi tactici de luptă neletală, spun experţii.
Cristian Barbu, general în rezervă: "Ne referim la acele mijloace, în primul rând, de inducere a unor unde electromagnetice intense, apoi poate să fie vorba şi despre o serie de substanţe care să permită manevra rapidă."
Cristian Barbu, general în rezervă: "Există aşa numita undă acustică importantă care la un moment dat devine insuportabilă."
Astăzi, Statele Unite au decis să evacueze toți cetățenii americani din Israel, cu tot cu familii. Pentru a pleca, trebuie să ajungă în Portul Haifa, acolo unde vor fi îmbarcați și duși în Cirpu. Și la graniţa dintre Israel şi Gaza, civilii sunt evacuaţi înainte să se intensifice luptele.
Bianca Iacob, reporter Observator: "Copii cu părinţii de mână, bagaje, ce vedeţi aici înseamnă evacuarea oraşului Sderot, care este foarte aproape de graniţa cu Fâşia Gaza. Toţi sunt urcaţi în autobuze şi duşi în locuri sigure."
Voluntar: "Este foarte multă presiune pentru că oamenii sunt speriaţi şi agitaţi şi vor să plece de aici cât mai repede posibil, aşa că îi ajutăm."
O rachetă trasă dinspre Fâşia Gaza a explodat astăzi chiar deasupra jurnaliştilor şi a autocarelor cu refugiaţi.
Numărul morţilor şi răniţilor, în creştere
Bilanţul victimelor creşte în fiecare zi în ambele tabere. În Israel sunt până acum peste 1.300 de morţi şi peste 3.200 de răniţi. Cele mai multe victime 260 au fost la festivalul de muzică. De partea cealaltă, în Fasia Gaza au căzut până acum peste 6.000 de rachete şi bombe, care au atins practic fiecare aşezare în care s-ar putea ascunde teroriştii Hamas. Doar că bombardamentele au făcut şi foarte multe victime în rândul civilor. Sunt peste 2.300 de morţi, 9.700 de răniţi, 1.000 de clădiri au fost pulverizate iar 12.600 au fost afectate.
Este o criză umanitară fără precedent, avertizează observatorii ONU. Din primele zile ale războiului, Guvernul Israelian a impus o blocadă totală în Fâșia Gaza. Curentul și apa au fost tăiate primele. Apoi a fost oprită aprovizionarea cu mâncare și medicamente. Aşa că peste două milioane de civili sunt prinși ca într-o cușcă închisă cu lacăt pe o suprafață de 360 de kilometri pătrați.
Pe stradă, este o adevărată luptă pentru supraviețuire. "Raţia mea de apă era de 500 de ml pentru toată ziua. Un copil mi-a luat sticla din geantă şi a fugit. Nu e furt, că are şi el nevoie, dar acum eu am rămas fără apă până la finalul zilei. Este o catastrofă ce se întâmplă aici", explică o locuitoare din Gaza.
Spitalele sunt pline de copii răniţi, iar la morgă nu mai este loc pentru cadavre.
"El este Sham, avea 8 ani. Aici este Yusra, 7 ani. Aici este o întreaga familie. Uitaţi-vă ce tineri sunt."
Ahmed Jaber, jurnalist palestinian stabilit în România: "Nu au curent, nu au apă, nu au nimic de trăit. Ei sunt sub teroare, frică, nu ştiu ce să facă, ce îi aşteaptă."
Peste 300 de români au rămas blocaţi în Gaza
Toate punctele de ieşire din Gaza sunt blocate, aşa că oamenii nu au pe unde să fugă. Mulţi s-au refugiat din Nord în Sud, la îndemnul Israelului care anunţă că va ataca intens poziţiile Hamas. Iar imaginile războiului lasă urme cumplite.
"În fiecare loc în care mă duc găsesc doar bombe şi oameni morţi. Îmi e frică că, într-o zi, o să ajung și eu ca ei. Este un lucru înfiorător."
În continuare, în Gaza, sunt aproape 300 de români.
Hashem Abulafi, Asociaţia de Prietenie Palestina România: "Ei sunt disperaţi, nu ştiu ce să facă. Unii le spun plecaţi înspre est, unii le spun plecaţi către vest. Ei stau acum cu speranţa că primesc ajutor de la Ministerul de Externe să-i scoată de acolo."
În acest timp, în lume continuă mitingurile în sprijinul Palestinei. La Londra şi Madrid, zeci de mii de oameni au ieşit în stradă şi au cerut Israelului să oprească bombardamentele.
Premierul Benjamin Netanyahu a vizitat kibbuțurile Be'eri și Kfar Azza şi i-a îmbărbătat pe militari. Şeful guvernului de la Tel Aviv a discutat la telefon şi cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz. Cei doi lideri au vorbit despre măsurile care trebuie luate pentru a evitata o conflagraţie regională şi, în special, intervenţia Hezbollah în conflict. Iranul a avertizat Israelul că se va implica în război dacă nu încetează acţiunile militare din Gaza.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰