Antena Meniu Search
x

Update Război Israel - Hamas LIVE TEXT. "Atacaţi Hamas peste tot!" Armata israeliană aşteaptă o decizie politică pentru a lansa ofensiva

Război Israel - Hamas. Israelul ameninţă că se pregăteşte de ofensivă pe toate fronturile. Ultimatumul dat Fâşiei Gaza a expirat, însă nu toţi palestinienii au reuşit să plece. Atacurile au continuat din ambele părţi, dar armata israeliană a lansat rachete şi către Siria şi Liban. Între timp, alţi doi români au fost confirmaţi morţi, bilanţul ajungând la patru. Demonstraţiile pro-Palestina au continuat în ţările europene, iar Anthony Blinken caută soluţii pentru medierea conflictului. În plus, Statele Unite au anunţat trimiterea unui al doilea portavion către Israel. 

de Redactia Observator

la 15.10.2023, 21:33

Israelul  anunțat că se pregătește pentru următoarele etape ale războiului său cu Hamas, inclusiv lovituri pe scară largă și "operațiuni terestre semnificative". Armata israeliană a lansat ofensiva de răzbunare, după atacurile teroriste ale Hamas din 7 octombrie, care au ucis 1.300 de persoane și au rănit alte câteva mii. 

UPDATE  Armata israeliană aşteaptă o decizie politică pentru a lansa ofensiva terestră în Gaza

Israelul îşi masează duminică trupele pentru o ofensivă terestră în nordul bombardat al Fâşiei Gaza, hotărât să anihileze Hamas în cea de-a noua zi a războiului declanşat de un atac al mişcării islamiste palestiniene, cel mai sângeros comis vreodată pe teritoriul său, transmite France Presse.

''Suntem desfăşuraţi de-a lungul Fâşiei Gaza cu forţele noastre terestre, pregătindu-ne pentru următoarea etapă a operaţiunii'', a declarat duminică un purtător de cuvânt al armatei, Jonathan Cornicus. Armata a precizat că aşteaptă o ''decizie politică''.

Pe acelaşi subiect

Un milion de locuitori ai acestui teritoriu palestinian, care are o populaţie de 2,4 milioane de locuitori, au fost strămutaţi de la începutul conflictului şi după atacurile israeliene, a anunţat duminică ONU. Israelul îi îndeamnă în mod constant pe locuitorii din Gaza care trăiesc în nordul teritoriului să fugă cât mai repede spre sud, acuzând Hamas, care se opune acestei evacuări, că îi împiedică pe civili să plece.

Israelul afirmă că vizează oraşul Gaza, în nord, pentru a distruge centrul de operaţiuni al mişcării islamiste palestiniene, clasificată drept organizaţie teroristă de către Statele Unite şi Uniunea Europeană. Duminică, armata a anunţat că a ucis un al treilea lider militar al Hamas, pe care îl consideră responsabil pentru atacul din 7 octombrie. Dar loviturile continuă şi în sudul ţării, unde zeci de mii de persoane sunt strămutate şi lipsite de orice mijloace, potrivit locuitorilor. La Rafah, în zorii zilei, casa unui medic "a fost vizată, întreaga familie a fost distrusă", a declarat un vecin, Khamis Abu Hilal.

UPDATE  Armata va intra în curând în Gaza pentru a face "ceva mare, important, pentru a schimba situaţia pentru o perioadă lungă, lungă de timp"

Şeful Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF) spune că armata va intra în curând în Fâşia Gaza pentru a decima gruparea teroristă Hamas şi i-a îndemnat pe soldaţi să atace şi să distrugă tot ce ţine de mişcarea palestiniană, relatează The Times of Israel.

"Responsabilitatea noastră acum este să intrăm în Gaza, să mergem în locurile unde Hamas se pregăteşte, acţionează, planifică, lansează. Să-i atacăm peste tot, fiecare comandant, fiecare operativ, să distrugem infrastructura", le-a spus soldaţilor şeful Statului Major al Forţelor de Apărare Israeliene, generalul-locotenent Herzi Halevi, aflat în sudul Israelului. "Într-un singur cuvânt, ca să câştigăm", a adaugat el.

"Vom face ceva mare, important, pentru a schimba situaţia pentru o perioadă lungă, lungă de timp... Aceasta este o misiune mare, un mare privilegiu. Să o facem cu excelenţă", i-a îndemnat el pe militari. "Statul Israel, locuitorii din sud - cu toţii îşi pun încrederea în voi", a mai spus şeful armatei.

Pe de altă parte, în ultimele zile, ofiţeri de rang înalt din cadrul forţelor terestre au fost luaţi de către Forţele Aeriene israeliene la bordul unor zboruri care au survolat teritoriul din Fâşia Gaza pentru a vedea de sus direcţia manevrelor militare preconizate, scrie The Times of Israel. Comandanţilor de brigadă şi de batalion li s-a arătat din elicoptere de luptă pe unde se aşteaptă să intre trupele terestre în timpul iminentei ofensive terestre în Fâşia Gaza.

IDF a declarat sâmbătă că îşi finalizează pregătirile pentru un "atac coordonat din aer, de pe mare şi de pe uscat".

UPDATE: Liderii UE susţin ''dreptul Israelului de a se apăra''

Liderii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene au subliniat ''dreptul Israelului de a se apăra, în conformitate cu dreptul umanitar şi internaţional, în faţa atacurilor violente şi nediscriminatorii'' ale Hamas, într-o declaraţie comună publicată duminică - transmite AFP. ''Reafirmăm importanţa furnizării de asistenţă umanitară de urgenţă şi suntem pregătiţi să continuăm să sprijinim civilii care au cea mai mare nevoie în Gaza, în coordonare cu partenerii noştri, asigurându-ne că această asistenţă nu este deturnată de organizaţii teroriste. Este esenţial să se prevină o escaladare regională", au adăugat ei.

Comunicatul, care "prezintă poziţia comună a UE cu privire la situaţia din Orientul Mijlociu", a fost adoptat cu două zile înainte de o reuniune a UE-27 prin videoconferinţă, convocată de urgenţă pe această temă de preşedintele Consiliului European, Charles Michel. ''Uniunea Europeană condamnă cu maximă fermitate Hamas şi atacurile sale teroriste brutale şi nediscriminatorii împotriva Israelului şi deplânge profund pierderile de vieţi omeneşti. Nimic nu poate justifica terorismul. Insistăm cu fermitate asupra dreptului Israelului de a se apăra, în conformitate cu dreptul umanitar şi internaţional'', se arată în text.

"Reiterăm importanţa asigurării protecţiei tuturor civililor în orice moment, în conformitate cu dreptul internaţional umanitar", continuă Cei-27, care, de asemenea, fac apel la Hamas "să-i elibereze imediat pe toţi ostaticii fără condiţii prealabile".

Liderii europeni spun că "rămân angajaţi într-o pace durabilă bazată pe soluţia a două state, dublând eforturile în cadrul procesului de pace din Orientul Mijlociu" şi subliniază "necesitatea de a se angaja pe scară largă cu autorităţile palestiniene legitime, precum şi cu partenerii regionali şi internaţionali care ar putea avea un rol pozitiv în prevenirea unei noi escaladări".

UPDATE: Alimentarea cu apă reluată în sudul Fâşiei Gaza

Ministrul israelian al energiei a declarat că decizia a fost convenită între premierul țării Benjamin Netanyahu și președintele american Joe Biden, potrivit skynews.com.

Decizia de a redeschide apa în anumite puncte este "în conformitate cu politica Israelului" în Gaza, a spus Israel Katz. Presa ebraică a raportat o reluare parțială a alimentării cu apă în sudul Gazei. Această mișcare vine ca o încercare de a determina palestinienii să părăsească zonele de nord ale Fâșiei Gaza.

UPDATE: Liderii Iranului și Hamas, discuții pentru consolidarea ''axei de rezistenţă'' împotriva israelienilor

Iranul şi gruparea militantă islamistă palestiniană Hamas, care conduce Gaza, au discutat despre întărirea rezistenţei lor împotriva Israelului în timpul unei întâlniri în capitala Qatarului, Doha, relatează duminică DPA, care citează media din Iran. Ministrul iranian de externe, Hussein Amirabdollahian, şi liderul Hamas, Ismail Haniyeh, au discutat despre modalităţile de consolidare a 'axei de rezistenţă' împotriva Israelului în timpul întâlnirii lor de sâmbătă seara, a relatat duminică agenţia de stat iraniană IRNA.

Ministrul iranian a avertizat duminică, din capitala Qatarului, că nimeni nu poate garanta controlul situaţiei şi perspectiva unei extinderi a conflictului dacă ''atacurile regimului sionist asupra populaţiei fără apărare din Gaza continuă'', relevă un comunicat al Ministerului de Externe de la Teheran, preluat de AFP.

Detalii aici.

UPDATE: IDF - 9 rachete au fost trase din Liban către Israel

Forţele de apărare israeliene (IDF) au anunţat că nouă rachete au fost trase spre Israel din Liban, duminică, declanşând alarmele antiaeriene în Nahariya şi în oraşele din apropiere, iar armata a răspuns cu bombardamente asupra locurilor de lansare, relatează Times of Israel.

Cinci dintre proiectile - rachete antitanc ghidate - au fost interceptate de scutul de apărare aeriană Iron Dome, restul nefiind îndreptate spre zone populate, a precizat armata. 

Nu există informaţii cu privire la victime sau pagube în urma atacului. IDF spune că bombardează ca ripostă locurile de lansare din sudul Libanului. Sirenele de avertizare au sunat în mai multe comunităţi de la graniţa de nord a Israelului - la Nahariya, Rosh HaNikra, Hanita, Shlomi şi Betzet.

UPDATE: ONU - 2.300 morți în urma atacurilor israeliene în Gaza

Israelul a bombardat ţinte Hamas din Fâşia Gaza după ce militanţii palestinieni au dat un atac sângeros în sudul Israelului la 7 octombrie, în care au ucis peste 1.300 de persoane. De asemenea, peste 2.300 de persoane au fost ucise în Gaza în urma atacurilor aeriene israeliene care i-au vizat pe liderii Hamas şi ascunzătorile lor din enclava de pe coasta mediteraneană.

În jur de un milion de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele în primele şapte zile ale conflictului din Gaza, a estimat duminică agenţia ONU care sprijină refugiaţii palestinieni, UNWRA, în condiţiile în care Fâşia Gaza are o populaţie de circa 2,3 milioane de persoane, transmite AFP.

"Se estimează că un milion de persoane au fost strămutate în primele şapte zile" ale războiului din Gaza, a declarat pentru AFP Juliette Touma, directorul de comunicare al UNRWA. "Este posibil ca numărul să fie mai mare, deoarece oamenii continuă să îşi părăsească locuinţele", a adăugat ea.

UPDATE: China critică şi acuză Israelul că "a mers prea departe". Criza din Orientul Mijlociu, test important pentru ambițiile Beijingului

Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, a declarat că Israelul a mers prea departe ca răspuns la invazia de săptămâna trecută de către Hamas. Potrivit Xinhua, China are un interes în a ajuta la rezolvarea conflictului și a problemelor de bază care implică populația palestiniană.  

După ce secretarul de stat american, Antony Blinken, a cerut Chinei să intervină în conflictul israeliano-palestinian, răspunsul pare că a venit. Ministrul de externe al Chinei a declarat sâmbătă că Israelul a mers prea departe ca răspuns la invazia de săptămâna trecută de către Hamas, a informat agenția oficială de presă a Chinei. Vorbind cu ministrul de externe al Arabiei Saudite Faisal bin Farhan Al Saud, ministrul chinez de externe Wang Yi a spus că acțiunile Israelului s-au extins dincolo de autoapărare.

Detalii aici.

UPDATE: Netanyahu a convocat pentru prima dată cabinetul de urgenţă extins

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a convocat duminică pentru prima dată cabinetul de urgenţă extins al ţării, afirmând că unitatea naţională afişată a transmis un mesaj în ţară şi în străinătate, în timp ce ţara se pregăteşte să "demoleze Hamas" în Gaza, relatează Reuters. Reuniunea, care a avut loc în cartierul general militar din Tel Aviv, a început cu un moment de reculegere ţinut de miniştri în memoria celor 1.300 de israelieni ucişi în atacul şocant al Hamas din 7 octombrie, se arată într-o înregistrare video publicată de biroul lui Netanyahu.

Salutându-l pe fostul deputat de opoziţie Benny Gantz, care s-a alăturat guvernului împreună cu mai mulţi membri ai partidului său săptămâna trecută, Netanyahu a declarat că toţi miniştrii lucrează non-stop, cu un front unit.

''Hamas a crezut că vom fi dărâmaţi. Noi suntem cei care vom demola Hamas'', a declarat Netanyahu, adăugând că această demonstraţie de unitate 'trimite un mesaj clar naţiunii, inamicului şi lumii''. 

UPDATE: SUA își evacuează cetățenii din Israel pe mare

Guvernul Statelor Unite îşi va evacua cetăţenii din Israel în Cipru, pe mare, a anunţat Ambasada americană din Israel, relatează CNN.Doar cetăţenii americani şi membrii apropiaţi ai familiei lor vor fi eligibili pentru trecere.

Nava va pleca luni din Haifa, oraş din nordul Israelului. Călătoria este de aşteptat să dureze aproximativ 10-12 ore.Cetăţenii americani şi familiile lor vor fi responsabili pentru organizarea propriei călătorii până la Haifa, precum şi pentru cazarea şi continuarea călătoriei din Cipru, potrivit anunţului Ambasadei.

UPDATE: Antony Blinken va merge din nou în Israel

Secretarul de stat american, Antony Blinken, va călători din nou luni la Tel Aviv pentru consultări suplimentare cu liderii israelieni după ce au vizitat țara în urmă cu cinci zile, Reuters raportează că purtătorul de cuvânt al departamentului de stat, Matthew Miller, a confirmat călătoria.

UPDATE: Papa Francisc, apel pentru deschiderea de coridoare umanitare pentru civilii din Gaza

Papa Francisc a cerut duminică deschiderea ''urgentă'' de coridoare umanitare pentru a ajuta civilii din Fâşia Gaza şi şi-a reluat apelul la eliberarea ostaticilor luaţi de teroriştii Hamas, transmit Reuters şi AFP.

''Cer ferm ca femeile, copiii, bolnavii, cei în vârstă şi toţi civilii să nu devină victime ale conflictului'', a spus Papa Francisc după tradiţionala rugăciune Angelus din piaţa San Pietro. ''Dreptul umanitar trebuie să fie respectat, în special în Gaza unde este urgent şi necesar să se garanteze culoare umanitare şi securitatea populaţiei'', a declarat suveranul pontif.

UPDATE: SUA vor evacua americanii din Israel pe mare

Guvernul Statelor Unite își va evacua cetățenii din Israel în Cipru pe mare, a anunțat Ambasada SUA în Israel. Doar cetățenii americani și membrii familiilor lor vor fi eligibili pentru trecere. Nava urmează să plece luni din Haifa, un oraș din nordul Israelului, iar călătoria este de așteptat să dureze aproximativ 10 până la 12 ore, relatează CNN.

UPDATE: Armata israeliană îndeamnă din nou palestinienii să plece către sudul Fâşiei Gaza

Armata israeliană a anunţat duminică dimineaţă că locuitorii părţii de nord de Fâşiei Gaza pot pleca spre sudul acesteia în intervalul orar 10:00-13:00, folosind o rută desemnată special. Forțele de apărare israelinene au precizat că în intervalul menţionat nu vor ataca coridorul respectiv.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE: Iranul ar putea interveni dacă Israelul continuă campania în Gaza

Jerusalem Post relatează că Iranul a trimis un mesaj privat Israelului, prin intermediul ONU, că ar putea interveni dacă Israelul îşi continuă campania militară în Gaza. Raportul, preluat pentru prima dată de site-ul israelian de ştiri Walla, arată că Teheranul a avertizat asupra unor "consecinţe de anvergură" dacă bombardamentele Forţelor de Apărare ale Israelului în Gaza nu vor fi oprite, în timp ce diplomaţii lucrau febril pentru a împiedica escaladarea războiului dintre Israel şi Hamas într-un conflict regional care ar putea include Iranul şi gruparea militantă libaneză Hezbollah, scrie The Guardian. Ministrul iranian de externe, Hossein Amir Abdollahian, s-a întâlnit sâmbătă la Beirut cu coordonatorul special al ONU pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, pentru a discuta situaţia. Ulterior, Amirabdollahian s-a întâlnit cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, la Doha, în Qatar, iar cei doi au convenit să continue cooperarea pentru a atinge obiectivele grupului, a precizat Hamas într-un comunicat.

UPDATE: Un înalt oficial israelian acuză Iranul că încearcă să deschidă al doilea front de război

Un înalt oficial israelian a acuzat duminică Iranul că încearcă să deschidă un al doilea front de război, prin desfășurarea de arme în sau prin Siria, în timp ce Israelul intensifică o contraofensivă în Gaza, în sud, potrivit Reuters. 

UPDATE: Ministerul Sănătății din Gaza: 300 de morți și 800 de răniți în 24 de ore, majoritatea femei și copii

Aproximativ 300 de persoane au fost ucise și 800 au fost rănite în Gaza, în ultimele 24 de ore, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, care a precizat că majoritatea victimelor sunt copii și femei. 

Timp de opt zile consecutiv, Fâșia Gaza, dens populată, a fost supusă unor lovituri israeliene, în urma cărora au murit 2.215 de oameni și 8.714 au fost răniți, potrivit ultimelor cifre raportate de minister, transmite CNN. Temerile față de civilii din Gaza cresc acum, deoarece Israelul spune că se pregătește pentru următoarele etape ale războiului său cu Hamas , inclusiv lovituri pe scară largă și „operațiuni terestre semnificative”.

UPDATE: Ostaticii, "cel mai probabil ținuți în subteran"

Prioritatea principală a Israelului este salvarea ostaticilor din Gaza, în ciuda dificultăților implicate în lupta într-o zonă urbană dens populată, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului (IDF) pentru CNN. Arătând spre "rețeaua elaborată de tuneluri" a Hamas, Lt. Col. Jonathan Conricus a spus că ostaticii sunt "cel mai probabil ținuți în subteran, în diferite locații".

UPDATE: IDF: Israelul va începe operaţiuni militare "semnificative" în Gaza doar după plecarea civililor

Israelul va începe "operaţiuni militare semnificative" în Gaza după ce va vedea că civilii au părăsit zona, a anunţat CNN, citând Forţele de Apărare Israeliene (IDF). Postul de televiziune a relatat că purtătorul de cuvânt al IDF, locotenent-colonelul Jonathan Conricus, a declarat că Israelul a fost foarte generos în a da "un avertisment amplu, mai mult de 25 de ore" pentru ca cei peste 1 milion de locuitori din Gaza din partea de nord a teritoriului dens populat să se mute spre sud. "Nu pot să subliniez mai mult decât suficient pentru a spune că acum este momentul ca locuitorii din Gaza să plece. Luaţi-vă bunurile, mergeţi spre sud.Ţineţi la viaţa voastră şi nu cădeţi în capcana pe care Hamas v-o pregăteşte", a afirmat el. De asemenea, CNN l-a citat pe Conricus spunând că zona din jurul Fâşiei Gaza este plină de "sute de mii de unităţi de rezervă israeliene" care se pregătesc pentru diverse misiuni.

Mulți dintre civilii palestinieni, ţinuţi ostatici de militanţii Hamas, drept scut uman în calea soldaţilor israelieni

"Dacă vă pasă de voi înşivă, fugiţi!" a fost mesajul armatei israeliene către civilii din nordul Fâşiei Gaza. Au avut la dipoziţie mai puţin de 36 de ore să plece. Au reuşit - mai puţin de jumătate. Au încărcat în maşini şi căruţe, puţinul pe care îl aveau.

Cei mai mulţi nu aveau nicio şansă să se pună la adăpost, fie sunt prea săraci, fie sunt ţinuţi ostatici de militanţii Hamas, drept scut uman în calea soldaţilor israelieni. 

Cei aproximativ un milion o sută de mii de oameni au avut la dispoziţie două culoare umanitare pentru a fugi din calea tancurilor. Ambele pleacă din zona oraşului Gaza. Primul, este un drum care traverseză Fâşia Gaza prin centru, iar al doilea culoar urmează linia litoralui. În sudul regiunii, singurul punct de ieşire pentru cetăţenii străini rămâne trecerea Rafah, pe care Egiptul, după negocieri cu Israelul şi Statele Unite, a acceptat să o lase deschisă.

Netanyahu a vizitat soldaţii Israelului

Deşi palestinienii au fost puşi să se mute în sudul Fâşiei, nu au scăpat nici aici de atacuri. O clădire cu patru etaje a fost lovită de o rachetă israeliană, iar oamenii au încercat să-i salveze pe cei prinşi sub dărâmături. Pentru unii a fost însă prea târziu. 

Khan Younis a devenit oraşul vizat de majoritatea refugiaţilor. Noaptea s-a lăsat aici şi cu o coadă interminabilă de palestinieni care nu au ce mânca. Armata israeliană continuă totuşi să-şi facă publice planurile. Fără prea multe detalii, a anunţat că pregăteşte o ofensivă terestră, aeriană, dar şi pe mare. Inclusiv Netanyahu a vizitat soldaţii Israelului pentru a se asigura că ştiu ce-i aşteaptă. În tot acest timp, atacurile sunt lansate şi înspre aeroportul Aleppo din Siria. Rachete sunt lnsate şi înspre Liban, ţina principală fiind infrastructura militară a grupării Hezbollah. Aici, doi civili au murit. Nici în Israel nu este însă mai linişte. În Ashdod, cerul nopţii a fost din nou luminat de rachetele lansate dinspre Fâşia Gaza. 

Atacurile IDF au ucis mai mulţi comandanţi Hamas

Forţele israeliene au făcut deja mai multe raiduri în regiunile din nordul Fâșiei Gaza. Au ucis mai mulţi comandanţi Hamas, iar în locurile ocupate de ei au găsit trupurile unor tineri daţi dispăruți de sâmbăta trecută. Este vorba de cei răpiţi în timpul festivalului Nova, eveniment transformat într-un masacru. Printre prizonierii luaţi atunci se numără şi Omer, de 22 de ani. Imaginile arată cum răpitorii îl lovesc şi îl ţin legat în camioneta care îl duce în Fâşia Gaza. În alte fotografii apare tot legat, peste saci cu alimente trimise în ajutor palestinienilor, dar ajunse pe mâna teroriştilor.

Bunica lui Omer este româncă. De o săptămână nu mai ştie nimic de băiat, lumina ochilor ei.

Zili Weinkert, bunica lui Omer: L-am văzut în camioneta aceea, culcat pe jos, legat la mâini. Era numai în chiloţi. Cu capul, au ridicat o secundă capul.

Familia lui Omer a fost de acord ca imaginile tânărul de 22 de ani să fie făcute publice, în speranţa că acest lucru va duce la recuperarea lui.

Zili Weinkert, bunica lui Omer: Să dea Dumnezeu să-l văd. Îl iau de mână şi vin cu el în România.

Lizzie face parte din trupele de căutare şi salvare a ostaticilor. Tânăra născută în Statele Unite vede în fiecare zi orori de nedescris şi de nepovestit. 

Lizzie, soldat în armata israeliană: A fost un sentiment de necunoscut şi neputinţă. Este ceva ce nimeni de aici nu a mai experimentat. 

Germania a cerut evacuarea imediată a cetăţenilor săi

Familiile israelienilor cu probleme medicale ţinuţi ostatici lansează un strigăt de ajutor. Vor măcar ca rudele lor să primească medicamentele necesare. 

Situaţia tensionată din Israel a determinat Germania să ceară evacuarea imediată a cetăţenilor săi şi a trimis ieri seară două avioane Air Force. 

Între timp, protestele pro-Palestina se ţin lanţ în ţările europene. Italienii au ieşit cu miile în stradă scandând "Eliberaţi Palestina". Şi la Londra, protestatarii au cerut guvernului să înceteze sprijinul pentru Israel. Anthony Blinken, secretarul de stat american, şi-a dedicat ultimele zile discuţiilor cu oficiali pentru îmbunătăţirea situaţiei dintre Israel şi Fâşia Gaza. Ieri, el s-a întâlnit cu preşedintele Emiratelor Arabe Unite în Abu Dhabi pentru a explora noi soluţii diplomatice. Tot ieri, Blinken a vorbit la telefon cu Ministrul chinez de externe pentru convocarea unei conferinţe internaţionale de pace cât mai curând posibil. De asemenea, SUA a anunţat recent că un al doilea portavion este în drum spre Israel pentru a reduce acţiunile ostile asupra ţării. La Campania pentru Drepturile Omului, preşedintele Statelor Unite a condamnat atacul brutal al organizaţiei Hamas asupra Israelului.

Joe Biden, preşedintele Statelor Unite: Criza umanitară din Fâşia Gaza. Familii palestiniene inocente, dintre care majoritatea nu au nimic de-a face cu Hamas, sunt folosite ca scuturi umane. 

Măsuri se iau şi din partea Iordaniei. Regele Abdullah al II-lea a plecat ieri într-un turneu european cu scopul de a aduna sprijin pentru încetarea războiului asupra Gazei al Israelului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Stiri externe » Război Israel - Hamas LIVE TEXT. "Atacaţi Hamas peste tot!" Armata israeliană aşteaptă o decizie politică pentru a lansa ofensiva