Antena Meniu Search
x
LIVE

"Sute de cadavre zac peste tot, în mare, în văi, sub clădiri". Scene apocaliptice în Libia unde numărul morților ar putea ajunge la 10.000

Inundaţii catastrofale în Libia. 10.000 de persoane sunt date dispărute, în urma inundațiilor din estul țării, iar peste 3000 au murit a anunţat un oficial din estul țării după ce a fost evaluată amploarea pagubelor din Derna, oraș-port unde două baraje s-au rupt în weekend. Cartiere întregi au fost inundate şi există temeri că numărul victimelor ar putea ajunge la 10.000.

De Redactia Observator la 12.09.2023, 21:54
Vezi și

10.000 de oameni sunt dispăruți în urma inundaţiilor fără precedent, a anunţat marți Crucea Roșie.Tamer Ramadan, reprezentantul Libiei în cadrul organizaţiei, a prezentat bilanţul la o conferință ONU la Geneva, unde a spus că numărul morților este "uriaş". 

Peste 700 de cadavre au fost aduse la un cimitir din oraş unde așteaptă să fie identificate, iar oficiali locali din domeniul sănătății au declarat că 5.000 de persoane au fost date dispărute în total, relatează The Guardian. Ministrul Sănătăţii din guvernul care controlează estul ţării, Othman Abdel Jalil, a declarat că numărul morţilor a ajuns la 3.000. Derna este un oraş-port cu 90.000 de locuitori, din estul Libiei, de-a lungul râului Wadi Derna. 

Numărul morților din Libia ar putea ajunge la 10.000

"Numărul persoanelor dispărute este de ordinul miilor, iar numărul morților este de așteptat să ajungă la 10.000", a declarat Othman Abdel Jalil pentru postul de televiziune Al-Massar. "Situația din orașul Derna devine din ce în ce mai tragică și nu există statistici finale privind numărul victimelor", a adăugat el. "Nu se poate ajunge în multe cartiere"

Pe acelaşi subiect

Hichem Chkiouat, ministrul aviației civile, a declarat că situația din Derna este dezastruoasă. El susţine că peste 1.000 de cadavre au fost găsite aici în urma inundaţiilor, adăugând că deocamdată nu este posibil să fie determinat numărul total de victime, dar în orice caz "acesta va fi foarte mare."

"Cadavrele zac peste tot - în mare, în văi, sub clădiri"

"M-am întors din Derna. Este foarte dezastruos. Cadavrele zac peste tot - în mare, în văi, sub clădiri", a declarat telefonic pentru Reuters Hichem Chkiouat, ministru al aviaţiei civile şi membru al comitetului de urgenţă. "Numărul cadavrelor recuperate în Derna este de peste 1.000", a spus el. Oficialul se aşteaptă ca bilanţul final să fie "foarte, foarte mare". "Nu exagerez când spun că 25% din oraş a dispărut. Multe, multe clădiri s-au prăbuşit", a relatat el.

Oamenii sunt disperați şi fac apel pe rețelele de socializare pentru informații despre rudele dispărute. Mulți localnici sunt supărați că autorităţile intervin greoi pentru a oferi ajutor şi întreabă de ce nu s-au luat măsuri în legătură cu cele două baraje rupte, deşi au existat avertismente că aveau nevoie de consolidare. Un raport din 2022 avertizase că, dacă se repeta o inundație ca cea din 1959, "era foarte probabil să provoace prăbușirea unuia dintre cele două baraje".

Libia, ţară bogată în petrol, a fost distrusă de lupte politice interne, de corupție și de ingerinţe externe după revoluţia din 2011, care a dus la răsturnarea şi ulterior la moartea dictatorului Muammar Gaddafi. Timp de aproape 10 ani orice încercare de a forma un guvern unificat a eșuat. Ţara are două guverne rivale susținute de miliții proprii, cu sediul la Tripoli în vest și Tobruk în est. Nu au mai existat investiții în drumuri și servicii publice şi nici nu s-a mai ţinut cont de vreo reglementare în construcţiile private.

Un avion care transporta 14 tone de provizii, medicamente, echipamente, saci pentru cadavre și 87 medici și paramedici a plecat spre Benghazi pentru a sprijini zonele afectate de inundație, a anunțat șeful Guvernului de Uniune Națională de la Tripoli, Abdul Hamid.

Generalul Khalifa Haftar, care conduce armata din estul ţării, sprijinit de Emiratele Arabe Unite și Egipt, a spus şi el că în zonă sosesc ajutoare. Inundațiile provocate de Furtuna Daniel au dus la întreruperea completă a comunicațiilor și a internetului în Derna. unde cartiere întregi au fost distruse.

Locuitorii nu au primit nicio avertizare de urgenţă că barajele riscă să se rupă. Experţii au emis anterior avertismente generale că există riscul ca aceste baraje care necesită consolidare urgentă, riscă să se rupă. Imagini publicate pe rețelele de socializare arată oameni care ţipă după ajutor în timp ce apa le cuprinde casele.

"Când barajul s-a prăbușit, apa a fost eliberată ca o bombă atomică"

O altă filmare arată cum torenții mătură mașinile pe străzile transformate în râuri. "Adâncimea unora dintre văile în care era colectată apa ajunge la aproximativ 400 de metri. Prin urmare, atunci când barajul s-a prăbușit, apa a fost eliberată ca o bombă atomică, iar opt poduri și clădiri rezidențiale s-au prăbușit complet", a povestit un loccalnic. 

"Toată apa s-a îndreptat către o zonă de lângă Derna, care este o zonă de coastă muntoasă... Casele din văile care se aflau pe linia inundațiilor au fost măturate de curenții puternici, apă cu noroi care a luat pe sus vehicule și moloz", a declarat un purtător de cuvânt al Serviciului de Urgență din Libia, Osama Ali. "Condițiile meteo nu au fost studiate bine, nivelul apei mării, precipitațiile și viteza vântului; nu a existat nicio evacuare a oamenilor din calea apelor", a mai spus acesta. 

Circulă informaţii contradictorii despre solicitări de evacuare a orașului în weekend iar dacă au fost făcute nu este clar de ce au fost respinse.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » "Sute de cadavre zac peste tot, în mare, în văi, sub clădiri". Scene apocaliptice în Libia unde numărul morților ar putea ajunge la 10.000