Video Avertisment de la specialiști: Milioane de europeni riscă să rămână fără căldură şi să îngheţe în propriile case
Iarna viitoare ar putea fi mai mulţi europeni morţi de frig, decât ucraineni ucişi în război.
Este previziunea sumbră a analiştilor care avertizează că milioane de oameni riscă să rămână fără căldură şi să îngheţe în propriile case, pentru că nu îşi vor mai permite să plătească facturile. Conform statisticilor la nivel european, scumpirile ar putea creştere numărul deceselor pe timpul iernii cu 10 procente.
Europa s-ar putea confrunta cu o criză a gazelor în iarna 2023-2024
Europa ar trebui să facă faţă unei crize a aprovizionării cu gaze în următoarele luni, datorită rezervelor considerabile, deşi continentul s-ar putea confrunta cu o criză energetică mai mare în următoarea iarnă, a avertizat şeful Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), Fatih Birol, transmite AP, citat de Agerpres. IEA previzionează că noile capacităţi de gaze care vor fi disponibile în 2023 se vor situa la cel mai redus nivel din ultimele două decenii.
Excluzând evenimentele neprevăzute, "Europa va depăşi această iarnă cu unele dificultăţi economice şi sociale", în urma rezultatului eforturilor de a-şi reduce dependenţa de gazele ruseşti şi a majorării costurilor cu energia, din cauza războiului din Ucraina. Dar "următoarea iarnă va fi dificilă", a apreciat directorul general al IEA la o conferinţă organizată la Berlin.
- Crizele care au lovit Europa sunt de durată: Cum îi vor slăbi poziția în lume - The Economist
- De ce Putin nu a tăiat încă GPS-ul, după gaze? Armatele occidentale se pregătesc de scenariul „GPS Blackout”...
- Miniștrii de Externe din G7 vin, săptămâna viitoare, la București. Oficialii vor discuta despre "teroarea...
Acesta susţine că livrările de gaze ruseşti către Europa ar putea fi oprite complet anul viitor, în timp ce cererea din China pentru gaze naturale lichefiate (GNL) pare să se redreseze, în urma revenirii economiei după pandemie.
IEA previzionează că noile capacităţi de gaze care vor fi disponibile în 2023 se vor situa la cel mai redus nivel din ultimele două decenii.
"Acesta este motivul pentru care Europa trebuie să se pregătească acum pentru anul viitor", a declarat Birol, adăugând că solidaritatea în rândul statelor europene reprezintă cheia.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰