Antena Meniu Search
x

Crizele care au lovit Europa sunt de durată: Cum îi vor slăbi poziția în lume - The Economist

În lunile care au trecut de la începutul invaziei rusești în Ucraina, țările din Europa și instituțiile comunitare au dat dovadă de o solidaritate ieșită din comun. Din nefericire, toate aceste eforturi vin la pachet cu o notă de plată pe măsură. Există o temere tot mai mare că reformarea sistemului energetic global, populismul economic american și rupturile geopolitice amenință competitivitatea pe termen lung a Uniunii Europene și a partenerilor săi, inclusiv a Marii Britanii. Nu numai prosperitatea continentului este în pericol, ci și integritatea alianței transatlantice, notează The Economist.

de Adrian Popovici

la 25.11.2022, 14:33

Steagul Uniunii Europene
Crizele care au lovit Europa sunt de durată: Cum îi vor slăbi poziția în lume - The Economist - Profimedia

Prețurile la energie au scăzut din vară, iar vremea bună înseamnă că rezervoarele de gaze sunt aproape plină. Cu toate acestea, criza energetică reprezintă un pericol iminent. Astfel, costul gazelor este de șase ori mai mare decât media pe termen lung. Pe 22 noiembrie, Rusia a amenințat că va opri ultima conductă operațională către Europa. În plus, pregătirile din această vară vor trebui reluate și în 2023, de data aceasta fără exporturile rusești.

Șantajul energetic al lui Vladimir Putin va avea un impact semnificativ dincolo de granițele Ucrainei. O serie de calcule sugerează că, într-o iarnă normală, o creștere de 10% a prețurilor reale la energie este asociată cu o creștere de 0,6% a deceselor. Prin urmare, criza energetică din acest an ar putea provoca peste 100.000 de decese suplimentare ale persoanelor în vârstă din întreaga Europă. Dacă este așa, arma energetică a lui Putin ar putea lua mai multe vieți în afara Ucrainei decât artileria, rachetele și dronele sale direct în interiorul ei. Acesta este un alt motiv pentru care rezistența Ucrainei față de Rusia este și lupta Europei.

Războiul creează, de asemenea, vulnerabilități financiare. Criza energetică se revarsă în restul economiei europene, creând o dilemă acută pentru Banca Centrală Europeană. Trebuie să crească ratele dobânzilor pentru a controla prețurile. Dar dacă merge prea departe, ar putea destabiliza țările mai slabe din zona euro, printre acestea numărându-se și Italie, extrem de vulnerabilă și cu mari datorii.

Pe măsură ce criza energetică continuă, războiul a expus o serie de vulnerabilități funadamentale în modelul de afaceri european. Prea multe dintre firmele din Europa, în special cele germane, s-au bazat pe surse abundente de energie din Rusia. O mulțime de companii au devenit, de asemenea, mai dependente de o altă autocrație, China, ca piață finală. Perspectiva unor relații întrerupte cu Rusia, a unor costuri structurale mai mari și a unei decuplări a Occidentului și a Chinei a fost luată calcul în multe consilii de administrație.

Pe acelaşi subiect

Naționalismul economic al SUA, un pericol pentru industria din Europa

Temerile europenilor au fost amplificată de naționalismul economic al SUA, care amenință să atragă activitatea economică din Europa peste Atlantic prin subvenții și protecționism. Legea de reducere a inflației a președintelui Joe Biden oferă 400 de miliarde de dolari pentru energie, producție și transport și include prevederi privind producția locală. În multe privințe, schema seamănă cu politicile industriale pe care China le-a urmărit timp de decenii. Pe măsură ce ceilalți doi piloni ai economiei mondiale devin mai intervenționiști și mai protecționiști, Europa, cu insistența sa de a susține regulile Organizației Mondiale a Comerțului privind comerțul liber, se află în pierdere.

Pentru a evita o ruptură periculoasă de Europa, America trebuie să vadă imaginea de ansamblu. Protecționismul lui Biden amenință să elimine avântul economic al europenilor, chiar dacă Washingtonul susține armata Ucrainei și trimite gaze peste ocean. Scopul principal al politicilor lui Biden este de a opri China să domine industriile cheie. Din această cauză, nu are niciun interes strategic în a sifona investițiile europene. Aceasta ar trebui să facă întreprinderile europene eligibile pentru subvențiile sale energetice și să integreze mai profund piețele energetice transatlantice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Crizele care au lovit Europa sunt de durată: Cum îi vor slăbi poziția în lume - The Economist