Antena Meniu Search
x

Avertismentul unui fost agent MI6: Serviciile secrete britanice "nu știu" câți spioni trimiși de Vladimir Putin se află în Regatul Unit

Marea Britanie a fost infiltrată de o rețea uriașă de agenți ruși aflați la comanda lui Vladimir Putin, a declarat un fost agent MI6. Profesorul Julian Richards, care a petrecut aproape 20 de ani lucrând în domeniul informațiilor și securității pentru guvernul britanic, a declarat că Moscova este acum atât de priceputa în a spiona Marea Britanie, încât foștii săi colegi pur și simplu "nu știu" cu câți agenți ruși se confruntă, notează The Sun.

de Redactia Observator

la 27.11.2022, 17:44

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse
Avertismentul unui fost agent MI6: Serviciile secrete britanice "nu știu" câți spioni trimiși de Vladimir Putin se află în Regatul Unit - Profimedia

Avertismentul vine după ce presupușii spioni ruși Serghei Skvortsov și soția sa Elena Koulkova au fost arestați în Suedia. Cuplul era bine cunoscut, plăcut și avea o relație bună cu vecinii. Ceea ce a făcut reținerea lor și mai dramatică. Se crede că ambii au acționat ca spioni pentru Putin în cea mai mare parte a ultimului deceniu, ascunzându-se la vedere ca cetățeni obișnuiți.

Evaluările agențiilor de informații occidentale arată că Putin este obsedat de trimiterea de spioni în roluri civile obișnuite, cu scopul de a fura din Occident secrete comerciale critice. De fapt, amenințarea pare a fi atât de mare încât foști ofițeri CIA și MI6 i-au avertizat pe oficialii britanici să-și sporească eforturile de detectare a pericolelor, pe fondul temerilor că sute de spioni ai lui Putin se infiltrează în regatul Unit.

"Fie sunt foarte, foarte buni la asta, caz în care ar putea fi o mulțime de spioni despre care noi nu știm", a declarat profesorul Richards.

Regatul Unit, o "țintă specială" pentru ruși

Pe acelaşi subiect

"Teoretic, ar putea ucide pe cineva, dacă ar fi nevoie. Aici este interesant cazul Skripal și cazul Litvinenko înaintea lui. GRU – serviciul militar de informații – a fost cel care a fost expus ca fiind implicat", a mai adăugat acesta.

"Știm că Marea Britanie a fost întotdeauna o țintă specială pentru ruși", a explicat profesorul Richard. "Ei știu că suntem o conexiune foarte utilă în sistemul american de informații. Aceasta a fost logica spionilor de la Cambridge (n.r. un caz din războiul Rece). Această tactică a funcționat foarte bine, deoarece nu eram doar un jucător important în domeniul serviciilor de informații, ci și un aliat foarte, foarte apropiat al SUA, iar asta ne-a transformat într-o "ușă din spate" a serviciile de informații americane."

Agențiile de spionaj occidentale au luptat mult timp pentru a identifica agenții dubli loiali Rusiei din aparatele lor. În august, un spion rus care a lucrat ca designer de bijuterii timp de zece ani și s-a infiltrat în NATO ademenind comandanții militari în capcane a fost deconspirat după ce a plecat în vacanță la Moscova și nu s-a mai întors niciodată.

În acest an, David Smith, în vârstă de 58 de ani, fost paznic al ambasadei britanice din Berlin, a fost acuzat de nouă infracțiuni legate de încălcarea Legii Secretelor oficiale, după ce au apărut detalii că ar fi spionat pentru Rusia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Avertismentul unui fost agent MI6: Serviciile secrete britanice "nu știu" câți spioni trimiși de Vladimir Putin se află în Regatul Unit