Antena Meniu Search
x

Avertismentul unui fost agent MI6: Serviciile secrete britanice "nu știu" câți spioni trimiși de Vladimir Putin se află în Regatul Unit

Marea Britanie a fost infiltrată de o rețea uriașă de agenți ruși aflați la comanda lui Vladimir Putin, a declarat un fost agent MI6. Profesorul Julian Richards, care a petrecut aproape 20 de ani lucrând în domeniul informațiilor și securității pentru guvernul britanic, a declarat că Moscova este acum atât de priceputa în a spiona Marea Britanie, încât foștii săi colegi pur și simplu "nu știu" cu câți agenți ruși se confruntă, notează The Sun.

De Redactia Observator la 27.11.2022, 17:44
Vladimir Putin, președintele Federației Ruse
Avertismentul unui fost agent MI6: Serviciile secrete britanice "nu știu" câți spioni trimiși de Vladimir Putin se află în Regatul Unit - Profimedia

Avertismentul vine după ce presupușii spioni ruși Serghei Skvortsov și soția sa Elena Koulkova au fost arestați în Suedia. Cuplul era bine cunoscut, plăcut și avea o relație bună cu vecinii. Ceea ce a făcut reținerea lor și mai dramatică. Se crede că ambii au acționat ca spioni pentru Putin în cea mai mare parte a ultimului deceniu, ascunzându-se la vedere ca cetățeni obișnuiți.

Evaluările agențiilor de informații occidentale arată că Putin este obsedat de trimiterea de spioni în roluri civile obișnuite, cu scopul de a fura din Occident secrete comerciale critice. De fapt, amenințarea pare a fi atât de mare încât foști ofițeri CIA și MI6 i-au avertizat pe oficialii britanici să-și sporească eforturile de detectare a pericolelor, pe fondul temerilor că sute de spioni ai lui Putin se infiltrează în regatul Unit.

"Fie sunt foarte, foarte buni la asta, caz în care ar putea fi o mulțime de spioni despre care noi nu știm", a declarat profesorul Richards.

Regatul Unit, o "țintă specială" pentru ruși

Pe acelaşi subiect

"Teoretic, ar putea ucide pe cineva, dacă ar fi nevoie. Aici este interesant cazul Skripal și cazul Litvinenko înaintea lui. GRU – serviciul militar de informații – a fost cel care a fost expus ca fiind implicat", a mai adăugat acesta.

"Știm că Marea Britanie a fost întotdeauna o țintă specială pentru ruși", a explicat profesorul Richard. "Ei știu că suntem o conexiune foarte utilă în sistemul american de informații. Aceasta a fost logica spionilor de la Cambridge (n.r. un caz din războiul Rece). Această tactică a funcționat foarte bine, deoarece nu eram doar un jucător important în domeniul serviciilor de informații, ci și un aliat foarte, foarte apropiat al SUA, iar asta ne-a transformat într-o "ușă din spate" a serviciile de informații americane."

Agențiile de spionaj occidentale au luptat mult timp pentru a identifica agenții dubli loiali Rusiei din aparatele lor. În august, un spion rus care a lucrat ca designer de bijuterii timp de zece ani și s-a infiltrat în NATO ademenind comandanții militari în capcane a fost deconspirat după ce a plecat în vacanță la Moscova și nu s-a mai întors niciodată.

În acest an, David Smith, în vârstă de 58 de ani, fost paznic al ambasadei britanice din Berlin, a fost acuzat de nouă infracțiuni legate de încălcarea Legii Secretelor oficiale, după ce au apărut detalii că ar fi spionat pentru Rusia.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Avertismentul unui fost agent MI6: Serviciile secrete britanice "nu știu" câți spioni trimiși de Vladimir Putin se află în Regatul Unit