Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Avionul cu pasageri prăbușit lângă Teheran ar fi fost doborât de o rachetă antiaeriană, probabil din greșeală

Avionul cu pasageri care s-a prăbușit în apropiere de Teheran ar fi fost doborât de o rachetă antiaeriană, lansată probabil din greșeală, informează Newsweek, care citează surse din SUA și Irak.

de Cristian Ionescu

la 09.01.2020 , 19:02

Salvatorii caută supravieţuitori după ce un Boeing 737 s-a prăbușit, lângă Teheran Avionul s-a prăbuşit după ce ar fi fost lovit de o rachetă antiaeriană - Abaca Press / AA/ABACA via Hepta

Avionul cu pasageri care s-a prăbușit în apropiere de Teheran ar fi fost doborât de o rachetă antiaeriană, lansată probabil din greșeală, informează Newsweek, care citează surse din SUA și Irak.

Aeronava ucraineană cu 176 de pasageri la bord, care s-a prăbușit chiar în afara capitalei iraniene Teheran, ar fi fost lovită de o rachetă antiaeriană, potrivit informaţiilor oferite de un oficial al Pentagonului, un înalt funcționar al informațiilor din SUA și un oficial al informațiilor irakiene, citaţi de Newsweek.

Avionul cu pasageri ar fi fost doborât din greşeală, cu o rachetă antiaeriană

Articolul continuă după reclamă

Un Boeing 737–800, care decolase de la Teheran către Aeroportul Internațional Boryspil din Kiev, a încetat să transmită date la doar câteva minute după decolare și la scurt timp după ce Iranul a lansat rachete asupra bazelor militare care adăpostesc forțele americane în Irak. 

Se crede că aeronava a fost lovită de un sistem de rachete de suprafață, denumit Tor-M1 construit din Rusia, ar fi declarat cei trei oficiali citaţi.

Oficialul din Pentagon și un alt oficial al serviciilor de informații din SUA au declarat pentru Newsweek că o concluzie preliminară ar fi doborârea accidentală a aeronavei.

Sistemul antiaerian iranian ar fi rămas probabil activ, în urma atacului cu rachete, care a venit ca răspuns la uciderea de către SUA săptămâna trecută a generalului Qarsem Soleimani şi s-a declanşat din greşeală în momentul decolării avionului cu pasageri.

Comandamentul central al Statelor Unite a refuzat să comenteze acest subiect atunci când a fost contactat de Newsweek.

Dintre cele 176 de persoane aflate la bord, 82 erau iraniene, 63 canadiene și 11 ucrainene (inclusiv nouă membri ai echipajului), alături de 10 suedezi, șapte afgani și trei germani. Nimeni nu a supraviețuit.

Cristian Ionescu Like
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu introducerea votului de la 16 ani?
Observator » Ştiri externe » Avionul cu pasageri prăbușit lângă Teheran ar fi fost doborât de o rachetă antiaeriană, probabil din greșeală