Antena Meniu Search
x

Avocatul prokurd Tahir Elci, împuşcat mortal în Turcia

Celebrul avocat turc Tahir Elci, figură moderată a cauzei kurde, a fost ucis sâmbătă în orașul său Diyarbakir într-un schimb de focuri care alimentează tensiunile din sud-estul Turciei dintre rebelii kurzi și forțele de securitate

Celebrul avocat turc Tahir Elci, figură moderată a cauzei kurde, a fost ucis sâmbătă în orașul său Diyarbakir într-un schimb de focuri care alimentează tensiunile din sud-estul Turciei dintre rebelii kurzi și forțele de securitate

Șeful baroului avocaților din oraș, Tahir Elci, de 49 de ani, a fost împușcat mortal după ce a încheiat un dialog cu presa în cartierul Sur, teatru al înfruntărilor între poliție și tineri apropiați de Partidul muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Potrivit mărturiilor adunate de AFP, schimbul de focuri a început atunci când oameni înarmați neidentificați au deschis focul asupra polițiștilor din apropierea locului în care se afla avocatul. Forțele de ordine au ripostat, situația fiind una de mare confuzie.

Un polițist a fost ucis și în jur de zece alte persoane rănite, printre care un jurnalist și cel puțin doi polițiști, potrivit unui responsabil al serviciilor de securitate.

"Discursul se terminase. Eram pe cale să plecăm. Unul sau două focuri s-au auzit pe stradă (...). Oamenii s-au ascuns pe unde puteau", a povestit avocatul Nazim Baran Vurak. "După aceea am auzit că un om e la pământ și că seamănă cu Tahir Elci", a adăugat el.

Primele rezultate ale autopsiei indică faptul că avocatul a fost lovit de un glonte în cap, informează surse spitalicești.

Prim-ministrul Ahmet Davutoglu a refuzat să privilegieze o ipoteză. "Este posibil ca dl Elci să fi fost ținta unui asasinat (...) Dacă a fost așa, se va face lumină și toți vinovații vor fi identificați", a promis el în fața presei.

"Cea de a doua posibilitate este ca el să fi fost prins în schimbul de focuri, după ce teroriștii i-au atacat pe polițiști", a adăugat șeful guvernului.

Autoritățile au decretat imediat o interdicție de circulație în cartierul Sur, unde luptele au continuat în cursul după-amiezii. Doi polițiști ai procurorului orașului, prezent la fața locului, au fost răniți într-un tir cu rachetă.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a declarat și el "întristat de moartea lui Elci".

"Acest incident a demonstrat cât de justificată este hotărârea noastră de a combate terorismul, Vom continua această luptă până la capăt. Nu ne vom opri, nu vom da înapoi", a afirmat Erdogan.

Agenția de presă națională Anadolu a atribuit atacul PKK.

Chiar înainte de a muri, Tahir Elci a încheiat un discurs susținut în fața presei prin cuvintele: "Nu vrem lupte, arme de foc, operațiuni în acest loc istoric".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Avocatul prokurd Tahir Elci, împuşcat mortal în Turcia