NATO a început transferul de avioane de luptă F-16 către Ucraina
Război în Ucraina. Statele membre ale NATO au început transferul de avioane de luptă F-16 către Ucraina, pentru a întări apărarea acestei ţări în faţa Rusiei, a anunţat miercuri secretarul de stat american Antony Blinken.
"Sunt bucuros să anunţ că, în momentul în care vorbim, transferul de avioane F-16 este în curs, dinspre Danemarca şi Olanda", a afirmat Blinken în marja summitului NATO de la Washington. "Aceste avioane vor zbura pe cerul ucrainean vara aceasta", a precizat el. Piloţi şi mecanici ucraineni sunt instruiţi de câteva luni pentru folosirea acestor aeronave. Acestea ar trebui să permită atât securizarea spaţiului aerian, cât şi sprijin pentru trupele la sol.
Zelenski: Ucraina are nevoie de 128 de avioane
Ucraina speră să primească primele aeronave F-16 în cursul acestei veri, dar are nevoie de cel puţin 128, a declarat marţi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în cursul unui discurs susţinut la Fundaţia Ronald Reagan din capitala americană. Rusia a reuşit să desfăşoare 300 de aeronave militare pe zi pentru a ataca Ucraina, a subliniat Zelenski.
Zelenski: Aşteaptăm avioanele de luptă aşa cum aşteaptă mama copiii de la şcoală
- Momentul în care ruşii lovesc un alt aerodrom şi distrug un MiG-29. Ucrainenii şi aliaţii se tem că nu vor...
- Ruşii susţin că au dezactivat dintr-o lovitură șase avioane de luptă inamice. Ca să-i păcălească,...
- Ucraina confirmă că avioanele F-16 vor fi staţionate şi în ţări terţe. România, posibilă bază de...
"Ştiţi, noi tot aşteptăm. Aşa cum mama mă aştepta mereu să vin când se termina şcoala şi eu găseam mereu un motiv să întârzii. E acelaşi lucru, doar că mult mai serios", a spus Volodimir Zelenski, marţi în cursul unui speech la Fundaţia Ronald Reagan din capitala americană. Rusia a reuşit să desfăşoare 300 de aeronave militare pe zi pentru a ataca Ucraina, a notat Zelenski.
Principalul scop urmărit cu aceste avioane este de a împiedica aviaţia rusă să bombardeze nestingherită. Se discută mereu doar de 10 sau 20 de avioane, a spus Zelenski la Washington. "Chiar dacă ar fi 50, nu înseamnă nimic. Ei (ruşii) au 300", a subliniat preşedintele ucrainean. "Atât timp cât nu vom avea 128 de aeronave, nu vom putea concura cu ei în aer", a conchis el.
Norvegia anunță că va dona Ucrainei șase avioane de luptă F-16
Norvegia va dona Ucrainei șase avioane de luptă F-16, a anunțat miercuri guvernul norvegian. Anunțul a fost făcut în timp ce liderii NATO participă la summit-ul de la Washington.
Premierul norvegian Jonas Gahr Stoere a declarat că livrările de F-16 de către Norvegia sunt planificate să înceapă în 2024, potrivit Reuters.
Un înalt oficial NATO a spus că Ucraina nu a adunat încă muniția, tehnica și personalul de care are nevoie pentru a organiza operațiuni ofensive la scară largă.
Oficialul a spus că "va mai dura ceva timp" până când Ucraina va strânge soldaţi şi muniție pentru a organiza noi operațiuni ofensive la scară largă. "Vedem că lucrurile se îmbunătățesc pe zi ce trece", a adăugat el.
Stoltenberg: Ajutorul militar pentru Ucraina va fi intensificat
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a apreciat miercuri înaintea summitului NATO la Washington că aşteaptă ca aliaţii să aprobe cu acest prilej un nou ajutor militar substanţial destinat Ucrainei pentru a susţine această ţară în războiul cu Rusia, ajutor care va servi şi ca o punte către aderarea Ucrainei la NATO, adăugând însă că este prea devreme pentru a spune când ar putea deveni Ucraina membră a Alianţei Nord-Atlantice, relatează Reuters şi EFE, citate de Agerpres.
În afară de aniversarea a 75 de ani de la crearea NATO, la acest summit istoric vor fi luate "decizii importante pentru viitor", inclusiv suplimentarea ajutorului militar pentru Ucraina şi stabilirea unor relaţii mai strânse cu partenerii din zona Pacificului, a spus Stoltenberg la sosirea la Centrul de convenţii din Washington, unde are loc summitul.
Noile pachete de ajutor militar destinate Kievului vor include crearea unui nou comandament NATO pentru Ucraina în vederea furnizării asistenţei de securitate şi a instruirii soldaţilor ucraineni, livrarea de noi arme şi muniţii, inclusiv de sisteme antiaeriene, precum şi măsuri de asigurare a interoperabilităţii depline între armata ucraineană şi trupele NATO, a detaliat Jens Stoltenberg.
Este de asemenea aşteptat ca statele membre să îşi asume un angajament pe termen lung pentru finanţarea echipamentelor militare oferite Ucrainei, în valoare de circa 40 de miliarde de euro pe an.
Ultimul proiect al declaraţiei finale a summitului menţionează că Alianţa va continua să susţină Ucraina "pe calea sa ireversibilă către integrarea euro-atlantică deplină, inclusiv aderarea la NATO", însă Alianţa "va fi în poziţia de a transmite o invitaţie de aderare Ucrainei când aliaţii vor conveni şi condiţiile vor fi întrunite", a precizat pentru Reuters o sursă din cadrul Alianţei.
Pe de altă parte, Stoltenberg a estimat că eventuala revenire a republicanului Donald Trump la Casa Albă după alegerile prezidenţiale din noiembrie nu va schimba relaţia SUA cu NATO. "Indiferent de rezultat, Statele Unite vor rămâne un aliat puternic", a accentuat secretarul general.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰