Antena Meniu Search
x

BBC: Poate "Vulpea Argintie" să-l păcălească pe Vladimir Putin

Rusia îşi prezintă azi pretențiile legate de garanțiile de securitate din Europa în fața celor 30 de aliați ai NATO. Întâlnireavine după discuțiile intense de luni cu Statele Unite la Geneva, care au arătat că cele două părți au diferențe majore de rezolvat, relatează BBC.

de Redactia Observator

la 12.01.2022, 14:09

BBC: Poate "Vulpea Argintie" să-l păcălească pe Vladimir Putin? Cum i-a înfruntat pe ruși la Geneva
BBC: Poate "Vulpea Argintie" să-l păcălească pe Vladimir Putin? Cum i-a înfruntat pe ruși la Geneva - Profimedia

Adjunctul Secretarului de Stat al SUA, Wendy Sherman, este considerată unul dintre cei mai puternici diplomați din lume. Sherman este supranumită şi ”Vulpea Argintie” atât datorită părului ei (alb și tuns scurt), cât și a stilului ei de negocia pe scena politică internaţională. Miercuri ea conduce discuțiile dintre SUA și delegația Rusiei în Europa, scrie BBC

Cine este Wendy Sherman sau "Vulpea Argintie"

Wendy Sherman, care ocupă una dintre cele mai înalte funcții din Departamentul de Stat al SUA, s-a întâlnit săptămâna aceasta cu oficiali ruși pentru a discuta despre Ucraina. Miza este mare. Președintele Vladimir Putin a trimis aproximativ 100.000 de militari ruși în apropierea graniței cu Ucraina, stârnind temeri în Vest în legătură cu o posibilă invazie. 

Oficialii americani speră să dezamorseze situația tensionată prin negocieri cu rușii, un capitol la care Sherman este în elementul ei. Este cunoscută la Washington pentru abordarea directă a subiectelor dure. În timpul mandatului lui Bill Clinton, a încercat să încheie un acord cu nord-coreenii pentru a-i opri să dezvolte de arme nucleare.

Pe acelaşi subiect

În 2011, ea a condus negocierile SUA cu Iranul, în timpul mandatului lui Barack Obama. În cele din urmă, ea a contribuit la încheierea în 2015 a unui acord nuclear istoric între Iran și P5+1 - SUA, Marea Britanie, Franța, China, Rusia și Germania. Chiar dacă acest acord a eșuat între timp, discuțiile pentru a-l salva și a aduce Iranul înapoi la masa negocierilor au început în luna mai 2021, după ce președintele american Joe Biden a ajuns la Casa Albă. 

În vârstă de 72 de ani, Wendy Sherman este mereu în formă și nu se lasă afectată de nimic, spune un diplomat britanic care a lucrat cu ea în timpul negocierilor internaționale.

Iranienii au numit-o "Vulpea Argintie"

Și-a primit porecla de "Vulpea Argintie" de la iranieni, care au început să o numească așa din cauza modului "înșelător" în care aborda discuțiile cu ei. Colegii din Departamentul de Stat au îmbrățișat porecla, iar în timpul negocierilor au purtat tricouri pe care scria „Silver Fox”/” Vulpea Argintie”.

Colegii mărturisesc că privesc cu admirație și cu un strop de teamă în timp ce Sherman poartă negocieri internaționale. „Este rapidă și foarte intensă”, spune James Jeffrey, un fost ambasador al SUA în Turcia. 

Și-a dezvoltat abilitățile diplomatice într-un mod neobișnuit: după ce a studiat Asistență Socială la Universitatea din Maryland. A ajutat copiii din Baltimore care aveau nevoie de asistență maternală. Ca asistent social în anii 1980, s-a implicat în salvarea copiilor abuzați. A fost director al unui departament de stat pentru protecția copilului și și-a dezvoltat o reputație de activist politic. Câțiva ani mai târziu, ea s-a alăturat administrației Clinton, devenind prima femeie subsecretar pentru afaceri politice.

Cum i-a înfruntat pe ruşi la Geneva pentru a evita un război în Europa

Săptămâna aceasta își va pune abilitățile la încercare. Negocierile cu rușii au fost deosebit de grele, spun analiștii, și va avea nevoie de toate trucurile diplomatice pentru a-și atinge obiectivele - evitarea unui război major în Europa. Ea a vorbit luni la Geneva cu oficialii ruși, o delegație care îl include pe Serghei Ryabkov, ministru adjunct de externe. Va negocia din nou cu rușii miercuri la întâlnire cu NATO, de la Bruxelles și joi la Viena.

Rușii au o listă de pretenții aprig criticate: oficialii americani trebuie să fie de acord că nu vor extinde forțele NATO spre est. De asemenea, rușii doresc ca americanii să excludă posibilitatea ca Ucraina să se alăture în viitor alianței NATO. Până acum, negocierile dintre americani și ruși au intrat în impas. „Am fost fermi”, a spus ea reporterilor după discuțiile lor de la Geneva, descriind modul în care ea și ceilalți oficiali americani i-au înfruntat pe ruși.

Discuțiile au fost cruciale pentru ambele părți. Ryabkov a spus însă că dialogul său cu Sherman a fost util și încurajator.„Discuțiile au fost dificile, lungi, foarte profesioniste, profunde, concrete, fără încercări de a masca punctele sensibile”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » BBC: Poate "Vulpea Argintie" să-l păcălească pe Vladimir Putin