Antena Meniu Search
x

Bebeluş salvat de la moarte de sora sa de 6 ani: "Fără ajutorul ei, cel mic nu ar fi supravieţuit"

O fetiţă de 6 ani i-a salvat viaţa frăţiorului ei, după ce a cerut să devină donatorul lui. Bebeluşul de doar patru luni avea nevoie de un transplant de măduvă osoasă pentru a supravieţui. 

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 08.04.2019, 13:44

O fetiţă de 6 ani i-a salvat viaţa frăţiorului ei, după ce a cerut să devină donatorul lui. Bebeluşul de doar patru luni avea nevoie de un transplant de măduvă osoasă pentru a supravieţui. 

Caleb Ashby, un bebeluş de patru luni, nu avea nicio şansă la viaţă dacă sora lui Sophia nu s-ar fi oferit să îi doneze măduva osoasă din şold.

Tagedia cumplită avea să se întâmple din cauza unei simple răceli. Medicii au fost fermi şi nu au oferit multe opţiuni, însă copila a devenit un înger păzitor pentru micul ei frăţior şi a decis să facă tot posibilul pentru a oferi ajutorul necesar. 

“Dacă îi dau lui Caleb oasele mele, va trăi”

Fetiţa de 6 ani, pe nume Sophie, i-a salvat viaţa frăţiorului ei după ce a cerut să devină donatorul lui pentru un transplat de măduvă osoasă, prelevată din şold. 

Bebeluşul, a cărui familie este din Barwell, Leicestershire, s-a îmbolnăvit dintr-o simplă răceală, dar a ajuns în stare critică din cauza lipsei de celule sanguine care luptă împotriva infecţiilor. 

Copilul avea nevoie urgentă de un transplant de măduvă osoasă, iar sora sa Sophie avea compatibilitate de 100%. Medicii i-au extras măduva osoasă din şold, înainte de a-i fi donată lui Caleb, aflat la doar câteva paturi distanţă. 

Părinții Kelsey Stynes, în vârstă de 28 de ani, și Lee Ashby, în vârstă de 31 de ani, au trebuit să aștepte timp de două săptămâni pentru a afla dacă trupul lui Caleb acceptase în proporţie de 100% măduva osoasă a surorii sale. 

După patru săptămâni, micuţul bebeluş are toate semnele unei recuperări complete, iar acum, sora sa protectoare are o legătură mai puternică decât oricând cu fratele său mai mic. Ea i-a stat alături în fiecare clipă şi a refuzat să stea prea mult departe de cel mic. 

Sophie de asemenea s-a recuperat după operaţia de prelevare a măduvei osoase şi i s-a acordat o permisiune specială pentru a-i fi aproape fratelui său timp de 8 săptămâni, până în momentul în care era pregătit să fie adus acasă în condiţii de siguranţă. 

“Mă emoţionez enorm când mă gândesc la toate astea. Sunt efectiv copleşit, uimit de puterea ei, a fost fantastic să o văd pe Sophie atât de hotărâtă. A zâmbit tot timpul şi ştie că a făcut un lucru bun, dar nu cred că înţelege concret cât de uimitoare este. Fără ajutorul ei, cel mic nu ar fi supravieţuit, nu ar fi fost alături de noi acum. I-a salvat viaţa lui Caleb ” a povestit Kelsey, mama celor doi copii.

Fetiţă de 6 ani, donator de măduvă osoasă

Kelsey, care are de asemenea alţi doi fii, Zachary în vârstă de 1 an şi Tyler de 8 ani a descoperit că fiul ei Caleb urma să se nască cu un defect la inimă. Sarcina avea atunci doar 22 de săptămâni. 

Avea truncus arteriosus, doar un vas de sânge mare care ducea din inima lui în loc de doi și o gaură în inimă când s-a născut, în decembrie anul trecut.

La doar două săptămâni, Caleb a suferit o operație majoră de opt ore, în ianuarie, pentru a introduce un injector de plastic în inima sa, care să facă practic treaba vasului de sânge lipsă. 

Caleb a stat cinci zile la terapie intensivă, dar medicii au realizat că rana nou-născutului nu se vindecase. Testele ulterioare au arătat că nu avea celule sanguine albe, ceea ce însemna că era supus unui risc ridicat de infecţii. 

Medicii au avertizat familia că ar putea fi omorât chiar şi de o simplă răceală și că trupul său era prea slab pentru a se recupera în mod corespunzător în urma unei operaţii cardiace.

Conform Mirror, în urma testelor s-a descoperit că are insuficiență de măduvă osoasă, ceea ce însemna că centrul moale al oaselor nu reuşea să producă celule sanguine sănătoase suficiente pentru a ține pasul cu nevoile organismului.

Dacă Sophia, sora sa nu ar fi fost compatibilă cu frăţiorul ei şi nu ar fi decis să îi devină donator, întreaga familie ar fi suferit o pierdere imensă. 

Tragedia a fost însă evitată datorită îngerului păzitor al lui Caleb, iar acela avea să fie chiar sora sa puţin mai mare. Familia este acum întreagă şi fericită mai mult ca niciodată, iar relaţia dintre cei doi fraţi a devenit mult mai puternică. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Bebeluş salvat de la moarte de sora sa de 6 ani: "Fără ajutorul ei, cel mic nu ar fi supravieţuit"